Neke od stvari koje vas najviše sputavaju su one kojih se najčvršće držite i ako ne uspevate da ostvarite svoju punu muževnost, verovatno morate nešto da otpustite.

Znate li priču o hvatanju majmuna? Napravi se rupa u drvetu, dovoljna da majmun gurne ruku, ali suviše mala da izvuče stisnutu pesnicu i napuni se kikirikijem. Kada majmun zavuče ruku i zgrabi poslasticu, više ne može da je izvuče i paniči držeći u pesnici ono što ga drži zarobljenim.

Ljudi se često ponašaju baš kao taj majmun.

Držimo se odnosa, poslova i ponašanja zbog kojih smo zaglavljeni i zarobljeni. Ali, kada jednom „pustimo kikiriki“, slobodni smo da pronađemo bolje stvari.

Imate ogroman potencijal, ali ako želite da ga ostvarite, morate pustiti ono što vam ne služi. To važi za sve u životu, pa i za muževnost. Ali, teško je videti šta je ono što vas zarobljava, jer se toga toliko dugo držite, da postajete nesvesni zamke koju ste sami stvorili.

Potreba za uklapanjem vas zarobljava

Od praistorije, čovek se uzdizao tako što se uklapao i sarađivao sa zajednicom. Ako niste korisni i ne ispunjavate očekivanja, možete završiti prognani iz plemena, a to znači gotovo sigurnu smrt. Evoluciono, potreba za uklapanjem je razumljiva i opravdana. Ali čovek je evoluirao, a sa njim i njegova muževnost. Više ne morate da ulovite antilopu i donesete je vođi čopora ili porodici. Možete biti vegetarijanac i možete podeliti odgovornosti izdržavanja i prehranjivanja porodice sa partnerom. Zapravo, možete pronaći svoje mesto u svetu i svoj način da manifestujete muževnost i ako ste fizički slabiji od ostalih, skloni umetnosti i osećajni – i u svemu se razlikujete od većine mužjaka koji vas okružuju.

Ali ako stalno pokušavate da ispunite tuđa očekivanja i verujete u tuđe definicije o tome šta je muževnost i šta znači biti muškarac, na kraju ćete izgubiti sebe. I zauzvrat nećete dobiti ništa osim nezadovoljstva i neispunjenosti.

Vaš život i vaša muževnost su samo vaši

Niko drugi ne živi vaš život umesto vas – ne preuzima na sebe vaše strahove, ne olakšava vaše napore i ne zaslužuje vaše nagrade. Pa zašto bi vam onda drugi postavljali pravila i očekivali da im se povinujete? Strah vas sprečava da pokušate da se izrazite, da se otvorite – strah od odbijanja i povrede. Strah da ne budete u pravu, sprečava vas da uvidite greške. Strah je ono što morate da pustite, da biste manifestovali sebe i svoju muževnost.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija muževnosti – zašto svaki muškarac treba ozbiljno da razmisli o terapiji

Težnja za jednostavnim životom vam otežava stvari

Mudrost kaže da možete živeti lakim životom, samo ako izaberete težak.

To znači da nećete ostvariti finansijsku slobodu, stvoriti porodicu i postići formu, ako ne podnesete žrtve i ne uložite napor. Moraćete mnogo da radite, da ustajete rano, prihvatate odgovornosti i znojite se u teretani – tako život funkcioniše i tako rade muškarci koji ostvaruju svoj potencijal i pronalaze svoju muževnost.

Radite za ono što vam je važno – posvetite period svog života razvijanju karijere, posvetite se izgradnji mišića i održavanju zdravlja, posvetite se porodici. Sve što vam je važno zahteva od vas ulaganje, napor, disciplinu i odgovornost. Kada se izveštite u teškim stvarima, sve manje važno postaje neverovatno lako, a ono važno postaje lakše.

Kada postignete određene rezultate i podignete samopouzdanje, kada osvedočite svoju muževnost na način koji vam je važan, želite da ostanete na tom mestu. Ne želite ponovo da ulažete napor i da se trudite. I tako od postignuća stvarate zonu komfora, koja vas svojom udobnošću iznova zarobljava. I to je razumljivo. Ali morate razumeti i da vas ovakav stav drži u zarobljeništvu. Zlatni kavez od mnogo kvadrata isto je kavez, kao i onaj skučeni, od obične žice. Da bi vaša muževnost bila redovno stanje vašeg duha, morate biti spremni da se uvek iznova žrtvujete, bilo da se radi o poslu, romantičnom odnosu ili hrani.

