Svakodnevni život se sastoji od niza navika, koje smo usvojili i koje godinama negujemo – ili ne uspevamo da prevaziđemo. I to nisu samo navike u organizaciji i dinamici i dnevnom rasporedu – to su navike razmišljanja, uverenja, stavova, ponašanja i interakcija, koje postaju obrasci. Vremenom, ti obrasci zastarevaju, prestanu da nam služe i postanu ograničavajući. Ipak, pošto spadaju u domen navika, o njima uglavnom uopšte i ne razmišljamo. A čak i kad ih primetimo, držimo ih se, jer ne uspevamo da ih promenimo.

Obrasci ponašanja su sve što radite bez razmišljanja, a na svoju štetu (u krajnjem ishodu), sve navike koje vam škode, a ne uspevate da ih promenite. Da biste sa njima nekako izašli na kraj, potrebno je najpre da in prepoznate i da uhvatite sebe u njihovom ponavljanju. odnose, veze i karijeru.

Obrasci toksičnog ponašanja i navika

Toksični obrasci ponašanja štete vašem životu na mnogo načina, koji uključuju vaše mentalno, emocionalno i fizičko blagostanje, kao i vaše bliske odnose, veze i karijeru. Oni se očituju kroz nepoštovanje rokova i kašnjenje, toksične romantične veze, nezdravu rutinu spavanja, emocionalno prejedanje, zloupotrebu alkohola i supstanci, nemogućnost postavljanja granica, sagorevanje na poslu, loš odnos prema novcu, lako odustajanje, zanemarivanje brige o sebi, agresivno ponašanje i ulaženje u sukobe…

Naši obrasci ponašanja potiču iz osnovnih uverenja i vrednosti koje smo usvojili tokom odrastanja i mogu učiniti da se osećate potišteno, uznemireno, mogu uticati da narušite svoje odnose i sprečiti vas da ostvarite svoj puni potencijal. Da biste se oslobodili obrazaca ponašanja koji vam više ne služe, morate polgedati duboko u sebe i ispitati korene svojih neproduktivnih rutina i načina ponašanja.

Iako je to teško, obrasci ponašanja se mogu promeniti i mogu se formirati nove navike i steći drugačija uverenja – radi se o izgradnji novih neuroloških puteva i veza, koje ćete stvoriti vežbanjem i ponavljanjem.

Kako da prepoznate i prevazidete obrasce koji vam vise ne sluze 1 Kako da prepoznate i prevaziđete obrasce koji vam više ne služe

Pročitajte i ovo: Udružite fitnes i majndfulnes i postignite ove rezultate

Kako da odbacite prevaziđene obrasce

Identifikujte stare obrasce

Koji vas to stari obrasci sprečavaju da krenete napred i izađete iz kolotečine? Da li ste skloni da se družite sa pogrešnim ljudima? Ostajete u vezama koje nisu dobre za vas? Ne uspevate da poštujete rokove i da završavate zadatke ili da stignete negde na vreme? Ne možete da kontrolišete svoj temperament i upadate u nevolje?

Prvi korak u prevazilaženju loših navika je da shvatite šta je to što radite, šta vam zagočava život, kojim načinima razmišljanja i ponašanja radite protiv sebe. Napravite listu obrazaca iz kojih želite da izađete, koje želite da prevaziđete i promenite.

Obrasci ponašanja i njihovi okidači

Kada ste pronašli koji su to sputavajući obrasci, obratite pažnju na ono što ih izaziva – prepoznajte okidače koji aktiviraju vaša automatska ponašanja.

Jedno nezdravo ponašanje može imati više pokretača – navedite faktore koji dovode do određenog ponašanja, kako biste bolje razumeli svoje okidače.

Na primer, ako ste stalno u dugovima i nedostaje vam novac, zapišite razloge koji možda dovode do toga. To može biti zato što nepažljivo trošite ili trošite više nego što zarađujete, ili možda ne pratite popuste, akcije i promocije. Možda se oslanjate na kredite, ili ne zarađujete dovoljno, ili ste neorganizovani.

Napravite alternativni plan akcije

Kada saznate šta uzrokuje beskorisne obrasce ponašanja i kako da ih promenite, možete osmisliti novi plan, da sprečite da se obrasci ponavljaju. Recimo, možete naučiti veštine upravljanja vremenom, kako biste povećali produktivnost i ispoštovali rokove. Neka vaš raspored bude na vidnom mestu, kako biste stalno bili svesni stvari koje treba da završite. Obratite pažnju na svoje potrebe i planirajte strategije za izlazak iz toksičnih odnosa, podržite svoju odluku da se zdravo hranite, tako što ćete izbaciti sve nezdrave namirnice i sprečiti sebe da za njima posegnete u trenucima dosade i nervoze.

Obrasci se neće promeniti preko noći

Prihvatite da vam je potrebno vreme, strpljenje i upornost, da biste izgradili nova uverenja i stvorili bolje navike. Kada se osećate obeshrabreno, kada popustite i obrasci preovladaju, budite dobri prema sebi – ne treba da kažnjavate, kritikujete i prezirete sebe zbog slabosti. Pokažite sebi saosećanje i razumevanje koje biste imali za najboljeg prijatelja.

Proslavite svaki uspeh

Nijedna promena u vašim navikama ponašanja, ma koliko mala, nije beznačajna. Obrasci su moćni i uporni i kada ih makar malo „olabavite“ i uspete da im ne podlegnete, to je vredno slavlja. Podržite sebe na tom putu transformacije – započeli ste veliki posao, dobro vam ide i vredno je truda. Samo nastavite!

Pročitajte i ovo: Taktike za osnaživanje odlučnosti – kako da lakše „presečeš“

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments