Mentalno zdravlje je nešto što podrazumevate, dok ne iskusite anksioznost, beznađe, bespomoćnost, sumnju u svoju snagu da se nosite sa životnim izazovima. Ako ste već nešto od toga iskusili, znate koliko je važno održati stabilnost i brinuti o svom mentalnom zdravlju, o održavanju bistrine i snage svog uma, koliko je važno poznavati svoje slabosti i okidače, kako biste razumeli sebe i izašli na kraj sa problemima. Ako niste, evo nekih razloga zbog kojih je najvažnije da sačuvate svoju mentalnu snagu i stabilnost. 

Mentalno zdravlje vam omogućava da se radujete životu 

Dovoljno je da budete umorni i zabrinuti, pa da osećate odsustvo svog aktivnog učešća u životu. Možete čuti neku dobru i radosnu vest i ne reagovati adekvatno – jer nemate kapaciteta da se radujete. Stres svakodnevnog života uzima danak i ako ste potišteni, počinjete da izbegavate aktivno učešće. Dovoljno vam je naporno da radite obične stvari – izlazak do prodavnice ili banke mogu vas iscrpeti i uznemiriti. Držite se po strani i ograničavate svoju aktivnost, ne uspevate da rizikujete, eksperimentišete, da se kreativno izrazite. Avantura življenja postaje tavorenje i preživljavanje na dnevnom nivou. 

Mentalna stabilnost vam omogućava da se povežete sa ljudima 

Druženje i svaka interakcija sa ljudima mogu biti suviše zastrašujući i iscrpljujući, ako niste mentalno stabilni, ili patite od anksioznosti i depresije. Sve to troši suviše energije, koju ne uspevate da razmenite sa drugima, jer osećate da nemate šta da pružite, niti ste u stanju da primite ono što drugi pružaju. Možda ste vuk samotnjak i to je vaš način života, ali odsecanje od emotivnih potreba ne neguje vaše mentalno zdravlje. Ako ne volite i ne znate da ste voljeni, to vas ruinira iznutra, oštećuje vas emotivno i uništava sposobnost da gajite bliske odnose. 

Comments