Uporište (The Stand)

Uporište prvenstveno govori o tome šta se dešava među preživelima nakon pandemije koja je razorila svet. Šta sledi kada ograničenja društva zauvek nestanu? Nema zakona, reda, ničega! Da li se i dalje trudimo da se ponašamo pristojno, tražeći mesto u ujedinjenom društvu, ili se prepuštamo svojoj sebičnoj, animalnoj strani? U pepelu civilizacije ipak ostaje tračak nade, ali i izgledi za dalje uništavanje. Uporište je odiseja koja kroz godine postaje sve relevantnija.

Groblje kućnih ljubimaca (Pet Sematary)

Za ovaj roman koji, takođe, uključuje životinje, King je napomenuo da mu je najmanje drag, dok čitaoci ne znaju zašto se tako oseća, misleći da je odličan. Roman je suviše beznadežan, napominje King, i u pravu je. Jeziv kraj će svakoga emotivno dodirnuti, ali Groblje kućnih ljubimaca zna da se svi više plašimo smrti bližnjih, nego sopstvene. Od smrti ljubimca i voljenih – King ovde prikazuje svaki veliki gubitak iz svačijeg života, a potom sve to “ukaljava”. Tada nastupa istinski nalet besa. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by India Rose💀 (@indiarosepowell)

To (It)

Možda vam je ova Kingova priča najpoznatija? Grupa “neprilagođene” dece, klovn-ubica koji menja obličja, grad koji se hrani tragičnim događajima kroz celu svoju istoriju… King sve to uobličava u frojdovsku zavrzlamu o odrastanju i nesigurnom prelazu između detinjstva i zrelosti. Ovo je opsežna, nemilosrdna priča; gorivo za hiljadu noćnih mora, po jedna za skoro svaku stranicu. Ako vam je roman preopširan, moguće je i da ste se opredelili za It mini-seriju iz 1990, ili It filmove iz 2017. i 2019. godine.

Isijavanje (The Shining)

I ovaj roman iskazuje moć Stephena Kinga – koji nam daje priliku za beg, ali nas ujedno inteligentno navraća da se ipak suočimo sa svojim strahovima. Pretpostavljamo da niko ne zna kako je to živeti sa duhovima u izolovanom hotelu, ali mnogi mogu da razumeju kako je to biti bespomoćno dete zatočeno sa nestabilnim roditeljem. Jack Torrence prihvata posao čuvara u udaljenom Overlook hotelu u planinama Kolorada, s ciljem da napiše novi roman. U hotel, koji je u potpunosti napušten u toku zime, odvodi i suprugu i nadarenog sina koji vidi prikaze koje drugi ne vide. Ako već niste, obavezno pogledajte i istoimeni Kubrickov film iz 1980. sa Jackom Nicholsonom i Shelley Duvall u glavnim ulogama. 

Naslovna fotografija: instagram.com/pheebs_reads

Dušan Veselinović

Comments