Putovanje kolima je najbolji način da iskoristite letnji odmor – ništa bolje ne definiše avanturu od otvorenog puta, spuštenih prozora i omiljene plejliste. Možete da stanete i odmorite se kad god hoćete, možete da skrenete sa planirane rute i istražite nešto što vam usput skrene pažnju, možete i da zalutate i da se super provedete!

Međutim, najopuštenije putovanje kolima zahteva da ponesete sve što vam može biti potrebno (naročito ako zalutate) – zato uporedite svoj spisak sa listom koju smo sastavili za vas.

Najbitnije stvari za letnje putovanje kolima  

Štampana geografska karta

Oslanjate se na elektronsku navigaciju, naravno, ali ne možete računati da ćete imati signal svuda gde prolazite, a baterija telefona se može isprazniti. Svakako obezbedite sve aplikacije koje vam mogu pomoći da se snađete u nepoznatim predelima (a ima ih, čak i za najzabitije delove sveta), ali obavezno ponesite i staromodne štampane mape i karte. Idealno je da imate saputnika koji se dobro snalazi u čitanju mapa i može da vas usmerava dok vozite.

Termos za vodu

Ako ste se setili da ponesete termos kafe, nadamo se da niste zaboravili i bocu za vodu – kada provodite sate u vožnji, važno je da ostanete budni i pažljivi, ali i hidrirani. Termos za vodu, ili bocu, moći ćete da dopunite na mnogim stajalištima, a većina ima česmu koja je namenjena osvežavanju putnika u prolazu.

Gotovina za putovanje kolima

Možda ste već navikli da koristite samo kartice ili mobilno bankarstvo, ali za putovanje kolima biće vam potrebna gotovina, naročito ako putujete u inostranstvo. Postarajte se da obezbedite i dovoljnu količinu kovanica, za korišćenje toaleta na parkinzima, kao i sitnije novčanice za hranu i piće koje možete kupiti u usputnim kafićima i odmorištima.

Naočare za sunce

Možda će vam biti potrebne i u toku vožnje – putovanje kolima je naporno, a sunce može biti pod uglom koji ne možete da zaklonite štitnikom (koji vam smanjuje perspektivu). U svakom slučaju, pametno je imati par naočara koje vam uvek stoje u kolima i koje su vam provereno prijatne za vožnju. A još je mudrije imati rezervne naočare, ili ih nositi na vrpci oko vrata – one se najčešće gube, ili lome.

Krema za sunčanje

Krema za sunčanje vam nije potrebna samo na plaži, već i u vožnji. Ruke će vam pocrneti na volanu, naročito ona bliže prozoru i verovatno ste već primetili ovaj „fenomen“, jer UV zraci prodiru kroz staklo. Namažite ruke i lice, da biste se zaštitili od sunčevih zraka tokom letnjeg putovanja kolima.

Neseser za putovanje kolima

Naravno da ćete poneti neseser sa toaletnim priborom i svim ostalim sitnicama, ali bilo bi dobro da u kolima imate jedan koji će vam biti pri ruci (a ne u koferu u prtljažniku), u koji ćete spakovati vlažne maramice, pincetu (dobra je za vađenje krhotina), makazice, hanzaplast, antibiotski prašak (bolje nego mast ili krema, koji će se „istopiti“ na vrućini). U taj neseser možete staviti i potrepštine kao što su inhalator i rastvori za kontaktna sočiva, ukoliko ih koristite vi ili vaši saputnici.

putovanje kolima 1 Osnovne stvari koje su vam potrebne za letnje putovanje kolima

Pročitajte i ovo: Ulovite ove muške sandale i papuče na sniženju i nosite ih celog leta

Peškir

Ne računajući par peškira koje nosite u koferu, za putovanje kolima je zgodno da vam jedan manji peškir bude pri ruci. Možda ćete želeti i da ga nosite oko vrata, kao sportisti za vreme treninga, da upija znoj i štiti vrat od promaje. U nekom trenutku ćete verovatno želeti da isključite klimu u kolima i otvorite prozore, a pri većoj brzini to može biti prijatan osećaj na licu i rukama, ali neprijatan za glavu i vrat – peškir može da pomogne da uživate u strujanju vazduha, a da vas ne zaboli glava.

