Ne sumnjamo da ste dosad doživeli takvo iskustvo da ste, nakon čitanja određene knjige, o njoj danima mislili; da vas je toliko pomerila da ste preispitivali i sebe, i ljude iz okruženja, i život uopšte. To su one knjige zbog kojih jedva čekamo da se vratimo kući kako bismo nastavili da ih čitamo, željno iščekujući šta će se sledeće desiti s njenim junacima. Knjige koje smo izdvojili su baš takve, i verujemo da bi svaki muškarac trebalo da ih pročita pre 30. godine – kako bi im možda dale dublji uvid o tome kako život funkcioniše i kako nas uvek iznova može iznenaditi. Ne brinite, ako pojedine još uvek niste pročitali – nikad nije kasno!

Norveška šuma – Haruki Murakami

Svako bi trebalo da pročita barem jedno Murakamijevo delo, a Norveška šuma je nesumnjivo jedno od njegovih najboljih. Slušajući pesmu grupe The Beatles, po kojoj je roman i dobio naziv, protagonista Toru razmišlja o svojim studentskim danima šezdesetih, protestujući protiv statusa quo. Njegov odnos sa lepom, ali oštećenom Naoko je lekcija emocionalna zavisnost nije isto što i ljubav.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sehaj ♡ (@myheartsaysthis_)

Let iznad kukavičjeg gnezda – Ken Kessey

Svojevrsni klasik koji je inspirisao i razne pozorišne predstave, kao i istoimeni film koji je dobio pet Oskara u glavnim kategorijama. Paranoični šizofreničar, smešten u ustanovi za mentalno obolele, kazuje priču punu rasne tenzije, seksualne represije i neadekvatnog tretmana prema psihički nestabilnima. Pisac Ken Kessey je roman napisao nakon svojih LSD eksperimenata, što se i vidi…

Slika Dorijana Greja – Oscar Wilde

Hedonizam, sujeta i sebičluk mladosti su ključni elementi ovog književnog klasika. Dorian Grey je neverovatno lep mladić koji pozira za portret slikaru iz visokog društva. Očarani umetnik upoznaje mladića sa lordom Henryjem, pod čiji zavodljivi uticaj mladić ubrzo pada, uživavši u ekstremnom hedonizmu koji je vladao krajem 19. veka. Naravno, sve ima posledice, a podsećamo i da je dobar deo romana zasnovan na ličnim iskustvima autora.

Klanica pet – Kurt Vonnegut

Najčuvenije delo Kurta Vonneguta sadrži prikaz o tome kako su Saveznici bombardovali Drezden, u kom se pisac zatekao kao nemački ratni zarobljenik. Vremenska previranja takođe igraju ulogu u ovoj nesvakidašnje napisanoj priči, koja daje uvid u jedan od najvažnijih događaja novije istorije. 

Moja borba – Karl Ove Knausgard

Možda ćete pomisliti kako bi čitanje šestotomne poluautobiografske Knausgardove romane bila borba i za vas, ali stil ovog norveškog pisca je forenzički detaljan, brutalno iskren i neopterećujuć. Zapravo, brzo ćete završavati jednu za drugom. Izazovi života, ljubav, seks, smrt – sve je tu. Hrabro krenite u ovaj podvig – nećete se pokajati. 

Put – Cormac McCarthy

Roman koji možete pročitati za jedno popodne – i nećete znati šta vas je snašlo. U turobnom, postapokaliptičnom svetu, otac i sin putuju ka jugu kako bi izbegli nadolazeću zimu, dok usput nailaze na razne nedaće. U srži ove napete radnje nalazi se iskonska priča o očinstvu.

Comments