Mnogo pre nego što je Marvel Studios počeo da stvara Disney+ TV serije sa junacima iz MCU filmova, Netflix je kreirao zajednički univerzum sa Marvelovim uličnim superherojima: Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage i Iron Fist. Nažalost, iako je početna ideja bila povezati Marvelove Netflix serije sa događajima iz MCU filmova, dva univerzuma se nisu zvanično spojila osim nekoliko referenci izokola umetnutih da ih samo veliki obožavaoci pronađu. Marvelove Netflix serije su imale mnogo toga da ponude, a posebno je velika šteta da fantastična glumačka ekipa bude zauvek “stavljena pod tepih” kad se Marvel televizija zvanično ugasila 2019. godine. Međutim, šta ako postoji šansa da se junaci povrate?

Faza 4 u MCU fokusirana je na spajanje paralelnih dimenzija i alternativnih vremenskih linija Marvelovih/Sony filmova. Ovo znači da, budući da multiverzum poprima oblik, nove mogućnosti stižu kako bi spasile glumce i junake zarobljene u produkcijama van MCU. To već vidimo da se dešava sa predstojećim filmom Spider-Man: No Way Home (2021), koji je vratio zlikovca Doctora Octopusa (Alfred Molina), koji se prethodno pojavio u Spider-Man 2 2004. godine, koji je disribuirao Sony Pictures Releasing. Šuška se da će se u novom Spider-Manu pojaviti i zlikovci Electro (Jamie Foxx) i Green Goblin (Willem Defoe), voljeni likovi iz ranijih Spider-Man franšiza, ali i nekadašnji Spider-Mani Tobey Maguire i Andrew Garfield. Sve ovo pruža veliku šansu za povratak popularnih Marvelovih Netflix junaka, a evo koje bismo mi voleli da vidimo…

Charlie Cox kao Matt Murdock/Daredevil

Serija Daredevil počela je sa prikazivanjem 2015. godine, postavivši tonalitet za buduće superherojske Netflix adaptacije. Nasuprot laganijem, emotivnijem okviru MCU filmova, Daredevil je predstavljao mračniji, zreliji, realniji pristup. Daredevil je pun jednih od najboljih akcionih, borilačkih scena ikad prikazanih na televiziji. Charlie Cox je sjajno odigrao ulogu slepog Matta Murdocka – advokata danju, lovca na kriminalce noću. Fanovi pretpostavljaju da će se Matt pojaviti u predsojećem Spider-Man filmu ili nekom od Marvelovih Disney+ serija, kao što je She-Hulk (2022).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matt Murdock (@daredevil)

Vincent DOnofrio kao Wilson Fisk/Kingpin

Veliki heroj može zasijati samo uz velikog zlikovca. Ono što Daredevila čini toliko uzbudljivim – delom se ogleda u kriminalnom genijalcu Kingpinu kog tumači Vincent D‘Onofrio. Kingpin je toliko snalažljiv, nepredvidiv i jeziv da izaziva osećanje koje je na granici sa istinskom mržnjom. Toliko je DOnofrio maestralan. Serija Daredevil se detaljno bavi njegovom prošlošću, planovima i motivacijama, pa kod ovog antagoniste spoznajemo i razlog zašto čini razna gnusna dela. Zbog svoje višeslojnosti, Kingpin bi predstavljao idealan dodatak MCU filmovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Overgyx (@overgyx)

Scott Glenn kao Stick

Daredevila je borilačkim veštinama podučavao Stick, koji ga je svojim okrutnim metodama pretvorio u jednog od najboljih superheroja ikada. Sticka toliko brine generalna dobrobit čovečanstva da ne oseća pokajanje kad, u toku treninga, zlostavlja decu, podvrgavajući ih prezahtvenim podvizima. Stick pokušava da zaustavi The Hand, organizaciju koju karakteriše zlom. Međutim, Stickove metode su toliko brutalne da se pitate ko je, zapravo, zlikovac. MCU su potrebne složene radnje koje bi njegovim junacima dozvolile da se razvijaju, pa bi Stick bio odgovarajući mentor koji bi forsirao supeheroje da preispituju svoje postupke.

Rosario Dawson kao Claire Temple

Daredevil je bila serija puna pamtljivih likova, među kojima se izdvaja i noćna medicinska sestra Claire Temple (Rosario Dawson), koja superherojima pruža odgovarajuću zdravstvenu pomoć. Claire se potom pojavila i u serijama Jessica Jones, Luke Cage i Iron Fist, a fanovi bi se oduševili svaki put kad bi je videli, znajući da je tu kako bi spasila dan. Kao što Phil Coulson (Clark Gregg) povezuje prvu fazu MCU filmova, isto čini i Claire u Marvel-Netflix narativima. Temple dokazuje koliko su sporedni likovi bitni u svakoj dobro prikazanoj priči.

Comments