Kad postane previše udobno i poželite da vam život bude lak sve vreme, postaje teško. Morate da pustite ideju o tome da ćete sve završiti, a onda ćete samo uživati i više se nećete naprezati i žrtvovati ni zbog čega. Vaša puna muževnost i energija koja sa njom ide, stoje na suprotnom kraju ove ideje.

Ego vam sputava pravu muževnost

Verovatno ste, kao i svi ostali, sami sebi najveći neprijatelj. Možda to ponekad i govorite, verujući da znate šta to znači, ali ne razmatrajući sabotaže koje lukavo sprovodi vaš ego. A možda ste već iskusili kako vas arogancija obara – preterana samouverenost na poslu, može dovesti do bankrota. Preterana samodovoljnost u vezama može dovesti do raspada. Uvređeno odbijanje da priznate da ste pogrešili, dovodi do ponavljanja grešaka.

Ego vam govori da muževnost znači tvrdoću, neosetljivost, snagu, prodornost i da ste slabić ako pokazujete osećanja, priznajete greške i vodite računa o tuđim osećanjima. Vaš ego blisko sarađuje sa vašim strahom, ali nije u dobrim odnosima sa vašom dušom i vašim srcem. Zato što mu dovoljno dobro ide sa vašim rasuđivanjem i inteligencijom. Pustite ego. Ne ljutite se kad očigledno niste u pravu, pronađite izazov u tome da prvi uvidite i prijavite svoju grešku, jer tada zadržavate poziciju sa koje možete da je popravite i da je ne ponovite. Prigrlite skromnost, izvinite se i tražite oproštaj ako ste nekog povredili, prihvatite posledice ako ste nekoga oštetili. Za to je potrebna velika hrabrost i snaga, ona koju nosi vaša prava muževnost, a ne ona lažna, koja se pravi da je hrabra i jaka.

Prestanite da se raspravljate i pokušavate da budete u pravu – umesto toga izaberite da baratate činjenicama i rešavate probleme. Ponekad ćete morati da popustite i da pustite, da tražite oproštaj i da oprostite – ako to rešava problem, to je mala žrtva.

Otpustite prevaziđena uverenja i navike

Dobre navike i disciplina mogu vas dovesti do dobrih ishoda – trening tri puta nedeljno, vođenje dnevnika svakog vikenda, čitanje deset stranica dnevno, to je odlično, to je sjajno. Vaša muževnost barata adekvatnim alatima. Ali, stigli ste donekle sa tim i život ide dalje. Potrebe se menjaju i možda to više nije dovoljno. Možda vaša veza zahteva više pažnje, ili vašoj deci treba više posvećivanja, možda penjanje na korporativnoj lestvici zahteva od vas da savladate nove veštine. Muževnost postavlja nove izazove i potebno je da prepoznate kada vam vaša ustaljena ponašanja više ne služe.

Isto je i kada su u pitanju uverenja. To su uobičajene misli, kao na primer „moram više da radim i da stičem; deca su mi najvažnija; odlazak u teretanu je najbolja rekreacija…“ To su bile istine u prošlosti, ali da li su još uvek?

Šta ako ključ za veću zaradu nije više posla, već pronalaženje nekoga ko će bolje da plati vaše znanje i iskustvo? Šta ako vam treba druga svrha, jer su deca odrasla? Ako vam je teretana suviše naporna i bole vas zglobovi od dizanja tegova?

Preispitajte svoje navike i uverenja – vaša muževnost nema samo jedan kalup i okvir i možete je mafestovati i na druge načine. Postavite teška pitanja, prihvatite teške odgovore i napravite teške izbore – otpuštanje je često teže nego zadržavanje. Ali vi imat potencijal da radite teške i hrabre stvari – da otpuštate, da se menjate, rastete i razvijate se i ostvarite sebe na autentičan način.

Pročitajte i ovo: Odlike sigma tipa muškarca – harizmatični vuk samotnjak

Naslovna fotografija: instagram.com/giorgiogiangiulio

Đorđe Đoković

Comments