Definicija pravog muškarca, autentičnog alfa mužjaka, nije se mnogo promenila od definicije viteštva i džentlmenstva, ali u savremeno doba muškarci moraju da osvajaju svoju autentičnost, a ne mogu da budu ni vitezovi, ni džentlmeni na staromodan način. Međutim, izgleda da je veoma lako osvojiti toksičnu muževnost i poistovećivati alfa muškost sa bezobzirnošću, prostotom i arogancijom – i promovisati takve stavove na društvenim mrežama kao što su TikTok i YouTube.

Žene su šokirane, muškarci zbunjeni, a način na koji pojedinci popularni na društvenim mrežama predstavljaju alfa muževnost, promoviše nezdrave poglede na intimnost, ljubav i seks, bustovanje ega i lažnu sliku o zdravim međuljudskim odnosima.

Savremeni alfa mužjak se međutim, prilično udaljio od pećine, evoluirao i postao autentičan u samoizražavanju i samoostvarenju. To je čovek koji želi da uči, raste, radi na sebi i bude dobra osoba.

Pojam alfa mužjaka često poistovećujemo sa slikom čoveka koji koristi fizičku, društvenu ili finansijsku moć da dominira situacijama i dobije ono što želi. Ali autentični alfa muškarci prosto žive svoju autentičnost, inspirišući druge da slede njihovo vođstvo, bez ikakvog napora. A kuda oni vode? U dalju evoluciju i samoostvarenje.

Evo šta čini autentičnog alfa muškarca, uprkos društvenim mrežama prepunim toksičnih saveta i zabrinjavajućih pogleda o tome šta znači biti savremen muškarac.

Sve što alfa muškarac radi ima svrhu

Autentični alfa muškarac deluje sa uverenjem i svrhom – to znači da je prisutan, posvećen cilju, vodi svojim primerom i voli sebe i druge. Alfe ne rade stvari polovično, jer nemaju vremena za gluposti, igre i dramu. Čovek koji se razvija fokusiran je na svoj rast, želi da postane jači u svom umu, telu i emocijama i sve u svom životu procenjuje kroz način na koji mu služi (podstiče ga ili sabotira) u razvoju. Pri tom, on vodi računa o drugima, koji se takođe razvijaju, pomaže im i osnažuje ih – oni nisu njegova konkurencija i on je siguran u sebe. Na taj način savremen alfa muškarac obavlja čin služenja svetu – daje svoj doprinos na duge staze. Njegov kontekst je mnogo širi od lične dobrobiti i promovisanja sebe, takmičenja i pobeđivanja – on nije sebičan i kratkovid, već velikodušan čovek sa vizijom.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija muževnosti – zašto svaki muškarac treba ozbiljno da razmisli o terapiji

Zdravlje pre svega

Telo je prezentacija vaših standarda. Želite bolji život? Podignite standarde. Rad na drugim oblastima života je težak, ako niste zdravi i snažni. Autenitčni alfa muškarac zato radi na osnaživanju svog tela, više se kreće i zdravije se hrani, svestan da vežbanje stimuliše proizvodnju endorfina, neurotransmitera koji podiže raspoloženje i da na taj način smanjuje sters i jača samopouzdanje. Danas je dostupno obilje (besplatnih) sadržaja o optimizaciji zdravlja, vežbanju i ishrani, ali poteban je disciplinovan i istrajan rad na unapređenju fizičkog zdravlja i kondicije.

Alfa muškarcu je važno mentalno zdravlje

Priča o zdravom duhu u zdravom telu (mens sana in corpore sano) potiče iz starog Rima i njena istinitost se nije promenila ni do danas. Telo i duh su povezani i mentalna neuravnoteženost može izazvati fizičke smetnje, kao i obrnuto. Jedan od boljih pronalazaka savremenog sveta je psihoterapija, koja se bavi mentalnim zdravljem, a odlazak na terapiju ima sve više zagovornika među slavnim ličnostima, koje otvoreno promovišu ovaj vid brige o sebi. Autentični alfa pitanje mentalnog zdravlja i odlaska na terapiju shvata kao deo rada na sebi, rasta i razvoja, jer terapija pomaže da shvatite da su mnogi problemi koji imamo sa drugima, u stvari problemi sa samim sobom.  Biti čvrst momak, danas više ne znači zauzeti gard, napadati i braniti se bez predaje, već znači hrabro se suočavati sa svojim emocijama, bez odbrane i napada. Potrebna je velika hrabrost za ovaj težak i odgovoran posao, koji daje primer našoj deci, učeći ih kako da neguju vrednosti koje će ih učiniti boljim ljudima.

Istrajnost u rastu i razvoju

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite jeste da se posvetite ličnom razvoju i da nikada ne prestanete time da se bavite. Autentični alfa mužjak nikada ne oseća da je stigao do cilja i da nema šta više da nauči, jer razume da su rast i razvoj doživotno putovanje. Biranje tog putovanja je čin ljubavi prema sebi. Alfa muškarac razume da je njegov posao tek počeo, bez obzira koliko on već zna ili koliko je već uradio, a sve što čini prolazi kroz sočivo istinske empatije. To je zdravo mesto, na kome želite da se nalazite i koje je polazište i kontrolna tačka svih vaših postupaka – alfa priče o egu ne dolaze ne dolaze sa tog mesta.

Ponašajte se prema drugima onako kako želite da se oni ponašaju prema vama – i to je drevna mudrost, kojoj se nema šta dodati i oduzeti. Ali potrebno je uverenje, strast, hrabrost i ljubav da bi se ona praktikovala. Autentičan alfa muškarac želi da uvek bude ta osoba koja zaslužuje poštovanje, podršku, pažnju i ljubav, jer drugima – svima oko sebe – pruža poštovanje, podršku, pažnju i ljubav. Određena vibracija privlači slične vibracije – dobra osoba privlači druge dobre osobe, inspiriše ih da odbace stereotipe i putem rasta i razvoja pronađu svoju autentičnost.

Pročitajte i ovo: 10 stvari koje muškarac ne bi trebalo da radi posle 30.

Naslovna fotografija: instagram.com/gentleman.side_

Brankica Milošević

Comments