U jednom trenutku u svom odraslom životu, konačno shvatate da ste još uvek u stanju shvatanja i razotkrivanja i da ne znate nikog ko je sve životne lekcije savladao – one najvažnije su stalni izvor novih saznanja.

Osećaj da ste se pridužili odraslima koji i dalje ne znaju ono što ni vi ne znate, može biti utešan. Ali, odgovori će vam i dalje biti potrebni. A pojedina najvažnija pitanja kroz vaše školovanje uopšte nisu ni postavljena – kao da su sve najbitnije životne lekcije izostale. Utoliko vam više vredi sve što otkrijete (i nastavite da otkrivate) sami.

Životne lekcije koje učite na teži način

Kako upravljati svojim novcem

Kako ste prošli kroz školu, a da niste naučili ništa o planiranju budžeta, praćenju troškova u odnosu na zaradu, kreditima, investiranju, obračunavanju poreza?

Očigledno ste prošli, jer životne lekcije nisu u školskom programu – čak ni one koje se tiču matematike. Počnite sa osnovama – istražite savete na Internetu, isprobajte aplikacije za budžetiranje, saznajte koji su vam najveći troškovi (neophodni i oni koji to nisu), otkrijte na čemu možete uštedeti (i šta planirate sa ušteđenim novcem), odredite prioritete i počnite da razmišljate i delujete u skladu sa novim saznanjima.

Životne lekcije emocionalne inteligencije

Vremenom shvatite da vas žene smatraju tipčnim muškarcem, odnosno, glupim. A povremeno imate bleskove jasnoće, tokom kojih potpuno shvatate na šta misle, kad govore o muškoj gluposti. Niko vas nije naučio da se nosite sa problemima srca (i ega), sa bolnim raskidima i nedostatkom samopouzdanja, pa se vaša emocionalna inteligencija nije dovoljno (ili uopšte) razvila. Onda shvatite da se emocionalna inteligencija ne odnosi samo na ljubavne, već i na sve međuljudske odnose i da, ako nameravate da napredujete u poslu morate savladati neke životne lekcije koje se tiču emocija i komunikacije. I to su teške lekcije, koje ćete stalno učiti i obnavljati i podsećati sebe da naučeno praktikujete, jer to znači negovanje strpljenja, razvijanje umeća slušanja i empatije (shvatanja šta drugi zaista misle i osećaju), usvajanjem gledišta da su problemi izazovi koji angažuju vaše sposobnosti, a izazovi su – važne životne lekcije.

Pročitajte i ovo: Emocije nisu slabost

Seksualno obrazovanje

Možda ste u školi saznali po nešto o anatomiji, rađanju beba i kontracepciji (na časovima na kojima je bilo više nervoznog smeha, dobacivanja i stida, nego shvatanja činjenica i njihove važnosti), ali životne lekcije o seksu ste verovatno učili (i još ih učite) na teži (i zabavniji) način.

Ako ste dovoljno uznapredovali u emocionalnoj inteligenciji i komunikaciji, verovatno ste shvatili da slanje eksplicitnih fotografija (koje vam nisu neposredno tražene), spada u seksualno uznemiravanje i da nipošto nije dobar način da komunicirate sa osobom sa kojom želite da imate seks. Takođe ste shvatili i da žene sa kojima želite da imate seks, obično povezuju seksualnost i osećajnost i da teško (ako ne i nemoguće), a često i besmisleno pokušavati da održite vezu bez obaveza, zasnovanu samo na seksu. Ako poštovanje žena i simpatije prema ženskom rodu niste „pokupili“ kod kuće, iz porodičnih odnosa i stavova, to će vam biti jedna od težih životnih lekcija.

Životne lekcije brige o sebi

To nije samo odlazak u teretanu i veći unos proteina – briga o sebi se odnosi na praktikovanje zdravih životnih stilova, vođenje računa o tome šta i koliko i kada jedete i pijete, na biranje odmora i opuštanja u samoći (bar ponekad), umesto izlaska sa društvom, na razvijanje ukusa i stila oblačenja, na svest o sopstvenom zdravlju (bez hipohondrije), kao i na brigu o svom mentalnom zdravlju. A to je više od procenjivanja da li ste ludi ili niste i shvatanja da niste ludi ako ne možete da izađete na kraj sa svojim osećanjima i mislima i potrebna vam je pomoć terapeuta. Ali kad to shvatite, već ste veoma napredovali u samoobrazovanju. Jer zaista, niko vas nije učio da je odlazak kod psihologa jednako normalan kao i odlazak kod zubara (mada je i jedno i drugo zastrašujuće).

Osim svesti da možete konsultovati stručnjaka, bitno je da usvojite načine da sami brinete o svom mentalnom zdravlju, okružujući se dobrim i inspirativnim ljudima, prihvatajući svoja osećanja i ostvarujući stabilne i zdrave odnose sa drugima.

Proširite svoje horizonte i nastavite da učite važne životne lekcije, da postavljate pitanja i tražite odgovore i unapređujete svoja sazanja u svim oblastima. Tako rade odrasle i odgovorne osobe.

Pročitajte i ovo: Zašto je mentalno zdravlje apsolutno najvažnije

Naslovna fotografija: instagram.com/herberthofmann

Đorđe Đoković

Comments