Oko ponoći septembra 1957, Jack Kerouac je sa svojom devojkom Joyce Glassman, otišao do obližnje trafike. Tražili su jutarnje izdanje novina The New York Times i recenziju Jackove nove knjige, On the Road. Na 27. strani pronašli su željeni tekst Gilberta Millsteina, koji je publikaciju opisao “istorijskom prilikom”. Ta jedna recenzija promenila je Kerouacov život, učinivši ga najpoznatijim članom beat generacije, što mu je dalo vetar u leđa da objavi još romana, od kojih su mnogi predstavili razne privatne trenutke iz njegovog života. Jack Kerouac danas važi za jednog od najmističnijih pisaca 20. veka. Njegov turbulentni kratki život tema je mnogih biografa, pa smo ovom prilikom izdvojili nekoliko interesantnih detalja iz njegove svakodnevice…

U detinjstvu je nosio nadimak “Memory Babe”

Jean-Louis Lebris de Kerouac je rođen 12. marta 1922. u Loelu, u Masačusetsu. Frankokanadskog porekla, maternji jezik mu je bio francuski, kojim je kasnije i započeo roman On the Road. Kao dečak je posedovao sposobnost sećanja: mogao je tačno da se priseti svake scene i razgovora iz prošlosti, zbog čega su ga prijatelji nazvali “Memory Babe”. Svoj talenat je potom iskoristio pišući roman The Town and the City kako bi opisao tipični porodični život Nove Engleske.

Prijatelj ga je inspirisao da postane pisac

Nakon što je preskočio šesti razred, Kerouac je upisao Bartlett Junior High School, gde je upoznao Sebastiana Sampasa. Obojica su voleli književnost i pozorište, pa su formirali prisno prijateljstvo. Zbog Sampasovog uticaja, Kerouac se priključio školskom književnom klubu. Jack je svoje literarne početke opisao u svom romanu Lonesome Traveler (1960), gde je jasno istakao da je sa 17 godina počeo da piše zaslugom Sebastiana Sampasa. Kerouac se oženio Sampasovom sestrom Stellom 1966. godine.

Jack Kerouac se oženio kako bi izbegao zatvor

Godine 1944, budući pisac beat generacije, Lucien Carr, ubio je svog prijatelja Davida Kammerera. Carr je tvrdio da je Kammerer gej koji ga je proganjao; da mu se nabacivao iako ga je odbijao. Carr je rekao da se zaštitio time što je nožem do smrti izbo Kammerera. Džepove mu je napunio kamenjem i bacio ga u reku Hadson. Potom se sastao sa prijateljima Williamom Burroughsom i Jackom Kerouacom – s potonjim je otišao do obližnjeg parka kako bi se oslobodio dokaza. Kasnije, Kerouac je uhapšen i smešten u zatvor kao svedok zločina.

Jack nije mogao da plati kauciju, pa je pitao svoju devojku Edie Parker da pozajmi novac od svojih roditelja. Ona to nije želela da učini sve dok ne pristane da je oženi, što je i učinio. Obećao je i da će se zaposliti kako bi vratio pozajmicu. Oženio je Edie i ubrzo bio oslobođen. Ispunio je obećanja, ali je brak ubrzo poništen.

Comments