Ako imate auto i dobro društvo koje deli vašu želju da putujete sopstvenim tempom i mudro ste odabrali jesenji period da biste izbegli turističku sezonu, predstavljamo vam evropske destinacije koje možete obići na opušteniji način – od sunčanih obala Portugala, do tamnica Drakulinog zamka u Transilvaniji, ove rute je lako iskombinovati, skratiti, ili izmeniti, da bi odgovarale vašim namerama i željama.

Od glamuroznog Pariza do slavnog Berlina

Krećući iz Pariza i putujući blagim uzbrdicama Šampanjske regije, kroz glavni grad Rems, možete istražiti mnoge bajkovite zamkove koje ćete usput viđati, sve do Luksemburga. Trir, najstariji grad u Nemačkoj, udaljen je svega sat vremena vožnje severoistočno, gde možete videti rimska kupatila i bazilike, čudesno očuvane. Prenoćite u srednjovekovnom gradiću Baharahu, pre nego što se uputite ulicama Hajdelberga pored reke. Nastavite u Nirnberg, a zatim u Lajpcig, na jaku dozu vruće kafe, uz istoriju hladnog rada, klasičnu muziku i kolače. Obavezno pogledajte kompletan vodič kroz UNESCO svetsku baštinu u Nemačkoj, da biste posetili neke od palata i vrtova, ili istorijske gradske centre na putu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by visitBerlin (@visit_berlin)

Zaobilazni put do Drezdena, obnovljen nakon razazranja u Drugom svetskom ratu, vodi ka jednom od najlepših krajeva u Evropi, ka Berlinu. Za duže putovanje na ove evropske destinacije, počnite u Londonu i idite trajektom ili tunelom, kroz kanal do Francuske, pretvarajući ovo putovanje u hodočašće između svetog trojstva evropskih umetničkih centara.

Severne evropske destinacije – od Bergena do Trondhajma

Krenite od arktičkih fjordova Bergena, na jugozapadnoj obali Norveške, kroz opštinu Vos do kolosalnog vodopada Tvindefosen, a zatim se upustite u najduže putovanje kroz tunel, pećinsku rutu od 24, 5 kilometara ispod planina. Nastavite trajektom preko Sogne fjorda i nastavite do dolina Fjalera (u okrugu Vestland), zemlje glečera i snežnih planinskih vrhova, do priobalnih gradova Strin, ili planinskog sela Videster. Prema severu možete ići preko atraktivnih mesta Geirangerfjordena, niz veoma izazovne serpentine Trolstigena („Put trolova“), a nakon spusta, trajektom preko Eresfjorda do Moldea i Kristijansunda. Za poslednju deonicu ove evropske destinacije, vozite legendarnim Atlantskim putem, sa mostovima u stilu rolerkostera i uzmite zasluženi odmor u mirnim vodama i kućama na stubovima Trondhajma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Epic Road Rides (@epicroadrides)

Istočne evropske destinacije – od Bukurešta do Beča

Krenite iz Bukurešta, putujući na sever kroz Karpate, do Transilvanije i obavezno posetite zamak Bran, za koji se tvrdi da je Drakulino prebivalište. Vožnja palninskim putem Transfagarasan, jedna je od najslikovitijih ruta na svetu, sa drevnim gradovima i bezbrojnim zamkovima, kroz Sibiu, Brašov i Sigišoaru (ili Segešvar, rodni grad grofa Drakule, prema jedinom poznatom pisanom tragu). Zatim se uputite ka neistraženim arhitektonskim draguljima Temišvara. Nastavite ka mirnim, toplim izvorima i modernim pabovima u užurbanoj Budimpešti – tu se možete odmoriti barem nekoliko dana, a zatim preći u Bratislavu, prestonicu punu iznenađenja, odakle vam treba samo sat vremena do Beča.

