Joaquin “El Chapo” Guzman (Alejandro Edda)

Lider Sinaloa kartela je možda najozloglašenije ime u seriji Narcos: Mexico. Međutim, Guzman kog vidimo u prve dve sezone još nije “kralj droge” kakvog će svet poznavati, već samo lice operacije Gvadalahara kartela. Kad je njegov gazda Felix Gallardo uhapšen, Guzman je započeo svoju operaciju trgovine droge. Godine 1993. uhapšen je prvi put, u događaju koji se odvija u trećoj sezoni serije. Kad je pobegao iz zatvora 2001, El Chapo je progonjen sve do 2014. kad ga je uhapsila meksička policija. Godine 2015. je ponovo pobegao, a kad je naredne ponovo uhapšen – poslat je u SAD gde je osuđen za trgovinu droge, kidnapovanje i ubistvo. Suđenje je sprovedeno 2019. a prisustvovao mu je glumac Alejandro Edda kako bi se pripremio za ulogu.

Ernesto “Don Neto” Fonseca Carrillo (Joaquin Cosio)

Don Neto je već bio ustoličeni krijumčar droge u Meksiku u vreme kad je Felix Gallardo počeo da ujedinjuje plaze. Ovaj treći osnivač Gvadalahara kartela je uhapšen 1985. godine zbog Camareninog ubistva, ali je, kao i njegove kolege, večito poricao uključenost u zločin. Trenutno je u kućnom pritvoru zbog lošeg zdravlja, gde odslužuje kaznu od 40 godina.

Amado Carrillo Fuentes (Jose Maria Yazpik)

Fanovi serije Narcos su već upoznati sa Carrillom gde su ga primetili u trećoj i finalnoj sezoni, gde ga je, takođe, igrao Yazpik. Ipak, u originalnoj seriji, Amado već važi za glavešinu Juarez kartela, na poziciji koju okupira u poslednjoj sezoni Narcos: Mexico. Amado je nećak Don Neta, a bio je esencijalan za operacije Felixa Gallarda. Predstavljao je veliku podršku u trenutku kad je Gvadalahara kartel sa marihuane prelazio na kokain, dobivši nadimak “El Senor de los Cielos” (gospodar nebesa), jer je preferirao da drogu krijumčari putem avio-prevoza. Preminuo je 1997. usled komplikacija sa plastičnom hirurgijom. Barem dva lekara koja su učestvovala u proceduri su pronađena mrtva iste godine.

Naslovna fotografija: instagram.com/narcos.tvseries

Dušan Veselinović

Comments