Sumnja u sebe i nisko samopouzdanje narušavaju vaše zadovoljstvo u svim aspektima života – od posla, preko romantičnih odnosa, do prijateljstva i porodičnih odnosa. Ovo je proverena istina – sumnja u sebe nije prokletstvo i može se prevazići, a veće samopouzdanje nije nedostižno i može se izgraditi. Usvajanje pozitivnih navika može mnogo da vam pomogne, ali to znači da morate prihvatiti odgovornost za svoje mentalno zdravlje i lični rast i sve što ide uz to. I još nešto – preuzimanje odgovornosti ne znači da ste sami u tome, to upravo znači razumevanje svojih granica i kapaciteta i traženje i prihvatanje sve pomoći koju možete dobiti.

Muškarci se često osećaju preopterećeno, anksiozno i depresivno, jer veruju da moraju sami da nose svoj teret i ne dele svoja osećanja ni sa kim. A sumnja u sebe raste pod pritiskom potisnutih osećanja, stvarajući nisko samopoštovanje i samopouzdanje. Važno je da prepoznate kada nešto nije u redu, da to izrazite, da priznate kada nemate odgovor i rešenje i tražite pomoć kada vam je potrebna – to je odgovoran pristup sopstvenom mentalnom zdravlju i stabilnosti. Sama činjenica da to razumete i prihvatate donosi malo veće samopouzdanje i bolji osećaj sebe.

Pored razumevanja šta ta odgovornost znači i uvođenja u praksu izražavanja osećanja i traženja podrške i pomoći, potrebno je i da usvojite neka ponašanja i razmišljanja tako da vam postanu navika.

Navike koje donose veće samopouzdanje

Praktikujte zahvalnost

Ustanovite praksu da se svakog jutra probudite sa zahvalnošću – ili ako ste od onih mrzovoljnih kojima su potrebni sati da se „učitaju“ i započnu dan, radite to pred spavanje – nabrojte svoje blagoslove, kako biste zaspali sa osećanjem zahvalnosti za svoj život.

Iako zvuči jednostavno, praksa zahvalnosti može biti vrlo izazovna – kada se osećate loše, nesigurno i nezadovoljno, ne možete naterati sebe da budete zahvalni. Zato pokušajte sa vođenjem dnevnika, kako biste kanalisali osećanja i pronašli stvari zbog kojih je život dobar. Počnite sa malim stvarima – zapišite nešto banalno, nešto što uzimate zdravo za gotovo, a predstavlja blagoslov. Možda ste zahvalni što imate brz internet i solidan telefon, ili što uživate svakog jutra u svom omiljenom napitku, zbog mirisa čiste posteljine, ili načina na koji vam dopire svetlost kroz prozor – samo počnite, nabrojte tri male stvari zbog kojih ste zahvalni i bićete iznenađeni koliko toga zapravo ima. Kad ispišete celu stranicu zahvalnosti, bićete mnogo bolje raspoloženi i osećaćete veće samopouzdanje u odnosu na sve što vam neposredno predstoji (odlazak na posao i suočavanje sa obavezama, susret sa nekim ko vam se sviđa, učenje i pamćenje podataka…).

Svakodnevno kretanje za veće samopouzdanje

Kretanje je ključno za veće samopouzdanje i zapravo predstavlja osnovu mentalnog zdravlja, jer podstiče proizvodnju endorfina (hormona sreće), koji podižu raspoloženje. Sama činjenica da svakog dana idete u teretanu, na trčanje ili u brzu i dugu šetnju, doprineće da se osećate bolje zbog sebe.

Dovoljno je i desetak minuta istezanja da vam popravi dan i donese više jasnoće u vaš pogled na sebe i svet oko sebe.

pexels andrea piacquadio 839586 1 Kako da prevaziđete sumnju u sebe i podignete samopouzdanje

Pročitajte i ovo: Kako bolje čitanje govora tela umanjuje socijalnu anksioznost

Smeh i zabava

Ne možete da se smejete na silu – ali zapravo, možete. Društveni ekseprimenti u kojima jedna osoba počinje da se smeje i istrajava u tome, dok se svi oko nje ne „zaraze“ to dokazuju. Dakle, pogledajte neki snimak takve situacije – do kraja ćete se glasno smejati sa svim ostalim ljudima na snimku, kojima ništa nije bilo smešno osim činjenice da se neko slatko i zarazno smeje, ne vodeći računa ni o čemu. Radite to svakodnevno i gledajte kako vam se raspoloženje popravlja i samopuzdanje raste. Smejte se stalno, steknite naviku da posmatrate smešnu stranu sveta i tražite humor u svakoj situaciji – i na kraju, smejte se malo i sami sebi. Kad sebe ne uzimate toliko ozbiljno, ego postaje elastičniji, a perspektiva šira.

Slušajte muziku

Kako slušanje muzike može doneti veće samopuzdanje? Putem povezivanja sa svojim osećanjima. Postoji duhovna, hemijska i mentalna veza koja se stvara kada slušate svoje omiljene melodije na kraju dugog dana. Možete napraviti svoje plejliste za različite delove dana i raspoloženja, koje će vas okrepiti i izazvati pozitivna osećanja, koja su vam potrebna (odlučnost, promišljenost, veselost, smirenost…)

Manje negativnosti za veće samopouzdanje

Kada prihvatite navike kojima ćete povećati osećaj sopstvene vrednosti, utvrdite čega želite da se aktivno klonite, od čega vam je potrebno da se zaštitite – i učinite to. Izbegavajte izvore negativnosti kao što su političke rasprave, dnevne vesti, mračne, teške ili lepljive ljude koji vam oduzimaju energiju. Vi birate sadržaje koje ćete konzumirati i ljude u čijoj blizini vam je prijatno – udaljite se od svega ostalog. Malo veće samopouzdanje će se još povećati kad to počnete da praktikujete svesno i namerno, a sumnja u sebe će se smanjiti srazmerno povećanom osećanju lične vrednosti.

Izbegavajte izbegavanje

I na kraju, pokušajte da izbegnete izbegavanje – koje može biti najveći problem, kada pokušavate da prevaziđete sumnju u sebe i steknete veće samopouzdanje. Jedino suočavanje donosi mogućnost realne procene i razrešenja, a što češće rešavate bilo koje probleme, umesto da ih odlažete i ignorišete, to vam lakše ide. Rešavanje problema donosi veće samopouzdanje, a veće samopouzdanje vas podstiče da se staloženo suočite sa problemima i pronađete rešenja.

Pročitajte i ovo: Svakodnevne navike muškarca sa visokim samopouzdanjem

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments