Veliki Getsbi – F. Scott Fitzgerald

Najbolji američki roman svih vremena, ili da li je? Debata se nastavlja. Ovo štivo jednostavnog stila govori o dekadenciji dvadesetih godina prošlog veka, a kroz priču muškarca koji se u potpunosti preinačio kako bi povratio staru ljubav. F. Scott Fitzgerald je bio posmatrač, ali i pripadnik društva džez ere, što je učinilo da sva njegova dela odišu iskrenošću i verodostojnošću, što se oseća u i Velikom Getsbiju

Američka pastorala – Philip Roth

Roman koji je dobio Pulicerovu nagradu u potpunosti opravdava ovakvo priznanje. Rothova priča o Seymouru “Swedeu” Levovu, izuzetno (ne)običnoj jevrejsko-američkoj sportskoj zvezdi koji je postao poslovni čovek čiji je život zbog lične tragedije skrenuo sa koloseka, postavljena je u pozadini prevrata šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka u SAD, koji su činili nasilni revoulcionarni pokreti, Votergejt i Vijetnamski rat.   

Muškarci bez žena – Ernest Hemingway

Mnogi smatraju da bi svi muškarci trebalo da pročitaju sva Hemingwayjeva dela, ali uvod za njegovu bibliografiju može činiti baš Muškarci bez žena, gde će se čitalac upoznati sa njegovim stilom i temama kao što su korida, alkoholizam i nerazumevanje žena. Ova zbirka kratkih priča je odlična startna tačka, kako biste potom razumeli i njegove kultne romane Sunce se ponovo rađa, Zbogom oružje i Za kim zvono zvoni – tim redosledom.

1984 – George Orwell

Zajedno sa Životinjskom farmom, 1984 je Orwellov poklon svima koji doživljavaju trenutak političkog buđenja, knjiga koja vas odvlači od ličnih problema adolescencije do mučne spoznaje da politika i svet mogu, i da će uticati na vaš život. Svaki važan i zastrašujuće proročanski razlog da budete oprezni, skeptični i zahtevni prema vašoj vladi – realan je.

Lovac u žitu – J. D. Salinger

Nemoguće je praviti ovakvu listu, a ne navesti i neizostavno delo američke školske lektire. Ovo je idiosinkratična i povremeno urnebesna priča o mladiću koji se sam sa sobom bori u svetu lažiranja. Prvobitno je bila namenjena odraslima, ali je često čitaju adolescenti zbog tema besa i otuđenja, kao kritiku površnosti u društvu.

Naslovna fotografija: instagram.com/myheartsaysthis_

Dušan Veselinović

Comments