Bez obzira da li idete na nekoliko dana kod dobrog prijatelja ili člana porodice, želite da budete dobar gost koji ne opterećuje domaćina. Koliko god vam se domaćin radovao i jedva čekao da dođete, ako ostajete duže od tri dana (znate onu poslovicu „svakog gosta tri dana dosta“?) to zahteva da prlagodi svoju organizaciju života, a to može biti naporno za njega.

Da biste bili sigurni da ćete podeliti prijatne trenutke i da će se vašem dolasku radovati i sledeći put, uverite se da poštujete nepisana pravila gostovanja. Zapravo, ovde su zapisana – biti dobar gost nije teško, samo malo obratite pažnju na ove (suptilne) savete.

Dobar gost dogovara posetu

Pre svega, nemojte nikome banuti, naročito ako želite da prenoćite, osim ako nije hitna situacija. Ali, u interventnim slučajevima vi i niste gost, nego neko ko moli za pomoć i uslugu. U svim drugim slučajevima, radije se najavite i dogovorite posetu, čak i ako verujete da ćete nekome nenadanim dolaskom prirediti prijatno iznenađenje. Jer, ako se ne najavite, možete domaćinu prirediti neprijatno iznenađenje i omesti ga u njegovim planovima, ili možete „poljubiti vrata“. Davanje vremena domaćinu da se pripremi (psihički i organizaciono) za vaš dolazak je čin poštovanja.

Odredite koliko ostajete

Domaćin treba da zna koliko dugo će imati „vanredno stanje“ čak i ako ste mu omiljen gost i voleo bi da ostanete što duže. Držite se izreke o tri dana, ali ako ostajete duže, odredite da li će to bili pet dana, nedelju dana, odnosno, odredite datum kad putujete nazad (a bilo bi mudro i da kupite kartu, ili overite povratnu čim stignete).

Ponesite sve što vam treba

Naravno da će vam domaćin obezbediti sve što vam je potrebno za udobnost i higijenu i ne morate nositi peškire, sapun, šampon (osim ako ne koristite neke specijalne), ali ponesite sve svoje osnovne potrepštine – neseser sa češaljem, četkicom za zube, priborom za brijanje, dezodoransom, lekove koje koristite ili koji vam mogu biti potrebni, pidžamu i punjač za telefon.

Dobar gost donosi poklone

Imajući u vidu da li posećujete prijatelja ili člana porodice i da li on živi sam ili sa porodicom, pripremite odgovarajuće poklone – to ne mora biti ništa skupo i krupno, važan je gest pažnje. Ako u kući ima više dece, čokolada za svako dete će biti dovoljna, flaša kvalitetnog vina za domaćina, ukrasna sitnica (mirišljava sveća, drvena kutija, bombonjera) za domaćicu. To sigurno košta manje od onog što biste potrošili da plaćate smeštaj u hotelu.

389A4593 2 1 Vodič za muškarce   kako da budete dobar i rado viđen gost

Sako i pantalone: MonaMan, Majica: Tommy Hilfiger, Sat: Bomar, Naočare: Optiplaza

Pročitajte i ovo: Potrebna vam je oprema za planinarenje? Evo šta sve treba da ponesete na nezaboravnu avanturu u prirodi

Poštujte kućni red

Domaćini imaju svoja pravila, koja su utvrđena iz razloga komfora, bezbednosti, praktičnosti. Ako zahtevaju da se izujete i nosite kućne papuče, spuštate dasku na šolji, isključujete bojler prilikom tuširanja, ostavljate upaljeno svetlo u predsoblju – poštujte to.

Kupite namirnice

Domaćin preuzima spremanje hrane tokom vašeg boravka, i to se od njega očekuje – ali dodajte neke namirnice koje odgovaraju vašem načinu ishrane ili nešto što nije na redovnom spisku za kupovinu. Tako ćete, kao dobar gost, doprineti budžetu, odnosno, smanjiti trošak svog boravka, a i obezbediti sebi hranu koju volite. Takođe, doprinesite svojim radom – raspremite posle večere, operite sudove, ili spremite domaćinima svoj specijalitet.

Dobar gost daje prostor domaćinu

Iako ćete sigurno uživati u druženju, imajte na umu da domaćin ima svoje obaveze i raspored i da sve to podređuje vašem prisustvu. Budite obzirni i omogućite mu da da ima prostora, dok ste tu, a tako ćete i sami imati malo vremena za sebe – ni vi, ni vaš domaćin niste obavezni da svaki trenutak provodite zajedno.

Izvedite domaćina na večeru

Možda nije izvodljivo da izvedete na večeru celu porodicu (u tom slučaju je bolje da doprinesete nabavkom, pomaganjem i spremanjem obroka), ali ako boravite kod prijatelja ili rođaka koji žive sami, izvedite ga na fino mesto ili u kompletan provod – bioskop ili sportski ili kulturni događaj, a onda restoran, ili pizerija. Tako ćete podeliti kvalitetne sadržaje i stvoriti lepe uspomene, a i sledeći put ćete biti drag i dobar gost. I prijatelj će svakako nastojati da vam se revanšira kad dođe kod vas u goste.

Zahvalite se

Nekada je dobar gost slao rukom pisanu zahvalnicu domaćinima, ali danas je SMS ili druga vrsta tekstualne poruke dovoljna. Naravno, podelite topla osećanja na rastanku i pozovite domaćina da on sledeći put dođe kod vas. A kad stignete kući, napišite nekoliko reči o tome kako ste se lepo proveli i koliko vam je prijalo druženje. To ne mora biti nikakva konvencionalna poruka zahvalnosti, naročito ako ste bliski, ali svakako izrazite želju da se uskoro ponovo vidite.

Pročitajte i ovo: Praktične i moderne muške torbe za svaku priliku – prema izboru WMAN stilista

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments