Već na prvim stranicama svojih knjiga, Stephen King uspeva da nas u potpunosti unese u priču – detaljno opisujući ambijent, atmosferu, junake – na takav način da nam postaju opipljivi, pa do kraja štiva svim srcem navijamo za njih. Nije neobično što je King voljen širom sveta – i to od 1974. kad je objavio svoj prvi roman Keri (o kom ćemo uskoro malo detaljnije), a najviše ga vole oni koji su željni zastrašivanja. Dosad je objavio čak 64 romana (7 pod pseudonimom Richard Bachman), od kojih je veliki broj adaptiran u filmove, serije, stripove. Uz ovo, moramo i da pomenemo da je prodao preko 350 miliona knjiga širom sveta!

Ovom prilikom izdvajamo njegove horor romane koje su izvršili žestok uticaj na pop kulturu, i koje bi svako trebalo da pročita…

Keri (Carrie)

Kao što smo već pomenuli, započećemo od Kingovog prvog romana koji mu je doneo instant popularnost. Keri govori priču Carrie White, povučenoj, nesnađenoj tinejdžerki koju svakodnevno maltretiraju vršnjaci u srednjoj školi. Pored toga, kod kuće je čeka fanatično religiozna majka, koja je neprestano kažnjava i tera da “okaje” grehe. Međutim, niko ne zna da Carrie poseduje sposobnost telepatije. Kad dobije poziv na maturu od momka koji joj se dopada, stvari se naizgled pozitivno odvijaju, ali i to kratko traje – sve do mature koja će se pretvoriti u opštu tragediju. Ovom prilikom vam preporučujemo i istoimeni film iz 1976. godine – sa Sissy Spacek i Piper Perabo, koje su bile nominovane za Oskara za svoje uloge.    

 

View this post on Instagram

 

A post shared by book de Yannis 😝 (@book_de_yannis)

Mizeri (Misery)

I ovaj roman je dobio svoju filmsku adaptaciju koja danas važi za kultnu – sa Kathy Bates (koja je dobila Oskara za svoju ulogu) i Jamesom Caanom. Nakon što je proslavio objavu novog romana, Paul Sheldon doživljava saobraćajnu nesreću u Roki planinama, a spašava ga Anne Wilkes, njegov fan broj 1. Anne je bivša medicinska sestra, pa ima sve uslove da neguje Paula. Ipak, nakon što pročita njegov novi roman, Anne postaje besna – jer je Paul ubio njenu omiljenu heroinu Misery iz popularnog Misery književnog serijala. Paul postaje Annein zatočenik u priči o torturi, manipulaciji i zavisnosti. Ovo je jeziv, napet horor sa multidimenzionalnim zlikovcem, koji je ušao u anale – i književnog i filmskog horor žanra. 

Kudžo (Cujo)

Ovaj roman nas podseća kako psi, ukoliko su besni, mogu biti krvoločni – i to je ono zbog čega nas podilazi jeza sve vreme dok čitamo Kudža. Radnja se odvija u izmišljenom zabačenom gradu Kesl Roku u Mejnu, i prati dve lokalne porodice. Cujo je veliki, dobroćudni bernardinac porodice Cambers, koji jednom prilikom pojuri zeca u poljima oko njihove kuće. Kad uvuče glavu u rupu male pećine, slepi miš zaražen besnilom ga ujeda za nos i zaražava besnilom. Cuja virus polako osvaja, pa kreće u smrtonosni pohod po lokalnom stanovništvu. I ovaj roman je dobio svoju filmsku adaptaciju, ali ne toliko dobru kao dve prethodno navedene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M White🖤 (@horrorholic13)

Salemovo (Salem’s Lot)

Ovo je Kingov drugi roman, a u njemu pratimo pisca Bena Mearsa koji se vraća u grad Jerusalemovo u kom je živeo kao dečak. Ben se vraća s namerom da napiše novi roman, ali ubrzo shvata da u ovom gradu žive vampiri, koji izgledaju kao svakodnevni ljudi, što ih čini još više zastrašujućim jer time pomišljamo da cela priča može biti realna. Celo mesto polako proždire neizrecivo zlo, a King nam daje i ukletu kuću, grebanje vampira po prozoru, krvožedne predatore i mnogo toga drugog. Autor je čak jednom prilikom izjavio da je ovo najbolji roman koji je napisao.

Comments