Nije želeo da se brine o svojoj ćerki

Godine 1950. Jack se oženio Joan Haverty, koja je dve godine kasnije rodila ćerku Janet Michelle. Par se rastao pre nego što se Janet rodila, pa je Kerouac negirao očinstvo, odbivši da plaća alimentaciju.

Jack Kerouac i Gore Vidal su spavali zajedno

Književnik Gore Vidal je upoznao Kerouaca u Operi Metropolitan 1949, ali, nakon malo flertovanja, ništa se nije desilo. Četiri godine kasnije su se sreli u San Remo kafeu u Njujorku gde je flertovanje bilo toliko žestoko da je Jackov prijatelj Burroughs napustio lokal. Prema rečima Vidala, Jack i on su otišli u obližnji Chelsea hotel gde su imali seks. Kasnije je i Jack napisao fiktivni prikaz događaja u delu The Subterraneans čime je sve potvrdio.

Voleo je da slika

Pisanje nije bilo jedini Jackov talenat. Prvi portret je oslikao sa devet godina, a potom je kreirao celo stvaralaštvo – od crteža do akvarela i ulja na platnu. Inspiraciju je pronalazio u ljudima iz okruženja.

Bio je optužen za antisemitizam

U intervjuu u Northport Public Library u Njujorku 1964. godine, Jack Kerouac se dotakao raznih tema, među kojima su bile njegov prijatelj Allen Ginsberg, religija i problemi rase. Pominjao je i Jevreje. Prema knjizi Paula Mahera Kerouac: The Definitive Biography, Jack je imao teoriju da je “sukob oko građanskih prava Afroamerikanaca iniciran “invazijom” ruskih Jevreja u SAD”. Kerouac je navodno rekao: “Nakon što se (jevrejski narod) nastanio ovde, izdvojili su Afroamerikance, stavili ih u prve redove pred Ameriku, i sakrili se iza njihovih suknji – kako bismo zaboravili na antisemitizam jer se sad bavimo Afroamerikancima”. Zbog ovih citata, Kerouac je optužen za antisemitizam, što je on žestoko poricao.

Naslovna fotografija: instagram.com/beatliterature

Dušan Veselinović

Comments