Pročitajte i ovo: Životne lekcije koje naučiš na putovanjima

Od Portugala do Maroka – evropske destinacije za hipike i enofile

Počnite u Bragi, pre nego što nastavite na jug do srednjovekovnog grada Gimaris (ili Gimaraiš), koji je pod zaštitom UNESCO-a. Zatim idite do Porta, koji važi za drugi grad, ništa manje atraktivan i uzbudljiv od glavnog. Vozite na istok, do vinograda i strmina Penafiela i Aramante, pre nego što se uputite obalskim putem ka ogromnim belim plažama Figeira de Foz (Figejra de Foš) – najboljim u Portugalu. Odavde idite ka Penišeu, Eriseiri, a zatim Lisabonu – živahnoj prestonici zemlje koja je na putu da pobedi Berlin u izboru za „najkul“ grad u Evropi.

Krenite na jug i nakon upijanja sunca na živopisnim obalama regiona Algarve i završite ovo putovanje u mediteransku zemlju iz snova u Farou. Odatle se možete prebaciti trajektom do obližnjeg Alhesirasa u Španiji, odakle možete nastaviti put Maroka. Pre nego što odlučite da obiđete Saharu, zaustavite se u pustinjskom selu Merguza.

Božanstvene plaže i drevni auto-putevi u Grčkoj

Krenite od Atine i idite obalskim putevima atinske rivijere do Suniona, na vrhu Atičkog poluostrva. Gledajte zalazak sunca u Posejdonovom hramu, a zatim se vozite na sever, kroz mitske planine do tvrđave Korintos, pre nego što stignete u legendarnu Mikenu (dom Homerovih heroja). Ako volite luksuzni borava na moru, ne morate ići dalje od Nafplia, na istočnom delu Peloponeza. Ako tražite nešto više, nastavite do srca poluostrva, do Mistre, kulturne i političke prestonice Vizantije, a odatle do Olimpije, svetilišta sportista i mističnih ruševina Delfa. Odatle se možete vratiti u Atinu, sa severne strane.

Evropske destinacije za ljubitelje Hobita – od Londona do Invernesa

Ostavite za sobom užurbani tempo Londona i idite do Oksforda, doma najstarijeg Univerziteta sa engleskog govornog područja na svetu, i prošrvrljajte pabovima, u kojima redovno obitavaju likovi kao što su Tolkin i Luis Kerol. Put vas može odvesti do sledeće književne evropske destinacije – Šekspirovog rodnog mesta, Stratforda na Ejvonu. Dva i po sata vožnje severno ka Mančesteru, vozite da biste gledali fudbalsku utakmicu i nastavite na sever, do Nacionalnog parka Lejk Distrikt, jednog od najlepših mesta u Engleskoj. Odmorite se u okruženju koje je svojim pejzažima inspirisalo najbolje romantičare Engleske, a zatim se uputite preko jorkširskih dolina, do neobičnih srednjovekovnih ulica Jorka, koji su osnovali Rimljani pre skoro 2.000 godina. Zatim dalje na sever, do veličanstvenog Edinburga, odakle možete putovati visoravnima Stirlinga, Invernesa, ili Zapadnih ostrva –  ove evropske destinacije vrede naporne vožnje.

Tajne obale Sicilije i Kalabrije

Dajte gas u sicilijanskoj prestonici Palermu, najvećem istorijskom centru Italije (posle Rima) i verovatno najhaotičnijoj metropoli u zemlji. Avantura duž tirenske obale do zlatnog peska Čevalua, mesta sa blagim srednjovekovnim šmekom.

Dođite do srca ostrva i drevnog grada Ene – okruženi liticama sa svih strana oko masivnog vrha brda, osećaćete se kao na setu za Igru prestola. Krenite na jugoistok, do obala Jonskog mora i pristanite u Sirakuzi, nekada najvažnijoj u zapadnom svetu pod vlašću drevne Grčke, sa netaknutim istorijskim i arhitektonskim bogatstvom. Odatle idite do Katanije i Etne, najvišeg aktivnog vulkana na celom evropskom kontinentu. Završite putovanje u Mesini, ili trajektom do italijanske provincije Kalabrija, gde vas čekaju rustična planinska sela, ljubazni meštani, idilični pejzaži i loklana pica – bez mnogo stranaca, naročito ako odaberete jesenje putovanje kroz najatraktivnije evropske destinacije.

Pročitajte i ovo: Lokacije na kojima je snimana serija “Breaking Bad”

Naslovna fotografija: instagram.com/romaniascunsa

Đorđe Đoković

Comments