Postoje mnogi muškarci se po svom ponašanju i stavovima drastično razlikuju od narcisa i u stanju su da stvore i održe duboke i smislene veze, ali ta razlika često nije tako vidljiva na početku, jer se narcisi vešto maskiraju u muškarce koji to nisu. Ovo su vrednosti kojima se NE odlikuju narcisi i koje treba da usvojite i praktikujete.

Muškarci koji su iskreno velikodušni i pažljivi

Ljubazne i velikodušne osobe ponekad imaju plan koji se krije iza maske srdačnosti i altruizma i one obično očekuju ili traže protivuslugu – narcisi koriste pažnju i naklnost kao taktiku „ljubavnog bombardovanja“ da bi tražili nešto zauzvrat, odnosno, da bi „upecali“ drugu osobu, vezali je za sebe i kontrolisli. Za razliku od njih, drugi muškarci su iskreno velikodušni sa svojim vremenom, pažnjom i romantičnim gestovima i nikoga ne iskorišćavaju. Oni ne pokazuju svoju „mračnu stranu“, jer ne žele nikakvu korist, naprosto ulažu u odnose, jer je jedino tako ispravno i samo tako se odnosi mogu razvijati na zdravim temeljima.

Ne izazivaju ljubomoru

Narcisi stvaraju ljubavne trouglove i namerno izazivaju ljubomoru, dok se muškarci visoke vrednosti ne upuštaju u ove niske taktike – oni su sigurni u sebe i ne traže validaciju drugih osoba van veze. Znaju šta je prikladno ponašanje i drže ga se, čak i kad ih „niko ne gleda“, odnosno, ne odbacuju svoje vrednosti samo zato što znaju da neće biti uhvaćeni u „prestupu“. Njihove akcije potiču iz njihovog karaktera i oni poštuju svoje partnerke u svakoj fazi odnosa. Zapravo, poštuju sve žene i uopšte, sve ljude i sve svoje odnose zasnivaju na poštovanju. Njihove reči odgovaraju njihovim delima, lojalni su i nastupaju sa integritetom.

Ne koriste društvene medije na sumnjiv način

Muškarci visoke vrednosti nemaju vremena ili energije koju bi trošili na društvene mreže na neozbiljan način, za flertovanje i dobijanje pažnje. Za razliku od narcisoidnih muškaraca, koji stalno nešto lajkuju i prate sumnjive naloge, ili nastoje da na taj način partnerku učine ljubomornom. Na društvenim mrežama imaju iste granice kao i u realnom životu i ne rade ništa što bi izazvalo nesigurnost, zbunjenost ili sumnju voljene osobe. Umeju da proslave sreću svojih romantičnih veza, istaknu i pohvale svoje partnere, dok istovremeno zadržavaju dovoljno privatnosti i pristojnosti i ne koriste svoje veze da se hvale. Oni pokazuju žene sa kojima se zabavljaju sa zdravim ponosom.

Vrednuju ženska osećanja

Muškarci visoke vrednosti su emocionalno uravnoteženi i stabilni, imaju emocionalnu kontrolu i osetljivi su na potrebe i prava drugih. Oni potvrđuju i uvažavaju tuđa osećanja, za razliku od narcisa, koji su skloni da ih obezvređuju, minimiziraju i patologiziraju. Ne održavaju bliske kontakte sa bivšima i nemaju sumnjiva prijateljstva – dok je narcisima potreban „harem“ kojim će se hvaliti i hraniti ego. Ako partnerka izrazi zabrinutost, on je ne smatra „ludom“, već poštuje njena osećanja i shvata ih ozbiljno.

Kljucne stvari koje drugacije radite od narcisa 3 Ključne stvari koje drugačije radite od narcisa

Pročitajte i ovo: Kako samouvereni muškarci saopštavaju svoje potrebe u vezi

Poštuju granice, dok ih narcisi krše

Poštovaće granice drugih osoba (i partnera), jer ne žele da uznemiruju i povređuju bliske osobe. Umiriće nesigurnosti i neće lagati, dok će narcisi gaziti sve granice, lagati i varati. Oni neće toleristati nepoštovanje, ali ga neće ni iskazivati. Ako se ne slažu sa nečijim stavovima i mišljenjem, vodiće konstruktivne razgovore o razlikama, bez optuživanja, prozivanja i svađe, dok će se narcisi upuštati u svađe i eskalacije do nasilja ili emocionalnog zlostavljanja.

Introspektivni su

Oni razmišljaju o sebi i ne prebacuju krivicu na emocionalne reakcije žena, već nastoje da samoposmatranjem utvrde da li se ponašaju u skladu sa osnovnim vrednostima i standardima. Ako ustanove da su pogrešili, u stanju su da se iskreno izvine i koriguju svoje ponašanje. Za razliku od kvalitetnih muškaraca, narcisi krive druge i izbegavaju odgovornost, po svaku cenu.

Stabilni su u svim životnim aspektima

Finansijski su i emocionalno stabilni i preuzimaju odgovornost za svoje živote. Ne koriste tuđe resurse za svoju dobit, svoji su i nezavisni, upravljaju svojim karijerama i nastoje da ostvare svoje snove, preuzimajući odgovornost za zahteve svakodnevnog života sa zrelošću i pozitivnošću. Oni pokazuju zdravu formu muškosti i zaštite, bez preterivanja, kontrole i „gušenja“.

Svesni su nejednakosti

Vredni muškarci su svesni nejednakosti i diskriminacije sa kojima se žene suočavaju u svetu i ne upoređuju ili lažno izjednačavaju svoja iskustva sa ženskim. Oni prepoznaju svoje muške privilegije, razumevajući da je ženama teško u patrijarhalnom društvu i poštuju žene kao slojevita i kompleksna bića, podržavajući njihove izbore i karijeru. Narcisi se mogu pretvarati da rade to isto, proglašavajući se feministima, ali oni to čine da bi stekli ličnu korist. Muškarci visoke vrednosti priznaju da živimo u nejednakom svetu i nastoje da ženama koje vole pruže bezbednost, zaštitu i podršku.

Pročitajte i ovo: Kako da budete pravi muškarac u savremenom svetu

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević

Comments