Ovi filmovi istražuju zločin, slavne ličnosti, pravosudni sistem, društvene probleme… Sa velikim brojem striming platformi, danas je popularno praviti dokumentarne filmove i serije, jer preko ovih servisa imaju šansu da ih vidi cela planeta. Samo u poslednjih nekoliko godina dobili smo, na primer, Tiger King i The Last Dance, ili ceo asortiman krimi priča o istinitim zločinima, kao i biografske dokumentarce, ili one o prirodi i životinjama. Ne zna se koji je bolji, a izbor je nepregledan. Svaki od njih izaziva cele diskusije koje se na više nivoa odvijaju među ljudima različitih naraštaja. Iako postoje vrsne dokumentarne serije, ovaj put smo se bazirali samo na filmove koji će na vas zasigurno ostaviti veliki utisak…

Minding the Gap (2018)

Srećom, filmska istorija pamti da je Minding the Gap bio nominovan za Oskara 2019. godine. Snimajući svoje najbolje prijatelje u vremenskom periodu od 12 godina, Bing Liu je kreirao srceparajuću dramu o odrastanju o kojoj ćete dugo razmišljati nakon završetka gledanja. Radnja prati trojicu momaka koji se okreću skejtbordingu kao vrsti eskapizma od svojih nasilnih porodica. Kako se sve više suočavaju sa obavezama odraslih, pojedina neočekivana otkrića prete da im ugroze decenijsko prijateljstvo…

Free Solo (2018)

Ako volite dokumentarce koji će učiniti da se “preznajate”, onda ćete se nakon gledanja Free Solo poželeti da se istuširate. Priča prati put alpiniste Alexa Honnolda koji se penje po opasnoj masivnoj steni El Captain u Josemiti nacionalnom parku u Kaliforniji – i to bez konopca i zaštitne opreme. Tako da da – gledanje ovog filma je jednako jednom satu u sauni.

Amy (2015)

Arhivska građa i lične ispovesti govore o intimnim borbama i karijeri pokojne britanske pevačice i kantautorke Amy Winehouse, koja je imala glas kojim je, u mladim godinama, zacementirala svoj status muzičke ikone, dok je njena sudbina postala iščašenija nego što je iko mogao da pretpostavi. Ovaj biografski film destigmatizuje njeno zvanje “party devojke”, dajući nam novi uvid u njen privatni život i muzičke uspehe, kao i retrospektivu o tome na koji način ju je svet izgubio.

Honeyland (2019)

Ako želite da uplovite u vode našeg susedstva, ovaj dokumentarni film vas transportuje u planine Balkana uz Hatidže Muratovu, jednu od poslednjih Makedonki koja se bavi drevnim pčelarstvom. Sniman u periodu od tri godine, Honeyland pleni prelepom kinematografija i pejzažima koji ga čine apsolutnim zadovoljstvom za gledanje.

Comments