Kako ostvariti novogodišnje odluke, koje donosite kao ciljeve za 2024. godinu? Rad ka novom cilju je kao nalet endorfina. Postavili ste svoj cilj i praktično možete da osetite uspeh – da je bar tako lako.

Stvar je u tome da smo užasni u pridržavanju odlukama koje smo doneli. Ne samo da smo loši u postizanju ciljeva, mi smo loši u njihovom postavljanju, tragajući za ciljevima koji su previše nejasni ili beznadežno grandiozni.

Ostvarivanje ciljeva svodi se na plan. To je kao da idete na putovanje. Čak i pre nego što krenete, potreban vam je cilj koji je specifičan i razumno dostižan. „Ojačajte“ ili „zaradite više novca“ — to su neodređene želje. „Izgubiću 2 procenta telesne masti“ ili „Preći ću za 10 sekundi brže svaki kilometar mog sledećeg maratona“ su realniji ciljevi.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Gentleman’s Journal (@thegentsjournal)

Da biste postigli cilj, trebalo bi da to bude lični cilje. Teže je izgubiti kilograme jer vam je to rekao lekar nego ako to uradite za svoje zdravlje. Decenije studija psihologije i sociologije govore da su unutrašnji ciljevi (motivisani urođenom željom za autonomijom, odnosom prema drugima, znanjem i ličnim rastom) više motivišući od ekstrinzičnih ciljeva (težnje za odobravanjem drugih).

Zatim uspostavite razuman vremenski okvir, uključujući niz podciljeva. Ovi markeri postaju prilike da vidite kako ide, proslavite dostignuća i promenite stvari, ako je potrebno. Istraživači sa Univerziteta u Šefildu u Velikoj Britaniji otkrili su da su ljudi koji su pratili svoj napredak ka ciljevima uspešniji od onih koji nisu. Što je praćenje bilo češće, to su bili bolji. Zato ispunite svoje putovanje podsetnicima.

Kako ostvariti novogodišnje odluke

Prijavite se za trku

Ako želite da se vratite u kondiciju, prijavljivanje za trku je dobar početak. Označite dan trke u svom kalendaru i vaš plan treninga odatle funkcioniše. Ne govorimo samo o maratonu, već i o kraćim trkama.

Prikladno trenirajte

Postoji mnogo planova koje možete izabrati. Imajte na umu da su najčešći načini da sabotirate svoj cilj pretreniranost i nedovoljno treniranje. Dobar program se progresivno razvija kako bi vam pomogao da izbegnete povrede i sagorevanje. Ako nadmašujete plan – recimo, lako pogađate vremena i udaljenosti – možete se prilagoditi, ali to radite oprezno. Prioritet je da na dan trke stignete zdravi, da završite snažno i da želite da idete ponovo.

Potražite pomoć u karijeri

Teško je biti raditi solo kada je u pitanju vaš profesionalni život. Previše je uključenih spoljnih sila, u poređenju sa relativnom jednostavnošću rutine u teretani. Da biste ostali fokusirani na duge staze, angažujte partnera za pomoć, kao što je supružnik ili kolega od poverenja.

Zamolite svog partnera u karijeri da se javlja svake nedelje kako biste videli kako napredujete. Koliko puta ste pitali nekog drugog za povratnu informaciju? Da li ste govorili na sastanku velikog odbora? To vas tera da pokažete svoju aktivnost i rezultate.

Razgovarajte sa svojim šefom

Ubacite i svog šefa. Možda ne želite da mu ili njoj kažete „moj cilj je da imam vaš posao“, ali izrazite da želite da proširite svoje veštine, da imate više odgovornosti, da radite više van kancelarije, itd. Važno je da šefovi znaju šta je važno za njihove zaposlene da podrže njih i njihov razvoj.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Classy Gentleman (@classy.gentleman)

Postavite ciljeve u odnosima koji se mogu primeniti

Prečesto ne razmišljamo o ciljevima u odnosima dok ne dođe do problema. A za popravljanje odnosa potrebna je druga strana koja ima drugačiji skup ciljeva i obaveza. Nejasan zavet da ćete „provesti više vremena“ sa partnerom, članom porodice ili prijateljem spada u kategoriju želja, a ne ciljeva.

Napravite podsetnik da biste ostali odgovorni

Zaštitite to vreme ponavljajućim datumom na oba vaša kalendara koji se ne preskače. To je jedini način ne ugrozite stvari poput porodice i ličnog zdravlja koje vas čine efikasnim. To znači zakazivanje ne samo vremena za vežbanje, već, na primer, redovno ćaskanje sa bakom. Zovite je istog dana u nedelji, svake nedelje.

Pročitajte i ovo: Kako da prevaziđete sumnju u sebe i podignete samopouzdanje

Naslovna fotografija: pexels.com

 

Comments