Biti pravi muškarac u savremenom svetu sve je zahtevnije i komplikovanije. Moderno društvo se bavi detoksikacijom muževnosti, a to često liči na feminiziranje muškosti i verovatno će biti potrebno mnogo vremena da se prave sličnosti i razlike među polovima shvate i uvaže na svim nivoima. U međuvremenu, vi nekako morate da se snađete sa raznim alfa, beta, delta tipologijama muškosti, da pronađete i izrazite sebe kao društveno i stvaralačko biće i da usput ostvarujete važne i smislene odnose i negujete komunikaciju i partnersku bliskost.

Mačo muškarac je odavno izašao iz mode, zamenio ga je alfa mužjak, ali pojam džentlmena je i dalje aktuelan, mada se uglavnom odnosi na uglađeno ponašanje, sračunato da ženama ukaže pažnju i laska.

Nosioci nekada poštovane muške moći (od rokstarova, preko crkvenih dostojnika, do policije, vojske i ekonomskih i političkih moćnika), često bivaju razotkriveni kao predatori i zli entiteti, kojima nema mesta u ljudskoj evoluciji. Više se ne radi o razlici između dobrih i loših momaka, sada je pitanje kako uopšte biti momak, pronaći svoje mesto u muškom svetu i smisleno komunicirati sa ženskim? Možda danas biti pravi muškarac, prosto znači biti dobar, odgovoran i pošten čovek – a ako to zvuči kao pojednostavljivanje, pokušajte da svakog dana dosledno živite kroz ove vrednosti i materijalizujete ih kroz svoje razmišljanje i postupke, pa ćete se uveriti da su jednostavne stvari vrlo kompleksne.

Kako biti pravi muškarac „stare škole“ na savremen način

Budite stoik i upravljajte osećanjima

U savremenom svetu najveća optužba upućena muškarcima je sklonost ka besu i nasilju. Više nema razumevanja i tolerancije za nasilnike, bilo da su alkoholičari ili nosioci druge dijagnoze, ili traumatizovane osobe koje se osećaju ugorženo. Svako ko svojim ponašanjem traumatizira, zastrašuje i povređuje ljude oko sebe, nema prava da misli da je muškarac, jer je slabić i kukavica. To nije demonizacija tipične muške osobine – besa – jer su se snažni i slavni muškarci vekovima odlikovali upravo suprotnim ponašanjem. U mnogim kulturama sposobnost kontrole temperamenta i razmišljanje umesto impulsivnosti od davnina znači biti pravi muškarac. Upravljati svojim osećanjima ne znači skrivati ih i potiskivati, već ih osvešćivati i držati pod kontrolom. Ugledajte se na Sokrata, Gandija, ili na nekog akcionog heroja (oni često imaju odlike odgovornih, stabilnih i emocionalno zrelih muškaraca). Proučite antičku filozofsku praksu stoicizma i budite tolerantni, razumni i snažni, budite faktor oslonca, a ne faktor nestabilnosti.

Biti pravi muškarac znači imati hrabrosti

Hrabrost ne znači herojstvo – ne morate spasavati živote i biti prepoznati kao heroj zajednice da biste praktikovali hrabrost. Sva hrabrost vam je potrebna da budete ono što jeste, a to je možda muškarac koji se ne takmiči, izbegava sukobe, voli kućevan život i ceni svoj mir više od svega. Svaki način života ima svoju cenu, pa ćete možda biti usamljeni, ako ste povučeni i posvećeni negovanju oaze mira, što je vrlo težak i idealistički posao u kome ćete biti stalno ometani. Nikada nije lako praktikovati autentičan način života koji se ne uklapa u stereotipe i ne ispunjava standarde – i zato je za svaku vrstu autentičnosti neophodna hrabrost.

Kako da budete pravi muskarac u savremenom svetu 2 Kako da budete pravi muškarac u savremenom svetu

Pročitajte i ovo: Kako samouvereni muškarci saopštavaju svoje potrebe u vezi

Biti pravi muškarac znači biti vitez

To je termin stare škole – muškarac mora biti dostojan viteštva, a to uključuje aktivno zastupanje sopstvenih vrednosti, zaštitu slabijih i ugroženih, stavljanje svojih sposobnosti i veština u službu gospe kojoj se divite. Zaštitničke sklonosti su genetsko muško nasleđe i u svakom vremenu ikada, svakoj ženi je potreban i dobrodošao zaštitnik – muškarac u njenoj službi, koji poznaje njenu prirodu i njene potrebe i želje, koji će se postarati da njegovu gospu ništa ne ometa da ih ispuni (uključujući i njega samog). Viteštvo dolazi sa mesta poštovanja, a ne sa mesta pokroviteljstva, a emocionalna zrelost i stabilnost vam omogućava da to razumete i razlikujete – i to znači da ste ostvarili najveće kvalitete kojima se odlikuje muškarac.

Savladajte muške veštine

Šta umete da uradite? Koje su to vaše sposobnosti koje ćete staviti na raspolaganje svojoj gospi, kojima ćete doprineti svojoj porodici i kroz koje ćete pronaći smislenost i ispunjenost? Svako ima određeni talenat i ume nešto da radi odlično – nešto korisno. Najkorisniji muškarci su majstori i svaka žena ceni majstora u kući. Naučite da promenite ulje u automobilu, da zakrpite gumu na bicikli, promenite slavine (ne samo gumice), otpušite slivnike, očistite kamenac iz bojlera, izbušite, zašrafite, zakucate… Muškarac sa kompletom alata koji ume da koristi je kompletan muškarac.

Budite lider

Iako je sjaj alfa muškarca na zalasku, to ne znači da svetu nisu potrebne vođe, inicijatori i motivatori. Naprotiv, dobar lider je danas cenjeniji nego ikada i mnogo se govori o savladavanju liderskih veština i negovanju liderskih sposobnosti. Lider je strateg, stabilan, razuman, ali istovremeno smeo i inovativan, muškarac koji stremi napred i ume da podstakne sve oko sebe da se pridruže i doprinosu tom stremljenju i da iskuse osećanje postignuća. Pravi vođa inspirše ljude oko sebe i nisu mu potrebni zastareli alati kazne i strahopoštovanja, da bi ga ljudi radili ono što je potrebno – oni će sami želeti da to urade, pa i više od toga, želeće da uče i napreduju. Lider koji prepozna drugog lidera i „odgaji“ ga, postaje mentor i učitelj, koji je ponosan kad ga njegov padavan prevaziđe.

Da bi vas drugi prepoznali kao lidera, naučite da slušate – pravi muškarac je neko ko utiče na pozitivne promene u ljudima oko sebe, bilo da su to članovi njegove porodice, prijatelji, saradnici, kolege. Budite tu za druge, tako što ćete ih pažljivo slušati i razumeti šta im je potrebno da ih pokrene i podrži, na koji način najbolje uče, u čemu žele da se ostvare i gde im je potrebno ohrabrivanje.

Muškarac koji je stoik, hrabar i viteški nastrojen i uz to vođa koji ume da popravlja po kući, deluje kao ideal kome vredi stremiti. Pa, pokušajte tako što ćete dobar, odgovoran i pošten čovek – to će napraviti razliku.

Pročitajte i ovo: Stvari koje treba da otpustite da biste ostvarili svoju punu muževnost

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević

Comments