Karte za pretpremijeru najnovijeg Marvelovog ostvarenja Black Panther: Wakanda Forever kupio sam onog momenta kad su puštene u prodaju. Brat i ja nismo mogli da iščekamo čak ni premijeru, radujući se filmu koji će “spasiti” MCU franšizu nakon nekoliko bezveznih serija i filmova koje nam je podarila ove godine – tu, između ostalog, mislim na Disney+ seriju She-Hulk kojoj sam se radovao, ali osim što nam je nakratko vratila Daredevila, iskreno ne znam zašto je napravljena. Nešto manje razočaranje doneli su nam i na nepamtljivi Thor: Love and Thunder, ali i haotični Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Iz ovog razloga smo, kao pravi Marvel fanovi, vapili za filmom koji će vratiti MCU na “stazu uspeha”, a Black Panther: Wakanda Forever nam je, prema mom mišljenju, upravo to i doneo.

Potrudiću se da spojlere svedem na minimum. Film započinje smrću T’Challe, kralja Vakande i Crnog pantera – zaštitnika svoje domovine i borca za pravdu, omiljenog superheroja milionima ljudi širom sveta. Glumac Chadwick Boseman, koji ga je tumačio u MCU filmovima, preminuo je od raka debelog creva pre dve godine, pa su obožavaoci bili uplašeni kako će Wakanda Forever – drugi deo filma Black Panther (2018) – prikazati njegovu smrt, tj. kakav omaž će mu prirediti, ko će biti i da li će postojati novi Crni panter itd. Iako njegova mlađa sestra naučnica, princeza Shuri (Letitia Wright) u filmu na sve načine pokušava da mu pomogne, T’Challa umire od nedefinisane bolesti. Osim porodice i bliskih prijatelja, podsećamo da je Chadwick Boseman od sveta krio da boluje od raka, ponekad u intervjuima nagoveštavajući da mu se bliži kraj, ali su svi mislili da se šali.

Wakanda Forever je posvećen T’Challi i načinu na koji se njegova porodica (majka i sestra) i prijatelji nose sa teškim gubitkom, ali to ne čini isforsirano, već vrlo otmeno, nenametljivo, s jakom emocijom koja se provlači kroz ceo film, pa vam suze, hteli ili ne, često naviru. Shuri je rascepana tugom koju ne može da procesuira, kriveći sebe što nije uspela da spase svog brata, iako poseduje jedinstveni dar u domenu nauke i tehnologije. Ona donekle ne prihvata tradiciju i običaje Vakande, što vidimo u toku T’Challine sahrane – dok cela zemlja grandiozno slavi njegov život, Shuri je u šoku i ne plače, jer ne može da prihvati gubitak.    

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marvel Studios (@marvelstudios)

Početak herojstva

Shurin put od buntovnog genija do trezvenog heroja je neuobičajen i emotivan. Mnogi od nas su verovali da će ona biti sledeći Crni panter, ali to ostavljamo gledaocima da saznaju kad pogledaju film. Elem, njen cilj je da zaštiti Vakandu od nove pretnje, koja se ovaj put ogleda u Namoru, viševekovnom natprirodnom čoveku iz morskih dubina, koji želi da započne rat protiv ljudske civilizacije ne bi li zaštitio svoju domovinu i njeno izobilje vibranijuma (kog očigledno nema samo u Vakandi). Namor želi da mu se Vakanda priključi u njegovim namerama, ali kad Shuri to odbije, on napada njenu zemlju sa tragičnim posledicama, što Shuri ostavlja opsednutom osvetom.

Bez Crnog pantera kao zaštitnika, Shuri i Vakanđani traže sve moguće načine da zaštite domovinu, a u tome im pomaže i Riri Williams, još jedna tinejdžerka naučnica koja je u stanju da kreira izuzetne uređaje, a kojoj je Vakanda pružila utočište od Namorovog gneva. Riri ćemo videti ponovo u Disney+ seriji Ironheart, koja će premijerno biti prikazana na ovoj striming platformi sledeće godine. Dominique Thorne je sjajna u ulozi Riri, pa će nam biti vrlo zabavno da pratimo njen razvojni put i trenutak kad postane heroina Ironheart.

Pročitajte i ovo: Ne smeta joj kontroverza – serija “Dahmer” je svojevrsni hit na Netflixu

Female empowerment, ali na neusiljen način

Wakanda Forever je pun jakih žena, sa svim vrlinama i manama – od Shuri i njene majke, kraljice Ramonde (ne bismo se iznenadili ako bi za ovu ulogu Angela Bassett bila nominovana za Oscara – toliko je bila genijalna) do dobronamerne vrsne špijunke Nakie (Lupita Nyong’o) ratnice Okoye (Danai Gurira) i cele ženske vojske Dora Milaje. Svakoj junakinji (shodno trajanju filma) posvećeno je dovoljno vremena da nas očara – i svaka u tome uspeva! Svaka na svoj način ispoljava saosećajnost, uviđavnost, istrajnost, dovitljivost, hrabrost. Što se tiče muškaraca, tu su samo M’Baku (Winston Duke), na čije duhovite dosetke se cela bioskopska sala smejala, Everett K. Ross (Martin Freeman) i negativac Namor (Tenoch Huerta). Uprkos pogrešnim idejama, Namor je predstavljen slojevito i saosećajno, i imamo osećaj da ovo neće biti poslednji put da ga vidimo. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Black Panther (@blackpanther)

Shuri postaje heroj

Da se vratimo na Shuri, u ritualnom omažu, ona završava film prihvatajući smrt svog brata – u činu koji prethodno nije bila voljna da obavi. To je mali korak u prihvatanju tradicije svog naroda, dajući balans svojoj naučnoj i duhovnoj strani. Ovaj potez joj donosi pomirenje sa gubitkom i emocijama, ali je emotivan i za sve one koji su se osetili kao autsajder u svojim kulturama. Ipak, zadržala je i svoju buntovnu stranu. Shuri možda primarno nije bila pretendent za protagonistu, ali je, naizgled bez muke, zvezda ovog filma. Letitia Wright je verodostojno ispoljila sva Shurina osećanja, sve mane i vrline – na način da neprestano saosećamo sa njenim bolom i svim srcem navijamo da uspe u onome u čemu je naumila. Vrlo smo zainteresovani kako će se njen put odvijati od ovog trenutka, pogotovo što u poslednjoj sceni dobijamo još jedno iznenađenje zbog kog su nam, takođe, zasuzile oči. 

Shurin razvoj od devojke željne osvete do jedinstvene heroine razlikuje se od putovanja drugih heroja – njeni očajnički potezi su podstaknuti tugom koja je nova i surova, ali smrt njenog brata je ne definiše. Potrebno joj je vreme da postane heroj, ali joj ne nedostaje herojstva pre nego što obuče odelo. Zaista je divno u filmu o superherojima videti ženski lik napisan tako kompleksno.

Pročitajte i ovo: Evo šta treba da znate pre nego što pogledate “Avatar 2”

Naslovna fotografija: instagram.com/blackpanther

Dušan Veselinović

Comments