Ako ste poput većine ljudi, verovatno ponekad radite više nego što želite, osećate se preopterećeno i prezasićeno – živite kao na beskrajnoj traci i ponekad ste toliko iscrpljeni da vam nije ni do čega. Zahtevi savremenog života u kome svi jure i žure, gonjeni stotinama dnevnih obaveza, mogu lako dovesti do sagorevanja i bolesti. Da biste ostali stabilni i zdravi, morate pronaći ravnotežu, a minimalizam vam može pomoći da je postignete i održite.

Šta je minimalizam

Minimalizam je stil života koji naglašava jednostavnost i održivost – podstiče pojedince da žive sa manje materijalnih dobara i da se fokusiraju na kvalitet, a ne na kvantitet u svim aspektima života.

Prihvatajući minimalizam, možete se osloboditi haotičnog i potrošačkog načina života, a to znači svođenje na osnovne potrebe i stvari i oslobađanje fizičkog i mentalnog prostora za fokusiranje na ono što je zaista važno.

U praksi, ljudi koji prihvataju minimalizam, obično minimiziraju potrošnju nepotrebnih dobara i usluga, nastoje da kupuju kvalitetne i dugotrajne stvari, poklanjaju predmete koji im više nisu potrebni, ili im menjaju namenu i na svaki način daju prednost iskustvima nad imovinom i sticanjem.

Minimalizam pomaže da se oslobodimo nemilosrdnog pritiska potrošačke kulture i da nabavimo samo one stvari koje su nam zaista potrebe, da bismo svoje vreme i novac usmerili na ono što donosi stvarnu vrednost našim životima. To je svestan način života, koji vam omogućava da budete prisutniji u sadašnjosti i cenite mala životna čuda.

Zašto treba da prihvatite minimalizam

Ako ste umorni od beskrajnog ciklusa stresa, dugova, manjka vremena, iscrpljujućeg rada, možete pronaći smirenje u minimalističkom načinu života. To znači da treba da zanemarite materijalna dobra, zarad lične dobrobiti – umesto obrnuto. Može biti primamljivo imati mnogo modernih uređaja (i stalno nabavljati nove i modernije), ali sve što posedujete, od nameštaja, preko mobilnog telefona do automobila, na kraju može zarobiti vaš duh i naterati vas da istrajavate u iscrpljujućoj poteri za uvek novijim i boljim – osim toga, u savremenom svetu i potrošačkoj kulturi garancije uglavnom traju dve godine. Društvo ne podstiče trajnost i kvalitet, nego učestalo obnavljanje kupovine, uzimajući danak u vidu hroničnih zdravstvenih problema i raznih oblika zavisnosti. I na kraju, osoba sa najviše igračaka nije pobednik, samo okončava život među najvećim brojem igračaka. Na kraju, nema pobednika, jer zapravo nije bilo ni takmičenja.

Minimalizam – kako vam redukcija haosa pomaze da se fokusirate na ono sto je vazno 2 Minimalizam – kako vam redukcija haosa pomaže da se fokusirate na ono što je važno

Pročitajte i ovo: 5 moćnih strategija koje će vam pomoći da pobedite lenjost

Počnite da pojednostavljujete svoj život već danas. Napravite listu stvari koje vam nisu potrebne i poklonite ih. Očistite svoj dom, prostoriju po prostoriju. Bacite sve što već duže vreme ne koristite, a sačuvali ste samo zato što ste oklevali da bacite nešto za šta ste dali novac. Kad napravite temeljno čišćenje i oslobađanje prostora, možete se iznenaditi učinkom – ne samo zato što će vaš životni prostor delovati svežije i življe, već ćete se i sami osećati rasterećenije i zadovoljnije.

Procenite svoje potrošačke navike i prihvatite koncept svesne potrošnje – prestanite da brinete o tome da li ćete impresionirati druge svojim materijalnim dobrima. Umesto toga, prigrlite minimalistički način života i pronađite druge koji cene materijalistički minimalizam i bogatstvo svesnosti i duhovnosti. Fokusirajte se na veće ideje od gomilanja bogatstva, dajući prednost slobodi, nad zarobljavanjem u konzumerističkom začaranom krugu.  Potražite značaj, strast i smisao u svom životu, radije nego da pristajete samo na materijalnu satisfakciju – minimalizam stoji nasuprot konzumerizma i daje vam slobodu da dišete punim plućima.

Smernice za minimalistički način života

Kupujte samo ono što vam je potrebno i radije uložite u skuplje, a kvalitetnije i dugotrajnije stvari, nego u super-moderne, čiji je kvalitet sumnjiv i koje ćete hteti da zamenite kada se pojave savremenije i modernije stvari. Zapamtite – manje je često više.

Isprobajte upotrebu tajmera produktivnosti, aplikacije koja vam omogućava kreiranje ciljeva za svaki dan ili nedelju i blagovremeno vas podseća na planirane zadatke. Ovo je odličan olakšavajući način da pratite svoj napredak ka postizanju ličnih ciljeva.

Usvojte zen navike u umanjenju distrakcija, racionalizaciji sistema i rutina, izbegavanju odugovlačenja, fokusiranju na sadašnji trenutak i izbegavanju multitaskinga.

Minimalizam je usmeren na to da vam život učini jednostavnijim i produktivnijim, kroz racionalniju raspodelu novca i vremena i postavljanje prioriteta, kako biste stavili na prvo mesto lični razvoj, negovali istraživački duh i vrednovali međuljudske i emocionalne odnose koji doprinose osećanju povezanosti, pripadnosti i ispunjenosti.

Pročitajte i ovo: Kako da vam 2023. bude srećnija uz Pareto princip

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments