Dom je prostor u kom provodite najviše vremena, a praktični saveti za uređenje enterijera će vam pomoći da ga organizujete po svojoj meri. Stereotipne “muške” teme uglavnom podrazumevaju razgovore o automobilima, teretani, odeći i tehnologiji, ali retko kad zaronimo u diskusiju o uređenju i organizaciji prostora.

Muški domovi često predstavljaju zbir brojnih, hajde da kažemo – iznenađenja, i uglavnom je raspored u prostorijama prepušten slučaju. Ukoliko i vaš komforni kutak podseća na sobu iz studentskog doma, punu filmskih plakata, golih sijalica, tegova i ponekih lazy bag fotelja, ovaj tekst je za vas.

Nema potrebe da u 2023. (uskoro 2024) godini bude tako. Svaki moderan i nezavisan muškarac, koji ima svoj prostor, trebalo bi da bude jednako posvećen njegovoj organizaciji i dekoraciji, koliko i sređivanju automobila. Iako je to izazovan zadatak, nudimo nekoliko početničkih saveta koje ćemo podeliti u nastavku teksta, a koji će napraviti ogromnu razliku u izgledu vašeg prostora.

uredenje enterijera min 6 saveta za uređenje enterijera koji će koristiti svakom muškarcu

Uređenje enterijera: 6 praktičnih saveta za svakog modernog muškarca

Paleta boja

Uvek je korisno na umu imati paletu boja prilikom razmišljanja i planiranja dekoracije prostorija. Bilo da birate jednu boju i kombinujete je sa svetlijim i tamnijim tonovima ili koristite zasićene boje sa akcentima bele za visoki kontrast, planiranje palete će vam koristiti prilikom kasnijeg dodavanja dodatnih detalja i komada nameštaja.

Bela će uvek biti bezvremeni i čist izbor, ali nosi rizik da izgleda suviše “bolnički” i sterilno, pa se pobrinite da nameštaj i dekoracija pruže topli kontrast i razbiju monotoniju.

Razradite plan prostora

Još jedan koristan pristup pri uređenju prostora je prvobitno razmotranje plana tlocrta. Sa detaljnim pogledom na prostor, lakše je razmatrati značaj različitih komada, kao način na koji će se uklopiti.

Uobičajena greška u mnogim domovima je pretrpavanje prostora. Nismo nužno zagovornici minimalizma (zaista nismo, živeli detalji!), ali ako imate nekoliko ključnih komada nameštaja koji čekaju svoj prostor, vredi isplanirati prostor tako da se predmeti mogu pomerati kad god je potrebno osveženje ili reorganizacije, ostavljajući dovoljno mesta za potencijalne nove dodatke bez osećaja “zarobljenosti”.

uredenje enterijera 1 min 6 saveta za uređenje enterijera koji će koristiti svakom muškarcu

Statement komadi

Stigli smo do suštinski važne oblasti koja istovremeno zahteva visok nivo opreza i posvećenosti jer je ključna za izražavanje naše ličnosti. Pogodili ste, u pitanju su statement komadi.

Bilo da je to ogledalo, ukrasni sto, barski stočić, retro stolica ili dramatični tepih, svakom domu je potreban barem jedan statement komad. Naravno, postoji tanka linija između dobrog i lošeg ukusa, ali ako zaista nešto volite (i ako se slaže sa paletom boja prostorije), nemojte prezati od donošenja hrabrih odluka. To je način da vaš dom zaista bude vaš.

Lampe, ne sijalice

Osvetljenje je najjasniji pokazatelj koliko znate (ili ne znate) da uredite prostor i istovremeno daje odgovor na to da li ste lenji ili posvećeni. Želimo da naglasimo da svaka prostorija treba da ima svoje osvetljenje, odnosno, da nijedna soba (osim možda podruma ili garaže), ne bi trebalo da bude osvetljena samo jednom golom sijalicom.

Investirajte u lampe, velike i male, razmislite o tome koliko, kako i gde svetle, kakve senke bacaju, gde se svetlost reflektuje, kom delu prostorije treba posvetiti najviše pažnje (na primer, prostor za čitanje može zahtevati osvetljenje odozgo). Takođe, možete da razmislite o svećama i drugim vidovima osvetljenja.

uredenje enterijera 2 min 6 saveta za uređenje enterijera koji će koristiti svakom muškarcu

Dajte sebi vremena da eksperimentišete

Rim nije izgrađen za jedan dan, a ni stilski enterijeri ne iziskuju preteranu žurbu. Dajte sebi vremena i prostora da razmislite o određenoj ideji, da je sprovedete u delo i saznate da li vam uopšte odgovara. Posmatrajte kako prostorije izgledaju kroz godišnja doba (proučite i različite nivoe svetlosti) i iskoristite priliku da prostor prilagodite svojim potrebama.

Kada to uradite, postaćete svesniji nijansi prostorije i kako je (zaista) koristite svakodnevno. Ali, pre svega, nemojte se bojati da pomerate nameštaj i isprobavate različit raspored dok ne dođete do konfiguracije i dizajna koji odgovara vašim specifičnim željama.

Prvo organizujte raspored velikih komada

Dobro savladajte osnovne elemente, a ostatak prostorije će slediti bez greške. To podrazumeva velike komade nameštaja: krevet, sofe, fotelje, trpezarijski sto i slično. Investirajte u kvalitetan, bezvremeni stil i postarajte se da ne uzimate komade koji zauzimaju više prostora nego što je zaista potrebno.

Verovatno će to biti neki od najskupljih predmeta u koje ćete ulagati, ali postavljaju ton za svaku prostoriju i trebalo bi godinama da traju ako se pravilno održavaju.

Pročitajte i ovo: Kako da ponudite iskreno izvinjenje nekome koga ste povredili

Naslovna fotografija: pexels.com

Milica Nešić

Comments