Slojevito oblačenje za putovanje kolima

Potrebno vam je par slojeva koje možete da svučete ili ogrnete tokom vožnje. Ako krećete noću ili rano ujutru, najpraktičnije je da obučete lagane trenerke i majicu kratkih rukava ispod gornjeg dela, koji kasnije možete da svučete, obučete ili ogrnete u vožnji ili prilikom pauze, kako vam je zgodno i u zavisnosti od temperature vazduha. Obujte pamučne čarape i najudobnije platnene patike – vaša stopala treba da budu suva i zaštićena u udobnoj obući, jer će provesti mnogo vremena na papučicama za gas, kočnicu i kvačilo. Bilo bi dobro da trenerka ima kapuljaču, koju možete navući ako tokom pauze iznenada počne da pada kiša, ili svratite u restoran ili kafić u kome klima radi tako da se naježite čim uđete. U te svrhe može vam poslužiti i pamučna marama (nalik na one „beduinske“). Velike, kockaste marame mogu biti vrlo praktične – ako želite da se opružite i odmorite leđa na sledećem stajalištu, marama može poslužiti kao izletničko ćebe. Jednostavno je prostrite na travu i ispružite se, ili se pokrijte njome, ako želite da odremate nekoliko sati na zadnjem sedištu. Putovanje kolima vam omogućava taj „luksuz“ – da napravite pauzu kad god osetite da vam je potrebna.

Zdrave užine za putovanje kolima

Svi vole da grickaju u vožnji, putovanje kolima nekako budi apetit. Ali to ne mora da znači da ćete jesti čips i grisini – možete pripremiti zdrave grickalice (orašaste plodove, suvo voće, krekere) i sipati ih u odgovarajuće posudice ili kesice, koje ćete lako moći da koristite u vožnji (uz pomoć suvozača). Banane, jabuke i šargarepa, takođe mogu zadovoljiti potrebu za grickanjem, osvežiti vas i dati vam dodatnu energiju.

Čepići za uši

Sitnicu kao što su čepići za uši, lako je prevideti, a oni vam mogu biti od velike koristi čak i tokom putovanja kolima. Ako ste osetljivi na promaju, možete zapušiti jedno uvo, možete ih koristiti da umanjite buku dok pravite pauzu za dremku, a noću vam mogu pomoći da se naspavate u nepoznatom krevetu i okruženju.

Udobna obuća

Pored udobnih patika za putovanje kolima, odnosno, za vožnju, potrebne su vam papuče ili japanke za plažu, ali bilo bi mudro da u prtljažniku imate i cipele za planinarenje. Možda ćete želeti da prošetete po visokoj travi, šumi, da se popnete na brdo, ili hodate po kamenitom terenu i bićete zahvalni sebi što ste poneli odgovarajuće cipele.

Administracija za putovanje kolima

Uverite se da imate sve potrebne papire i dokumentaciju za vozilo i sve putnike u njemu, koji će vam biti pri ruci i mogu vam biti potrebni ne samo na graničnim prelazima, već i prilikom usputne rutinske kontrole ili prijavljivanja u kamp ili hotel. Takođe, pre putovanja proverite da li vaše osiguranje za automobil važi u zemljama kroz koje prolazite.

Viziri i štitnici za kola

Kada ostavljate kola na parkingu pred hotelom u kampu, ili pored plaže, ne možete računati na hladovinu. Za putovanje kolima će vam biti korisni štitnici za šoferšajbnu, prozore i sedišta, kako biste izbegli da vam se unutrašnjost automobila pretvori u rernu.

Društvene igre, literatura i muzika

Ko ne voli da igra karte na plaži? Ili da uživa u lakoj literaturi dok se sunča? Ili da sluša muziku tokom vožnje? Putovanje kolima je uglavnom dovoljno zanimljivo i prijatno samo po sebi, ali dobra muzika podiže doživljaj na viši nivo, a kartanje i čitanje u pauzama, na plažu, u kampu, donosi onaj osećaj koji u današnje vreme svi doživljavamo kao vrhunac luksuza – osećaj dokolice. Leškarite, čitate, igrate remi, pijuckate hladno piće i ne morate nigde da idete, ništa da radite i ni sa kim da razgovarate, osim ako želite.

Pročitajte i ovo: Kako da sprovedeš fizičku i mentalnu detoksikaciju

Naslovna fotografija: unsplash.com

Đorđe Đoković

Comments