Patike su sastavni deo svakodnevne garderobe savremenog muškarca. Ova vrsta obuće se decenijama razvijala i modifikovala i od obavezne sportske obuće, patike su postale deo svakodnevn casual stila, koji zamenjuje tradicionalni poslovni stil odevanja. Brojni stilovi patika pojavili su se tokom godina i sada ima više vrsta patika, nego cipela – sa izuzetkom formalnih događanja, dobro izabrane patike će vam poslužiti u svakoj prilici.

Ovo su patike koje svaki muškarac treba da ima:

Smart/Minimal

Pametne patike su luksuzne, jednostavne, svedene, elegantne – do pre 20 godina ni jedan od ovih prideva nije išao uz patike, ali u međuvremenu se sve promenilo. Ovo su patike su suštinski deo garderobe savremenog muškarca, koji možete upariti sa odelom, a da ne izgledate kao Džastin Timberlejk iz ranih 2000-ih.

High Top

Tridesetak godina nakon što su prve patike dizajnirane za trčanje, pojavili su se duboki modeli, koji pružaju bolju podršku zglobovima u sportovima kao što su bejzbol i košarka. Duboke patike su veoma popularne zbog načina na koji menjaju proporciju odeće – uparene sa kratkim pantalonama ili podvrnutim nogavicama, odaju utisak kraće donje polovine nogu, zbog čega su odličan izbor za muškarce sa dugim nogama. Takođe, duboke patike imaju više platna, koje daje mesto dizajnerima da se razmahnu u kreativnosti, pa tako klasične duboke starke možete naći u svim bojama, sa velikim izborom šara i dezena. Prosto ih morate imati!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sEy💫🦋 (@abitevil13)

Slip-on patike

Sliperice su ležerne i praktične – ne morate ih zapertlavati, čak se ne morate ni savijati da bi ih obuli i izuli, ako se izveštite. Odlične su za leto, odmore i dane vikenda. I kad treba samo da skoknete do najbliže prodavnice – nema boljeg izbora od slip-on patika. I osim klasičnih i jednobojnih modela, možete izabrati i neke šarene i upadljive.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sole X (@solex.id)

Pročitajte i ovo: Style guide: Kako nositi bele patike

Retro Runner patike

Retro patike prilično liče na prvobitne patike za trčanje, ali savremeni dizajneri su uspeli da ih osveže i učine neodoljivim, a da zadrže prepoznatljiv oblik i oznake brenda. To su prave sportske patike, udobne i aerodinamične, ali ne morate ih nositi samo kad rešite da trčite – one od antilopa možete kombinovati uz ležeran svakodnevni stil, a fantastične boje u kojima ih ima, mogu vas ohrabriti da napravite kontrast ili ih uparite sa bojom majice ili košulje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mark Goldsby (@markgoldsby1)

Suede

Antilop daje vrhunski osećaj udobnosti i veliki izbor bogatih tonova i boja. Ako birate umerene sive, crne i bele varijante, ovakve patike su odlične za premošćavanje jaza između elegantnog i ležernog, što znači da pravi par patike može da dopuni sve što oblačite – od farmerki, do pantalona šivenih po meri. Patike od atnilopa, međutim, zahtevaju održavanje – suede izgleda odlično, ali može biti teško održavati ih tako da izgledaju kao nove. Uložite u prevlačenje zaštitnog sloja i izbegavajte da ih nosite po kiši.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JAK (@jak_shoes)

Patike Dad Shoe

Ludilo zdepastih, kabastih i „ružnih“ patika, zahvatilo je svet mode 2017. i nije nestalo, ali se prilično kanalisalo i usmerilo na izgradnju robustnog stila, koji uključuje mnogo džepova na pantalonama i prslucima i karirane košulje. Odličan izbor za tate – za šutiranje lopte, izvođenje dece u park, košenje travnjaka. Izaberite šarene, da ne brinte o tome koliko će se videti ako se uprljaju i pridružite se klubu Dad Shoe.

Everyday/Beater – vaše najvažnije patike

Morate imati jedne svakodnevne patike, koje su i klasične i lepe i udobne i neupadljive (u zagasitim i zasićenim bojama su prelepe, ali i dalje diskretne), idu uz sve što oblačite (a naročito uz farmerice) i odolevaju promenljivim trendovima. Platno i koža su osnovni materijali za svakodnevne patike, koje nikada neće izaći iz mode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Side Step (@sidestep_sa)

I još nešto – kada imate više vrste patika i birate koje ćete obuti, najveće su šanse da ih nećete brzo iznositi i uništiti, kao što se dešava kad nosite samo jedan ili dva para patika.

Pročitajte i ovo: Patike mogu odrediti estetiku celog vašeg autfita, a evo šta patike koje nosite govore o vama

Naslovna fotografija: instagram.com/sidestep_sa

Đorđe Đoković

Comments