Ako je još niste pogledali, nema sumnje da ste barem načuli o novoj Netflixovoj mini-seriji Dahmer: Monster – The Jeffrey Dahmer Story. Kreirali su je Ryan Murphy i Ian Brennan; prvi je vidno opčinjen misterijama, krimi i horor elementima jer nam je dosad podario popularne serije American Horror Story, American Crime Story, Scream Queens, Ratched, Halston, a u planu su mu i mnoge druge. Podsećamo i da nas uskoro očekuje i Murphyjeva The Watcher, od kojoj se već diže veliki hype.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DAHMER (@dahmer_netflix)

Dahmer – nemilosrdna koliko i njen antagonista

Elem, da se vratimo na seriju Dahmer. Iako su mišljenja o njoj oprečna, budući da je okružuje velika kontroverza, Netflixovi sabskrajberi ne mogu da prestanu da je gledaju. Glavnu ulogu igra Evan Peters, veteran pomenute American Horror Story, i igra je briljantno! Njegov lik je Jeffrey Dahmer, američki serijski ubica koji je usmrtio 17 muškaraca i dečaka od 1978. do 1991. godine. Dahmer je bio nekrofil i kanibal koji je u zamrzivaču, kutijama i fiokama čuvao „trofeje“ svojih žrtava. Bio je homoseksualac koji je svoje žrtve „lovio“ po gej klubovima, vodeći ih u svoj stan (ili stan svoje bake) gde bi ih drogirao, a potom ubijao – samo iz razloga što ga je to seksualno uzbuđivalo.

Pročitajte i ovo: Ovo je 8 najboljih krimi serija 21. veka koje bi svako trebalo da pogleda

Nakon što je potencijalna žrtva uspela da pobegne, policija je ušla u Dahmerov stan gde joj nije bilo potrebno mnogo da ga momentalno privede, jer je pronašla brojne dokaze da je mirni, neprimetni Dahmer ubijao godinama. Sve im je priznao, opisavši načine na koje je usmrćivao žrtve, a sačuvao je i sve njihove lične karte, pa više nije bilo sumnje šta se desilo da mladim momcima čije su ih porodice tražile godinama. Dahmer je osuđen na 16 doživotnih kazni, odnosno na 941 godinu u zatvoru, bez mogućnosti izlaska. U zatvoru je proveo tri godine, kad ga je na smrt pretukao zatvorenik Christopher Scarver.

Iz ugla žrtve

Pored izvanredne glume Petersa, ali i svih ostalih članova glumačke postave (Niecy Nash, Richard Jenkins, Molly Ringwald…), ono što mi se lično najviše dopalo u seriji je što nam je donela i uglove žrtava i njihovih porodica, kao i komšinice Glende Cleveland. Iako je u realnom životu živela u zgradi preko puta Dahmerove, u seriji Glenda živi vrata do, pa neretko čuje glasove zapomaganja, zvuk bušilice i tupih udaraca iz Dahmerovog stana. Kao da ovo nije bilo dovoljno, neprestano oseća i neprijatne mirise koji dolaze iz ventilacionog otvora. Glenda se svim srcem borila da policiji ukaže na Dahmerove sumnjive radnje, ali joj niko nije verovao, niti je došao da proveri šta se, zapravo, dešava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DAHMER (@dahmer_netflix)

Sa druge strane, u seriji imamo i celu epizodu posvećenu žrtvi Tonyju Hughesu, Afroamerikancu, gluvom pripadniku LGBT zajednice, plemenitom mladiću koji je gajio prisan odnos sa svojom porodicom i želeo da postane model. Ta epizoda je izuzetno dirljiva, jer vidimo Tonyjevu svakodnevicu i kako se trudi da nemogućnost sluha ne utiče na njegove želje i snove. Nije imao sreće kad je jedne noći u klubu upoznao Jeffreyja Dahmera…

Pored Tonyja, u toku deset epizoda upoznajemo i mnoge druge žrtve koje su pretežno bili mladi gej Afroamerikanci, kao i njihove porodice koje se bore da pronađu svoje voljene.

Nepoštovanje porodica žrtava

Ipak, porodice žrtava nisu bile kontaktirane kad je snimana serija. Pojedine od njih su javno o tome govorile – da ih Netflix ni bilo ko u vezi sa serijom nije pozvao radi informacija i detalja. Rita Isbell, sestra žrtve Errola Lindseyja je za Insider izjavila kako je predstavnici Netflixa „uopšte nisu kontaktirali“ i kako je „tužno što zarađuju novac od ove tragedije“.

Prema Netflixovom saopštenju, Dahmer: Monster – The Jeffrey Dahmer Story je od premijernog emitovanja 21. septembra privukla milione gledalaca, zacementiravši je na drugoj poziciji najgledanije serije na engleskom jeziku – na ovoj striming platformi (najgledanija na engleskom jeziku je Stranger Things, dok je Squid Game najgledanija od serija svih jezika).

Pročitajte i ovo: Moonage Daydream – zaplovite u tehnikolor svet novog dokumentarnog filma o Davidu Bowieu

Naslovna fotografija: instagram.com/dahmer_netflix

Dušan Veselinović

Comments