Bilo da shvatate da ste povredili nečija osećanja ili vam on to jasno kaže (iako vi ne vidite u čemu ste pogrešili), potrebno je da to uvažite. Tuđa osećanja ne moraju biti objektivna ili se slagati sa vašom idejom objektivnosti, da bi bila validna i istinita. Kada nekoga povredite, svesno ili nesvesno, pa čak i iz najbolje namere, potrebno je da ponudite iskreno izvinjenje.

I to nije nešto što će u životu ili nekom važnom odnosu biti potrebno samo jednom – sukobi, nesporazumi i povređivanje su sastavni deo svih interakcija i svih najvažnijih odnosa. Pa tako, iskreno izvinjenje i opraštanje treba da bude sastavni deo svih odnosa i interakcija.

Šta treba da sadrži iskreno izvinjenje

Preuzimanje odgovornosti

Kada ste u stanju da prihvatite odgovornost za svoje reči i postupke, koji su nekoga povredili – čak i za one nesvesne, nenamerne i dobronamerne – čini vas jakim i hrabrim. Kada preuzmete odgornost, savest vam je čista. Nemaju svi emocionalne kapacitete da preuzumu odgovornost – ego, ponos, principi – mnogo je faktora koji vas mogu sprečiti da budete velikodušni i skromni i da ponudite iskreno izvinjenje. Ako se osećate neprijatno da priznate grešku ili svoj deo u tome što se neko oseća povređeno, pokušajte da pronađete hrabrost. Prebacivanje krivice nije pravi potez, kao ni odbrana i nuđenje razloga i izgovora – izvinjenje koje sadrži „ali“ nije iskreno i neće biti efektno. Uočite razliku između manipulativnog i iskrenog izvinjenja – nemojte se izvinjavati ako ne mislite ono što govorite i samo hoćete da se odnos izgladi i da umirite drugu osobu.

Ako ste oboje krivi, preuzimane odgovornosti za svoj deo daje prostor drugoj osobi da i ona preuzme odgovornost za svoju ulogu.

Iskreno izvinjenje kroz gestove i postupke

Najbolji deo iskrenosti je što ne morate ništa da izmišljate – a vaš gest uz iskreno izvinjenje pogodiće žicu. Ako druga osoba voli slatkiše, pakovanje njenih omiljenih, kutija kolača, ili omiljena čokolada, uz poruku „žao mi je što sam te povredio, oprosti, molim te“, otopiće njeno srce. Možete napisati pismo iskrenog izvinjenja i priložiti ga uz buket cveća, a ljubazan gest je posebno dobro rešenje ako vam verbalno izražavanje nije jača strana, ili ako druga osoba ne želi da razgovara sa vama.

Kako da ponudite iskreno izvinjenje nekome koga ste povredili  Kako da ponudite iskreno izvinjenje nekome koga ste povredili  

Pročitajte i ovo: Kako da se ispravno svađate i obogatite svoju vezu

Preduzmite korake da popravite stvari

Iskreno izvinjenje je neophodno, ali nije dovoljno – samo po sebi, ono neće popraviti štetu. Zato preduzmite korake da popravite stvari, a ako ne znate šta biste mogli da uradite, pitajte drugu osobu. Recite da ste spremni da uradite bilo šta da se iskupite i držite se toga. Izvinjenje nema uticaja ako se ne odražava u vašem ponašanju i postupcima – ne možete tražiti oproštaj za greške koje ponavljate.

Pokažite drugoj osobi da shvatate svoju grešku

Istraživanja su pokazala značajno smanjenje simptoma depresije i anksioznosti kod učesnika koji su praktikovali opraštanje. Ali, iskreno izvinjenje zahteva da znate i priznate da ste u nečemu pogrešili. Možda će vam biti potrebno neko vreme za procesuiranje, naročito kada verujete da ste ispravno postupili, ili da vaše dobre namere poništavaju grešku – poradite malo na tome. Kada vam je stalo do druge osobe, nije važno ko je u pravu, važno je da priznate i vrednujete njena osećanja i da se trudite da ih ne povređujete.

Kada druga osoba vidi da vam je stalo do njenih osećanja i da vam je žao što ste je povredili, makar i nesvesno, lakše će vam oprostiti.

Iskreno izvinjenje u skladu sa težinom situacije

Iskreno izvinjenje može biti izraženo rečima, gestovima i postupcima, a način na koji ga nudite, zavisi od težine situacije. Da li se izvinjavate zbog preterane i neprikladne rekacije? Ili zato što ste slagali? Da li ste zaboravili bitan datum? To je sasvim različito od traženja oproštaja zbog toga što ste uhvaćeni u prevari, ili što ste bili agresivni u alkoholisanom stanju.

Izražavanje žaljenja i slatki gestovi su u redu kao kontrola „lakše“ štete, ali ako pokušavate da se izvinite buketom cveća i pismom zbog prevare ili agresije, samo ćete dodatno povrediti drugu osobu, koja će u vašem načinu izvinjavanja videti neshvatanje ozbiljnosti i težine situacije.

Iskreno izvinjenje zahteva rad na sebi

Kada napravite ozbiljnu grešku, izdaju ili prevaru u vezi, ni jedno iskreno izvinjenje, kajanje i iskupljenje neće biti dovoljni da vratite uništeno poverenje. To je znak da je krajnje vreme da počnete da radite na sebi, da osvestite obrasce ponašanja, suočite se sa svojim slabostima, strahovima i nesigurnošću i da evoluirate. Jedino vam ozbiljan rad na sebi može pomoći da prekinete obrasce povređujućeg ponašanja i da steknete kontrolu nad svojim impulsima.

Ono što je osobi koju ste povredili potrebno, često nije samo iskreno izvinjenje, naročito ako je u pitanju partner, ili neko ko vam je veoma blizak i kome je stalo do vas. Ta osoba želi da vidi da preuzimate odgovornost ne samo za svoje reči i postupke, već i za svoj razvoj i izgradnju sebe, za promenu obrazaca ponašanja koji ne samo da su povređujući za nju (i druge bliske osobe) već štete i vama i sputavaju vas da budete bolja verzija sebe.

Pročitajte i ovo: Kako da se pravilno izviniš svojoj partnerki?

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments