Dopunjujemo našu prethodnu listu upečatljivih dokumentarnih filmova sa ostvarenjima koja istražuju zločin, slavne ličnosti, pravosudni sistem, društvene probleme… Sa velikim brojem striming platformi, danas je popularno praviti dokumentarne filmove i serije, jer preko ovih servisa imaju šansu da ih vidi cela planeta. Samo u poslednjih nekoliko godina dobili smo, na primer, Tiger King i The Last Dance, ili ceo asortiman krimi priča o istinitim zločinima, kao i biografske dokumentarce, ili one o prirodi i životinjama. Ne zna se koji je bolji, a izbor je nepregledan. Svaki od njih izaziva cele diskusije koje se na više nivoa odvijaju među ljudima različitih naraštaja. Iako postoje vrsne dokumentarne serije, ovaj put smo se bazirali samo na filmove koji će na vas zasigurno ostaviti veliki utisak…

When We Were Kings

Želite da znate kako je bilo sedeti u istoj sobi sa velikim Muhammadom Alijem? Pogledajte ovaj zadivljujući, Oscarom nagrađeni film koji dokumentuje slavnu Rumble in the Jungle tuču između Alija i Georgea Foremana. I pored ovoga, ostvarenje uspeva da pronikne u dušu šampiona, aktiviste i možda najčuvenijeg profesionalnog boksera svih vremena.

March of the Penguins

Ne samo što March of the Penguins predstavlja legitimni kulturološki fenomen otkako je premijerno prikazan 2005. godine, već važi i za jedan od najboljih dokumentarnih filmova o prirodi koje je svet ikad video. Ozbiljno, ko bi pomislio da nas čudna sezona parenja među pingvinima može naterati na suze? A narator je niko drugi nego neprikosnoveni Morgan Freeman.

The Last Waltz

Krajem sedamdesetih, Martin Scorsese je verodostojno prikazao atmosferu sa poslednjeg nastupa kanadske rok grupe The Band. Performans je uključio i gostovanja Boba Dylana, Vana Morrisona i Joni Mitchell, postavši jedan od koncertnih filmova koji morate da pogledate.

Paris is Burning

Većina današnje pop kulture nalazi se u određenoj vrsti spone sa ballroom kulturom. Jenny Livingston nudi kinematografski uvid u ballroom scenu njujorškog podzemlja osamdesetih. Fascinantan i dirljiv, film nam donosi insajdersku priču života i realnosti performera koji vode život u i van takmičarskog prostora.

Comments