Mnogi fanovi svetski popularne franšize trenutno su i srećni i tužni, budući da je treća i finalna sezona serije Narcos: Mexico početkom novembra premijerno objavljena na Netlixu, pa je došlo vreme da se oprostimo s meksičkim kartelima. Barem fiktivno. Serija, koju su kreirali Chris Brancato, Carlos Bernard i Doug Miro, premijerno je prikazana 2018. godine i, dok se njena prethodnica fokusirala na trgovinu droge u Kolumbiji 90-ih, ovaj spin-off se centrirao na uspon i pad Gvadalahara kartela u Meksiku u toku 80-ih, prateći doživljaje realnih likova kao što su Miguel Angel Felix Gallardo, “El Chapo” Guzman i Kiki Camarena. Nije se sve što vidimo u seriji zaista desilo, naravno. Na primer, Walt Breslin (Scoot McNairy) nije ni postojao, ali mnogo njemu sličnih jeste. Iz tog razloga smo izdvojili nekoliko junaka iz serije i uporedili ih sa njihovim realnim pandanima. Upozoravamo vas da u tekstu ima veliki broj spojlera…

Miguel Angel Felix Gallardo (Diego Luna)

Poznat i kao El Padrino, bivši policajac Felix Gallardo je bio odgovoran za ujedinjenje raznih teritorija za krijumčarenje poznatih kao “plaze”, služeći kao de facto osnivač meksičke trgovine drogom kakvu poznajemo i postavši vođa Gvadalahara kartela. Godine 1989. uhapšen je zbog ubistva Kikija Camarene, trgovine drogom i ostalih zločina. Njegovo hapšenje je dovelo do raspuštanja kartela i započelo meksiški rat zbog droge. U seriji, Felix je uhapšen na kraju druge sezone, što je dovelo i do kraja njegove priče. Diego Luna se nije vratio u poslednjoj sezoni. Pravi El Padrino je danas i dalje u zatvoru, ali je 2014. godine prebačen u drugu, manje čuvanu ustanovu zbog lošeg zdravlja. Ove godine je dao svoj prvi intervju nakon hapšenja, u kom je porekao poznanstvo sa Camarenom.

Enrique “Kiki” Camarena (Michael Pena)

Rođen i odrastao u Kaliforniji, ovaj DEA agent je bio poslat u Meksiko kako bi prikupio informacije o povećanoj aktivnosti u pogledu droge u ovoj zemlji. Godine 1984, nakon racije na ranču marihuane, Camarenu su kidnapovali muškarci uključeni u Gvadalahara kartel, odvevši ga na posed Rafaela Cara, gde su ga mučili i ubili. Njegovo telo je nađeno umotano u celofan na obodu grada La Angostura.

Rafael Caro Quintero (Tenoch Huerta)

Caro je bio jedan od osnivača Gvadalahara kartela, pored Felixa i Don Neta. Učestvovao je u ubistvima Camarene, njegovog pilota Alfreda Zavale (Itza Sodi), novinara Johna Claya Walkera (Brian Buckley) i studenta stomatologije Alberta Radelata (Jeff Grace) – svi likovi su se pojavili u seriji. Godine 1985. Caro je uhapšen u Kostariki. U seriji je otpremljen sa devojkom Sofijom, dok je u realnom životu bio u društvu sedamnaestogodišnje Sare Cosio. Caro je osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo Camarene i druge zločine. Presuda je preinačena 2013. kad je sudija uvideo pojedine neregularnosti u toku suđenja. Iste godine, Vrhovni sud u Meksiku poništio je ovu presudu, ali je već bilo kasno. Caro se trenutno nalazi na FBI listi najtraženijih. Godine 2016. je dao intervju za meksički magazin Proceso u kom je, kao i Felix, porekao uključenost u Camareninom ubistvu.

Comments