Walter Robinson – Spotlight (2015)

Nakon što je briljantno predstavio fiktivnog urednika medija u filmu The Paper, Keaton je oživeo i realnog heroja novinarstva kroz ulogu Waltera Robinsona u ostvarenju Spotlight – koji je dobio Oscara za najbolji film. Spotlight nije jednostavan za gledanje zbog teme kojom se bavi, ali cela glumačka postava maestralno tumači ekipu koja je predano istraživala uznemirujuće slučajeve seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, izvrsno predstavljajući važnu ulogu svakog člana novinarskog tima. Robinson nije jedini hrabri lik ove priče, ali je svakako centar istrage na koji se ceo tim oslanja. 

Riggan Thompson – Birdman (or the Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)

Keatonov comeback u savremeni film desio se u crnoj komediji Alejandra Gonzalesa Inarritua, u ulozi zaboravljenog glumca koji je nekad igrao superheroja (što može biti i omaž njegovoj ulozi Batmana). Keaton je svima pokazao kako umetnički “pogon” svakoga može učiniti pomalo “ludim”, u potpunosti bejavši ranjiv kao Riggan koji se suočava sa posledicama posvećivanja svojim ulogama. Zaista savršena uloga, pa je mnogima žao što mu je Oscara te godine preoteo Eddie Radmayne.

Bruce Wayne/Batman – Batman (1989)

Naravno da ćemo pomenuti i njegov prikaz Mračnog viteza, koji je bio izuzetno bitan, jer nam je približio mračnijeg Batmana u mračnijem Gotham Cityju koje poznajemo iz stripova. Iako mnogi fanovi više vole nastavak Batman Returns (1992), nesumnjivo je da je Batman (1989) efektno započeo modernu ljubav prema superherojskim filmovima. Tim Burton je crpeo inspiraciju iz nemačkih filmova ekspresionizma kako bi kreirao idiosinkratičnu gotičku misteriju. Michael Keaton savršeno prikazuje usamljenost Brucea Waynea, a da mu nije potrebna planska origin priča. 

Naslovna fotografija: instagram.com/89batmanfan

Dušan Veselinović

Comments