Od početka karijere osamdesetih do uzbudljivog comebacka prošle decenije, Michaela Keatona je nemoguće svrstati pod jedan kalup. On je komičar, porodični čovek i heroj – sve u jednom. Kad je početkom osamdesetih počeo da se pojavljuje u komedijama, istrajao je u riziku čestog igranja ekscentričnih likova, izdvojivši se među nepreglednim nizom glumaca. Baš iz tog razloga, kad je u javnost stigla informacija da će igrati Batmana u istoimenom filmu Tima Burtona 1989. godine, fanovi nimalo nisu bili oduševljeni. Ipak, kad su ga videli u ulozi Mračnog viteza, svi su promenili mišljenje, jer se Keaton pokazao kao Batman za pamćenje, kog je potom tumačio i u Burtonovom nastavku Batman Returns (1992). 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @89batmanfan

Informacija koja je prošle godine procurela u javnost govori nam da ćemo Keatona ponovo videti kao Batmana – i to u predstojećem filmu Batgirl, koji će ove godine premijerno biti prikazan na streaming platformi HBO Max. Keaton će tumačiti odraslu verziju Brucea Waynea i pretpostavljamo da će služiti kao mentor Bat-devojci. Glumac će se pojaviti i u filmu The Flash, za koji se pretpostavlja da će izmeniti timeline DCEU filmova – obrisavši Batmana Bena Afflecka, a delom vrativši univerzum Batmana Michaela Keatona. Budući da je premijera filma The Flash nedavno odložena za sledeću godinu, moguće je da će isto biti učinjeno i sa Batgirl premijerom, jer se nastavlja na radnju prvog. 

Mi smo uzbuđeni što ćemo ponovo videti Keatonovog Batmana, pa smo se podsetili njegovih 5 uloga zbog kojih mislimo da je to pravi potez. 

Ray Nicholette – Jackie Brown (1997)

Harizmatičan i brzog načina govora, Keaton je bio odličan izbor za scenario svojstven filmovima Quentina Tarantina. Jackie Brown danas predstavlja jedno od najpotcenjenijih ostvarenja Tarantinove karijere ali, kao i u svakom drugom njegovom ostvarenju, svaki performans je sjajan – nezavisno od toga koliko glumac ima vremena pred kamerom. ATF agent Ray Nicolette (Keaton) i LAPD detektiv Mark Dargus (Michael Bowen) možda misle da su pametniji od heroine (Pam Grier), ali preterana doza njihovog samopouzdanja i neznanja će im se obiti o glavu. Velika količina hemije vlada između njih dvojice, i ne bi trebalo da su nam dopadljiva dva potkupljiva policajca, ali desilo se baš to. 

Beetlejuice – Beetlejuice (1988)

Nekako ne možemo da zamislimo da bi iko mogao bolje da odigra lika koji je ujedno harizmatičan, strašan, urnebesan i gnusan. A vi? Tim Burton je uvek originalan u svojim ostvarenjima, a ovo je jedno od onih gde je dao svoj maksimum, pa Beetlejuice danas važi za kultnog lika koji je inspirisao i popularnu animiranu TV seriju. Keaton neprestano varira između komedičnih i horor karakteristika, hrabro istrajavajući u performansu koji je lako mogao postati parodija. Ispod ogromne količine šminke, vidno isplivava Keatonov talenat.  

Comments