Sigurno ste čuli za man cave – termin koji opisuje sobu ili drugi deo doma koji muškarac koristi kao mesto za opuštanje i bavljenje hobijima daleko od ostatka sveta. Ako ste se nekad pitali kako da kreirate sopstvenu man cave prostoriju, evo malog vodiča.

Pravljenje muškog kutka bilo koje veličine svodi se na temu: mora biti specifičan. Ne pokušavajte da napravite generički sportski bar. Odaberite određeni hobi ili interesovanje za temu, obojite zidove omiljenom bojom, dodajte malo mesta za sedenje i nekoliko posebnih detalja dekoracije. To je zaista sve što vam treba! Poenta je da će to biti namenski prostor kreiran posebno za vas.

Man cave – mali vodič za kreiranje

Pronađite adekvatan prostor

Izaberite prostor koji ima bar malo privatnosti – uopšte ne mora da bude veliki, ali ako postoji mogućnost proširenja nije loše. Idealno rešenje je podrum.

Nema podruma? Nema problema. Da li biste mogli ukrasti deo neke sobe? Ako imate garažu, možete je iskoristiti. Možete čak i kutak svoje dnevne sobe pretvoriti u man cave. Kada vam treba nešto malo, razmislite izvan ograničenja tradicionalne sobe sa četiri zida.

Odaberite temu prostora

Razmislite o tome koji su vaši hobiji, interesovanja i strasti. Najveća greška koju muškarci prave kada smišljaju man cave je što ga zamisle samo kao prostor za gledanje utakmica. Ne morate da budete prenapadni u temi prostora, ali da li ćete se u svom kutku zabaviti bez stvari koje najviše volite? Teško.

Uložite u jedan, centralni komad

Odabir centralnog komada pomoći će vam da donosite ostale odluke o prostoru. To je verovatno najveće ulaganje koje ćete imati u ovom projektu. Na primer, ako to mesto želite da koristite da čitate, lako je uložiti u lepu policu za knjige i udobnu kožnu fotelju. Na policu možete smestiti i kolekciju cigara, uz nekoliko čaša, zajedno sa nekoliko odabranih boca pića.

Pažljivo razmotrite osvetljenje

Vrsta osvetljenja u man cave prostoru treba da odgovara atmosferi koju tražite. Ako želite svetlu sobu za igru, posedovanje gornjeg svetla koje oponaša prirodno može biti odličan izbor. Ako želite izgled sportskog bara, viseća svetla sa šarenim nijansama oko njih će vam doneti takvu estetiku.

Ukrasite zidove

Bez obzira na to kakav izgled man cave prostorije tražite, potrebno vam je nešto da okačite na zidove. To može biti umetnost, fotografija, sportski dresovi, stare registarske tablice, natpisi iz barova, fakultetske diplome, filmski posteri – šta god. Idealno je odgovaraju estetici vaše “pećine”.

Ne zaboravite na druge

Vaša prostorija bi trebalo da bude opuštajuće mesto. Ali zapamtite, nije samo za vas. Naravno, vi ćete odlučiti šta će u njemu biti, ali na kraju je cilj da podelite prostor sa ljudima koje volite – bilo da je to neka vrsta sobe za žurke u koju možete pozvati momke na dan utakmice ili mesto za opuštanje da popijete čašu vina sa svojom ženom.

Kada se pozabavite problemom iz tog ugla – da je prostor namenjen za deljenje – nećete imati problema da izaberete savršene dekoracije i nameštaj.

Mislite da ste spremni za izazov?

Pročitajte i ovo: 6 saveta za uređenje enterijera koji će koristiti svakom muškarcu

Naslovna fotografija: Pinterest.com/NEW Fashion Model

Božica Luković

Comments