Pinokio, Dambo, Bambi, Pepeljuga, Paja, Šilja, Mini, Miki… kako bi detinjstvo mnogih naraštaja izgledalo bez ovih crtanih likova? Kad pogledamo bilo koji animirani film u produkciji Walta Disneyja, obuzima nas osećaj topline, spokoja, nostalgije, nežnosti, sreće. Sa svojim timom, Volt je obraćao pažnju na svaki najmanji detalj svojih ostvarenja. Svaki pokret animiranog lika morao je imati svoju melodiju. Pesma, kao i tada napredni vid produkcije i animacije, bilo je ono što je kuću Disney izdvajalo od ostalih filmskih studija. Uz pažljivo odabrani, distinktivni glas (kao što je Snežanin u Snežana i sedam patuljaka, 1937), i ceo instrumentalni orkestar, Walt Disney je uspevao da probudi najdublja osećanja gledalaca. To dokazuje i 26 Oskara koje mu je uručila američka Akademija filmskih umetnosti i nauka.

Ovom prilikom izdvajamo pojedine njegove citate, koje i danas možemo primeniti, i dodatno se podsetiti zašto Walt Disney, i 55 godina nakon smrti, važi za velemajstora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Walt Disney (@walter_e_disney_)

“Što više ličiš na samoga sebe, to manje ličiš na bilo koga drugog – to je ono što te čini jedinstvenim.”

“Ukoliko nešto možeš sanjati – možeš to i uraditi!”

“Velika je greška ne pružiti ljudima šansu da postanu nezavisni dok su još uvek mladi.”

“Liderstvo znači da je grupa, bila ona velika ili mala, spremna da poveri vlast osobi koja je pokazala mudrost, kompetentnost i sposobnost dobrog prosuđivanja.”

“Svi naši snovi se mogu ostvariti, ako imamo hrabrosti da ih sledimo.”

“Mi stalno idemo napred, otvaramo nova vrata i radimo nove stvari zbog toga što smo radoznali. Radoznalost stalno vodi novim putevima.”

“Prepune učionice i poludnevne sesije u istima su tragično upropašćavanje našeg najvećeg resursa – umova naše dece.”

“Radije bih zabavljao ljude uz nadu da će nešto naučiti, nego ih učio nečemu sa nadom da će se zabaviti uz to.”

Comments