Patike su nezamenljiva muška obuća, za sve prilike i sigurno imate barem dva, tri para patika različitih namena. Kožne, antilopske, platnene, plitke i duboke – a ako su vaše omiljene patike bele, potrebno im je stalno održavanje. Čišćenje patika se može izvesti delimično – mrlje možete ukloniti uz pomoć sode bikarbone, sredstva za pranje sudova i stare četkice za zube, ali ponekad očišćena mesta izgledaju samo kao svetlije fleke i pre ili kasnije moraćete da operete i oribate cele patike i biće vam potrebno odgovarajuće sredstvo i četka. Kada dobro održavate patike, one će dugo izgledati kao nove! Evo kako to da izvedete:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by We Are True. (@true.sneakerz)

Važan je materijal

Za pravilno čišćenje patika, poznavanje materijala je od ključne važnosti. Platnene patike će se najviše prljati i upijati prašinu i čestice, ali su one i najlakše za održavanje.

Kožne patike su kvalitetne, udobne i trajne, ali njima je potrebno stalno brisanje i čišćenje, posle svakog nošenja.

Mrežaste patike su prilično otporne i lako se čiste, osim ako nisu kombinovane sa drugim materijalima.

Gumene patike su izdržljive, ali mrlje od boje je sa njih najteže ukloniti.

Čišćenje patika od antilopa je posebno  zahtevno,  zato postoje posebne četke i sredstva za njihovo održavanje.

Ako niste sigurni od kog materijala su vaše patike, to piše na etiketi na kutiji (ako ste sačuvali kutiju), a informacije možete pronaći i na sajtu proizvođača.

Pročitajte i ovo: Kako da pravilno održavate svoje patike

Glavni pristupi za čišćenje patika

Izvadite pertle

Ako čišćenje patika obavljate „na brzaka“ na zapertlanim patikama, nećete moći lepo da ih očistite, a možete zamrljati pertle, koje svakako morate posebno oprati (što je lako, ali oduzima malo više vremena).

Očistite đonove

Čišćenje patika počnite od đonova. Uklonite svu prljavštinu sa đonova i gumenih delova. U šarama se nakuplja prašina, kamenčići, blato i čestice i tu ostaje sabijena, tako da ćete četku za ribanje moći da upotrebite tek kad uklonite komadiće.

Sredstvo za čišćenje patika

Sredstva za čišćenje patika su uglavnom u obliku pene ili tečnosti (tu su i sprejevi i maramice za brzo čišćenje) i svakako pre upotrebe proučite uputstvo proizvođača. Osim sredstva za čišćenje patika, potrebne su vam i odgovarajuće četke – za kožne patike tvrde, a za antilop, mrežu i platno, četke sa mekim vlaknima. Sredstvo za čišćenje nanesite kružnim pokretima i ponovite postupak za tvrdokorne fleke. Ako vam se čini da je najlakše da patike ubacite u mašinu i operete ih na nižoj temperaturi i sa manjom brzinom obrtaja, ili vam je neko preporučio da to uradite – izbegnite ovu zamku. Pranje u mašini uništava kvalitet – patike će se verovatno divno oprati, ali mogu izgledati „sažvakano“, tvrdi ili punjeni delovi se mogu „polomiti“ i neće pružati potporu zbog koje su napravljeni (iznad pete), a mogu vas i žuljati. Unutrašnjost patika se može razlepiti i raširiti – ukratko, pranje u mašini je najbrži način da uništite patike.

Pročitajte i ovo: Patike koje svaki muškarac treba da ima

Proces sušenja

Sušenje u mašini za sušenje veša je takođe najgori mogući potez. Sušilica će uvijati i savijati vaše patike i izazvati sitne pukotine i oštećenja, zato izbegnite ovaj postupak. Kožne i gumene patike osušite mekom krpom ili peškirom i ostavite ih da se „dosuše“ na vazduhu, pre nego što ih ponovo obujete. Patike od antilopa se čiste sredstvima koja ne ostavljaju puno vlage, a ako ste svoje platnene patike oprali (ručno), nemojte ih izlagati suncu, već ih stavite da se suše na mestu zaklonjenom od sunčevih zraka.

Čuvajte svoje patike

Pored čišćenja patika, važno je i njihovo čuvanje. Najbolje je da ih držite u kutiji u kojoj ste ih kupili, pokrivene papirom u koji su bile upakovane. Ako samo izujete i ostavite u hodniku, skupljaće prašinu i dok ih ne nosite, a ako stoje na mestu do kog dopiru sunčevi zraci, mogu da izblede (i to neravnomerno!). Ako želite da vam patike potraju, održavajte ih i čuvajte kako treba, na suvom i tamnom mestu.

Nosite čarape

Unutrašnjost patika se prlja kao i spoljašnji deo, ali na drugi način – noga se znoji, a znoj ostavlja fleke i vlagu. Patike se neće dovoljno „izvetriti“, već morate da ih čistite i iznutra. Da biste ovaj posao olakšali, uvek nosite čarape, čak i leti (osim ako nosite prozračne patike za vodu), a ako ne volite da se čarape vide, nosite nazuvke za obuću.

Koristite odgovarajuća sredstva za čišćenje patika, namenjena određenim materijalima, redovno ih održavajte i čuvajte u kutiji, neka vam patike od antilopa zaštite specijalnim premazom čim ih kupite (povremeno obnovite zaštitu) perite pertle i patike će vam dugo trajati i izgledati kao nove.

Naslovna fotografija: instagram.com/true.sneakerz

Đorđe Đoković

Comments