Majndfulnes je više od popularne reči – svesnost je moćna praksa, koja ima pozitivan efekat na mnoge oblasti vašeg života, uključujući zdravlje i fitnes, kao što dobro znaju i decenijama praktikuju vrhunski sportisti.

O čemu ljudi govore kada ističu koliko je važan majndfulnes? Da li je to stanje bića? Ili nešto čime se aktivno bavite? Ispostavlja se da je, zapravo, i jedno i drugo. Svesnost je mentalno stanje koje se postiže fokusiranjem svesti na sadašnji trenutak, uz smireno priznavanje i prihvatanje sopstvenih osećanja, misli i telesnih senzacija, glasi definicija.

Uključivanjem svesnosti u vaš životni stil, pored ostalog, možete postići mnogo više u pogledu svog zdravlja i forme.

Kada fitnes i majndfulnes sarađuju

Postavljanje smislenijih ciljeva

Proces identifikacije vaših prioriteta i definisanja vaših ciljeva je ključan, ukoliko težite uspehu. I kada unesete majndfulnes u tu početnu fazu, možete postaviti značajnije i ujedno realnije ciljeve, koji su dostižni.

Kada imate nameru i cilj, prepoznajete gde ste trenutno i kuda idete – a tada možete odlučiti da li se krećete u pravcu koji je bitan, ili ne. Sa više svesnosti, lakše se možete usmeriti ka ciljevima koji će vas istinski ispuniti i koje lakše možete postići.

Pogledajte stvari na ovaj način: suprotno od svesnosti je automatizam. Kada radite ono što ste uvek radili, kada je u pitanju vaše zdravlje i kondicija (a i sve drugo) imaćete iste rezultate. Ako želite da izađete iz režima „autopilota“, razmotrite svoju trenutnu situaciju, kao i svoja projektovana i željena dostignuća. Da li postoje oblasti vašeg života u kojima ne vodite računa o svom blagostanju onoliko koliko biste želeli? Da li ste inspirisani da trenirate za trku, ili da povećate nivo energije?

Koristite svesnost da razmislite o tome šta želite i zašto to želite, a zatim osmislite akcioni plan.

Majndfulnes i zdravije navike

Svesnost je moćan saveznik na vašem putu ka postizanju ciljeva u vezi sa zdravljem i fitnesom, jer vodi ka zdravijim svakodnevnim navikama. Postoji jaka veza između svesnosti i postizanja ciljeva, jer svesnost pomaže da postanete svesniji svojih misli, osećanja i ponašanja i u skladu sa tim napravite bolje izbore. Na primer, umesto da bez razmišljanja pojedete kesu čipsa, možete izabrati šaku oraha. Umesto da automatski preskačete vežbanje, jer ste preumorni, možete izabrati da vežbate uprkos umoru, znajući da vam vežbanje vraća energiju i da ćete se posle toga osećati bolje.

fitnes i majndfulnes 2 Udružite fitnes i majndfulnes i postignite ove rezultate

Pročitajte i ovo: Navike muškaraca koji disciplinovano odražavaju svoju formu

Svesnost pomaže da ostanete na pravom putu

Nije tako teško krenuti pravim putem, koliko ostati na njemu. Majndfulnes pomaže da izbegnete zamku majndseta „sve ili ništa“ i podstiče vas da se vratite izabranim vrednostima, čak i ako ste zastranili. Ne morate reći „nije ovo za mene“ zato što ste pojeli pola torte i preskočili vežbanje, već možete nastaviti da vodite računa o tome da izbegnete unos slatkiša i redovnije vežbate.

Majndfulnes smanjuje stres

Brojna istraživanja pokazala su uticaj majndfulnes prakse, kao što je meditacija, na značajno smanjenje nivoa stresa. Svesnost reguliše nervni sistem i ima umirujući efekat. Ako želite da postignete ciljeve i istovremeno smanjite stres, isprobajte meditaciju i tehnike disanja – onako i onoliko koliko vama odgovara.

Ako razmislite o tome koliko često vaš um odluta od onog što radite i bavi se prošlim razočaranjima i stresnim očekivanjima od budućnosti, majndfulnes je sasvim prirodan odgovor na to. Utemeljite se u sadašnjost, vežbajte da budete prisutniji i bićete smireniji i delotvorniji.

Kako da praktikujete svesnost

Prihvatite vežbanje pažnje u svim oblastima života, ne samo u zdravlju i fitnesu. Praktikujte majndfulnes u situacijama bez stresa, hranite se zdravije i redovno, praktikujete svesno disanje – svaka vežba pomaže da ojačate svoju svesnost i da to lakše izvedete sledeći put. Takođe, obratite pažnju na misli i osećanja, kako biste izbegli samosabotažu. Pokušajte da se oslobodite negativnih ili samoporažavajućih misli koje vas možda sprečavaju da postignete svoje ciljeve. Fokusirajte se na sadašnjost i prisutnost, tako što ćete osvestiti ponavaljuće misli o prošlosti i budućnosti.

I ne zaboravite da nagradite sebe i proslavite svoje uspehe dok napredujete ka svojim ciljevima, a iznad svega, nemojte biti suviše strogi prema sebi, ako niste svesni sve vreme i ako se borite da usvojite i uspostavite svesnost – samo budite svesni toga!

Pročitajte i ovo: Dobre navike koje će za 3 dana unaprediti vaš fokus, energiju i zdravlje

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments