Da li ste sa početkom nove godine zatvorili krug postignuća u prethodnoj, osetili zahvalnost, ponos, ispunjenost i nagradili sebe? Ako niste, uradite to sada, retrospektiva godine na početku novog kruga  vam pomaže da sagledate šta je ono što unosite u novu godinu – jer od toga zavisi ono što vam ova godina donosi.

Postarajte se da unesete pozitivna osećanja, kako bi vam 2024. bila najbolja godina do sada. Ne kritikujte sebe zbog onoga što vam nije pošlo za rukom, već slavite svoja postignuća. Dobro vam ide i sjajni ste (verovali ili ne)!

Retrospektiva godine – vrednovanje postignuća i pametno postavljanje novih ciljeva

Postavite sebi prava pitanja

Možda vam nije lako da vrednujete svoja postgnuća, jer ste perfekcionista, ili su vam ciljevi bili preambiciozni, pa niste ostvarili ono što ste nameravali u zadatom roku. Retrospektiva godine vam daje bolji uvid i omogućava da budete malo nežniji prema sebi i unesete pozitivna osećanja u novi početak. Zapišite neka pitanja i odgovorite na njih. Pisanje ima terapeutski učinak i pomaže vam da bolje razumete sebe i organizujete svoje misli.

Na šta ste ponosni iz protekle godine?

Šta je prošlo dobro?

A šta nije?

Koje ste lekcije učili iz onoga što nije išlo po planu?

Koja je lekcija bila najvažnija?

U kom pravcu želite da krenete od ovog trenutka?

Odvojte barem sat vremena (a verovatno će vam trebati i više) da biste dobro razmislili i detaljno odgovorili na ova pitanja. Vaši odgovori su smernice za postavljanje novih ciljeva. Da biste osvežili sećanje, pogledajte svoje fotografije iz prošle godine – neka postignuća ste možda propustili da vrednujete, ali fotografija vas može uveriti da ste bili zadovoljni i srećni.

Napravite listu zahvalnosti

Sigurno ste zahvalni zbog mnogih stvari, ali kao i svi ostali, to verovatno uzimate zdravo za gotovo i propuštate da primetite. Ovo deluje kao još jedna „pismena vežba“, ali vredi da uložite malo vremena u nju. Zahvalnost je najbolje praksa za vaše mentalno zdravlje i nije vezana samo za postignuća. Retrospektiva godine vam omogućava da shvatite koliko ste zahvalni zbog nekih ljudi, preokreta, okolnosti, iznenađenja…

Možda ćete u početku gledati u prazan papir, ali kad jednom počnete da pišete zbog čega ste sve zahvalni, lakše će vam ići i više ćete, retrospektivno, ceniti svoj život. A to će povećati svest o zahvalnosti kroz aktuelna dešavanja u sadašnjosti.

Retrospektiva godine i lista postignuća

Još malo pisanja – ali smatrajte to listom na koju se u budućnosti možete pozvati kada se osećate tužno, prazno i obeshrabreno. Ako vam se čini da vaša postignuća u prošloj godini nisu bila značajna i vredna, proširite listu. Nemojte se ograničavati na jednu godinu – mnogi uspesi i postignuća u vašem životu su kruna višegodišnjih procesa i napora, zato zapišite sva svoja životna postignuća.

Podstaknite sebe pitanjima – na šta ste ponosni u svom životu i šta možete da kažete da ste uradili bolje i više nego ostali koje znate?

pexels andrea piacquadio 3778133 1 Retrospektiva godine – postignuća zbog kojih treba da se nagradite

Pročitajte i ovo: Razvojni ciljevi uspešnih ljudi koje možete i vi da postavite i postignete

Odbacite negativno

Iako želite da istaknete svoja postignuća, ne možete u potpunosti zanemariti negativno. Ali, možete izvesti simbolično oslobađanje od loših stvari – putem spiska, naravno. Zapišite sve loše što vam se dogodilo u prethodnoj godini, a onda zapalite taj papir – to je prihvatanje i otpuštanje ujedno.

Tako ste napravili mesta za novo i možete malo meditirati da očistite mentalni prostor i pripremite se za nova postignuća.

Nagradite sebe

Proslavite svoja postignuća i nagradite sebe. Možda ste to već uradili, ali toga ne može biti previše, verujte. Dakle, poklonite sebi nešto u čemu ćete uživati – ulaznicu za bioskop, koncert, pozorište. Idite na masažu. Izvedite sebe na večeru i to luksuznu. Kupite šampanjac, otvorite ga uz prasak u svoju čast i nazdravite sebi. Imate prava da sve te stvari uradite samo za sebe i samo zbog sebe – ne treba vam ničija potvrda i društvo.

Postavite ciljeve i napravite plan za nova postignuća

Šta želite da se dešava ove godine? Postavite S.M.A.R.T. (specifične, merljive, dostićne, realne i vremenski određene) ciljeve. Uverite se da svaki cilj sadrži ove faktore. Zakažite te ciljeve u svom kalendaru. Napravite plan koraka koje ćete preduzeti da im se postepeno približite.

Zapišite tri reči za poneti

Napišite tri ključne reči, koje će vas pratiti u novoj godini. Te reči bi trebalo da odjekuju u vašoj svesti – da vam znače i da vas opredeljuju.

Neki primeri uključuju prideve kao što su optimističan, radostan, ambiciozan, otvorenog uma, visokog samopoštovanja i samopouzdanja, zdrav, srećan, radoznao, uspešan, angažovan…

Izaberite tri reči koje vam najviše odgovaraju i napišite ih na kartici koju ćete nositi u novčaniku, ili na stikeru koji ćete držati na radnom stolu ili na ogledalu u kupatilu, tako da vam uvek budu dostupne i da ih se uvek setite.

Meseci su pred vama do sledeće retrospektive. Pred vama su nova postignuća, širenje horizonta, rast i razvoj – samo zakoračite i nastavite da se krećete.

Pročitajte i ovo: Kako da u 2024. zaista ostvarite sve novogodišnje odluke

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments