Lični rast je široka oblast koja obuhvata sve što vam je važno u životu, u čemu želite da napredujete i da se poboljšate. Ako ste već postavili razvojne ciljeve za 2024. godinu, bravo za vas, a ako još razmišljate, ili vam je teško da odredite prioritete i čini vam se da su vaši ciljevi suviše daleki i nedostižni, pronađite inspiraciju u našim predlozima za lični rast.

Lični rast koji realno možete ostvariti u 2024. godini.

Bolje upravljanje budžetom

Finansijske brige utiču na vaš kvalitet života i na sve životne oblasti, pa ovo može biti oblast u kojoj je potreban lični rast i razvoj. Jedan deo rada koji treba da uložite odnosi se na pronalaženje načina da se nosite sa stresom, a drugi da napravite solidan finansijski plan.

Niste jedini koji je u dugovima i kreditima, ali vreme je da napravite plan kako da se iz toga izvučete. Čak i ako niste u dugovima, pravljenje plana vam može pomoći da osmislite štednju i napravite fond za budućnost. Lični rast u oblasti finansija pruža vam mir, koji život od plate do plate oduzima.

Pre svega, pozabavite se pravljenjem budžeta. Napravite istraživanje, a zatim preduzmite šta je potrebno da u nekim oblastima ograničite i smanjite troškove. Nakon toga, potrebna je disciplina da se držite svog plana. Ako se osećate izgubljeno i dezorijentisano u ovoj oblasti, zatražite pomoć savetnika za finansije, ili se edukujte u ovoj oblasti – ili i jedno i drugo. To su strategije da se osnažite i da naučite da upravljate svojim finansijama, umesto da trošite stihijski i po potrebi. Osećanje da imate kontrolu donosi veliko olakšanje, veće samopouzdanje i smirenost.

Lični rast kroz čitanje

Napravite spisak knjiga koje želite da pročitate ove godine. U zavisnosti od svojih čitalačkih navika i sklonosti, zavisiće obim tog spiska. Neko „guta“ knjige i ne treba mu više od pet dana da pročita hiljadu stranica, a nekome je i čitanje jedne knjige mesečno suviše zahtevno. Činjenica je da su čitanje i lični rast neraskidivo povezani i možda se radi o tome da pronađete oblast i literaturu koja vas najviše zanima i angažuje. Niko ne kaže da treba da čitete popularne romane i pisce – možete čitati enciklopedije, stručne knjige i udžbenike. Možete čitati stripove – mnogi od njih su prava umetnička dostignuća, u crtežu i u priči. Svakako, možete čitati i na ekranu svog računara, ali ideja je da se više opustite, odvojite od tehnologije i zaronite u nove svetove. Čitanje ispunjava te zahteve.

Napravite raspored čišćenja

Ako se pitate kakve veze imaju čišćenje i lični rast, setite se kako ste se osećali prošli put kad ste se posvetili raskrčivanju garaže, ispomerali nameštaj, bacili suvišne i nekorišćene stvari? Kad završite posao i pogledate red koji ste napravili, imate osećaj zadovoljstva i postignuća. To je nešto što je pod vašom kontrolom, što ste vi sami osmislili i uradili i što vama donosi udobnost, osećanje reda i estetski užitak.

Dakle, ne morate da čekate da se nered nagomila, da biste imali osećanje postignuća i uživali u prednostima sređenog prostora. Disciplina koju ulažete u redovno sređivanje podstiče lični rast – u tome je stvar, pored ostalog. Napravite raspored za čišćenje i redovno se bavite time. Što više kontrole imate nad svojim fizičkim okruženjem, to će vaše samopouzdanje biti veće, kao i vaša mentalna jasnoća i smirenost.

pexels ovan 57690 2 Ciljevi koje možete ostvariti u 2024. godini u oblasti ličnog rasta i razvoja

Pročitajte i ovo: Bolje od savršenstva – kako da budete odlični

Odlučite da uvek idete stepenicama

Ovo je mali i dostižan cilj, koji se, međutim, može pokazati zahtevnim, kao i pridržavanje rasporeda čišćenja. Jer, možda ćete se sretati sa stepenicama kad žurite, ili ste već iscrpljeni i morate naučiti da penjanje stepenicama uračunate i predvidite u svom dnevnom rasporedu. Ako imate samo jedan sprat da savladate, ustrčite uz stepenice. Kada imate vremena ili pravite pauzu, učinite to više puta. Ali ako vam je kancelarija ili stan na 12. spratu, penjite se prvih šest, a onda pozovite lift u uobičajenim situacijama, a kada imate vremena, popnite se uz sve stepenice. Koliko će vam pauza trebati i na kom spratu ćete početi da gubite dah, pokazaće vam kako se odvija vaš lični rast u oblasti kondicije, dok onaj u oblasti discipline možete primetiti kroz usvajanje navike da se krećete stepenicama. Posle par meseci dosledne prakse, nećete više ni biti u iskušenju da se vozite liftom.

Redovan san za lični rast

Dobar san je važan za lični rast, zato što predstavlja bazu – kada ste odmorni, sve možete da postignete, a kada ste neispavani, možete sagoreti u pokušaju da sve postignete i opet kaskati za svojim ciljevima. I ovde je disciplina i istrajnost od ključne važnosti. Možda ćete se malo namučiti da uđete u normalan ritam i da odolite želji da pogledate još jednu epizodu svoje omiljene serije i ostanete budni još malo i možda će vam biti teško da se uvežbate da budete jutarnji tip osobe, ako sebe smatrate noćnom pticom. Ali oko toga nema pregovora – osam sati sna, što znači da ako ustajete u šest ili sedam, morate da legnete (i zaspite) do deset ili jedanaest uveče.

Jutarnja rutina – namestite krevet

Ovo je dobra vežba za buđenje – umesto gimnastike, kao i umesto zaticanja razbacane posteljine kad se vratite s posla, svakog jutra prvo namestite krevet, čim ustanete. To će vas rasaniti i pomoći vam da struktuirate ostatak dana i podržaće vaš lični rast na suptilan način.

Možete dodati ovoj listi i druge kompleksnije i zahtevnije ciljeve, ali pokušajte da se pridržavate ovih jednostavnih praksi – doslednost u oblastima koje su vam „pod rukom“, dostupne i ostvarive – pospešuje lični rast, donosi stabilnost i smirensot, podiže samopouzdanje i podržava životnu zrelost i odgovornost.

Pročitajte i ovo: Razvojni ciljevi uspešnih ljudi koje možete i vi da postavite i postignete

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments