Autobiografija koju je napisao Paul Newman, legenda holivudske kinematografije, ali ne i objavio u toku života, ipak je ugledala svetlost dana – i to 14 godina nakon njegove smrti. Pod nazivom The Extraordinary Life of an Ordinary Man, knjiga donosi uvid u sumnje i nesigurnosti glumca, za kog se smatralo da je neprobojna sila Holivuda. Suočen sam sa jezivom činjenicom da ne znam ništa, piše Newman u ovom delu koje kritičari književnosti opisuju kao “iskreno štivo”. 

Glumac je ovo izrekao u svojim šezdesetim godinama, nakon što je igrao u kultnim filmovima kao što su Cat on a Hot Tin Roof, The Hustler, Cool Hand Luke, Butch Cassidy and the Sundance Kid i The Verdict. Svetska javnost ga je primetila davne 1954. godine, kad je zaigrao u svom prvom filmu – The Silver Chalice, u ulozi za koju je dobio Golden Globe za obećavajućeg mladog glumca. Bio je neverovatno upečatljiv – zbog izrazito plavih očiju i izuzetnog talenta, često glumeći šmekere, odmetnike, zavodnike. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paul Newman (@paullnewman)

Tačno 50 godina (do svoje smrti) bio je u braku sa jednako uspešnom glumicom Joanne Woodward, sa kojom je i igrao u drami The Long, Hot Summer (1958). Newmani su jedan od retkih holivudskih parova koji je uspeo da istraje i prebrodi sve izazove napornog i turbulentnog života slavnih zvezda, prikazujući sliku i priliku idiličnog bračnog para čiji je odnos bio inspiracija milionima.

Pročitajte i ovo: Ovo su najbolji SF klasici koje svaki muškarac treba da pročita

Paul Newman je bio i aktivista koji je bio deo liste neprijatelja američkog predsednika Nixona zbog zagovaranja liberalnih aktivnosti. Bio je filantrop, vozio je trkačka kola i uživao sa svojom porodicom. Dobio je troje dece sa prvom suprugom, Jackie Witte, a potom još troje sa Joanne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paul Newman (@paullnewman)

Newmana, koji je 2008. preminuo od raka pluća, izjedala je nesigurnost. Neprestano je preispitivao svoje izbore i morile su ga greške iz prošlosti. Anksiozan sam kad priznajem poraz. Kad nisam dovoljno dobar, kad nisam u pravu, jednom prilikom je izjavio. Siguran sam da niko ne može uvek biti odgovaran za ono ko su drugi ljudi. Jedino možete biti odgovorni za to ko ste vi.

Pročitajte i ovo: 10 odličnih knjiga o mentalnom zdravlju

Autobiografija se upravo bavi njegovim razmišljanjima i preispitivanjima, kao i njegovom glumom, režijom, detinjstvom, porodicom, slavom, Holivudom, Brodvejem, ljubavima, prvim i drugim brakom, pijanstvom, politikom, trkama i starenjem sa dostojanstvom. Memoare je počeo da piše osamdesetih – uz pomoć scenarsite Stewarta Sterna, koji je zauzvrat razgovarao sa desetinama Newmanovih prijatelja i saradnika. Rukopis je pronađen prošle godine u kući u Kontektikatu gde Joanne Woodward još uvek živi. Woodward danas ima 92 godine. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paul Newman (@paullnewman)

Kritičari ističu da, kroz Newmanov glas, kao i glasove drugih, knjiga prikazuje paradoksalni i nezaustavljivi uspon zvezde koja se “rvala” sa sumnjama, verujući da je manje vredna od Marlona Branda i Jamesa Deana. Newman je postao Oscarom nagrađeni glumac, šampion u trkama, društveni aktivista i preduzetnik čije su filantropske aktivnosti prikupile milijardu dolara za humanitarne svrhe, a opet je patio od nedostatka samopouzdanja. 

Rezultat je portret glumca u celosti – od detinjstva do godina u mornarici, početka holivudske karijere i svetske popularnosti. Uz ovo, dobijamo i intimni uvid u njegov porodični život koji je predano čuvao od očiju javnosti. 

Naslovna fotografija: instagram.com/paullnewman

Dušan Veselinović

Comments