Bilo da je obrijana glava „frizura“ vašeg izbora, ili ste izgubili kosu, pa je brijanje ostatka najpraktičnije rešenje, „ćela“ se mora održavati – koža glave zahteva odgovarajuću negu. Potrebno je redovno brijanje, hidratacija, zaštita od sunca, prevencija gljivične proliferacije.

10 saveta da obrijana glava bude glatka i zdrava

Ako niste ćelavi, možda odlučite da pustite kosu da poraste

Ukoliko je brijanje glave vaš imidž, a ne posledica ćelavosti, možda ćete hteti da pustite kosu da opet poraste. Zato ne zaboravite da na vlasištu i dalje imate veliki broj folikula i da je potrebno da ih sačuvate – povremeno pustite kosu da izraste nekoliko milimetara, kako biste se uverili da je i dalje gusta kao što je bila i da imate izbor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mr_Wawer (@mr_wawer)

Obrijana glava traži hidrataciju kao i vaše lice

Kada je hidratacija u pitanju, obrijana glava je nastavak vašeg lica i kreme za hidrataciju koristite od vrata do „vrha kupole“. Vodite računa da ne zapušite pore, što može izazvati prekomerno znojenje i sjaj, pa čak i pojavu bubuljica. Pronađite odgovarajuću kremu za ćelavu glavu, ili koristite laganu hidratantnu kremu za lice.

Skalp mora da bude čist

Možete izabrati između šampona i sredstva za čišćenje lica. Ako birate šampon, neka bude hidratantni, a ako koristite sredstvo za čišćenje, uverite se da je namenjeno licu, a ne telu. Posebno se preporučuju sredstva za čišćenje sa salicilnom kiselinom, jer pomažu u smanjenju nivoa ulja u koži i sprečavaju da skalp sija.

Pročitajte i ovo: Da li će maljavost u budućnosti biti potpuno odbojna?

Zaštitni faktor je važniji nego inače

Vrh vaše obrijane glave izložen je suncu, a opekotine na koži glave spadaju u najgoru vrstu. Ukoliko ne nosite stalno kačkete i šešire, potrebna vam je hidratantna krema koja sadrži visok faktor zaštite od UV zračenja.

Potrebna su vam dva ogledala

Ako sami obavljate brijanje, nemojte biti uvereni da ćete to uraditi kako valja „napamet“ bez gledanja, bez obzira koliko ste se izveštili. Upotrebite ručno ogledalo i proverite kako vam izgleda potiljak.

Nabavite ergonomski brijač

Nabavite alat koji se okreće i prilagođava konturama vaše glave, da biste izveli glatko i bezbedno brijanje glave. Još bolje, razmislite o aparatu koji je dizajniran posebno za brijanje kože glave – ide glatko, bukvalno!

Nabavite i električni brijač

Održavanje obrijane glave može biti svakodnevni posao, zato je električni brijač savršen – čak ne morate ni da koristite ogledalo, ako ste se prethodno brijali ergonomskim brijačem. Samo „prozujite“ po ćeli i proverite glatkost rukom. Prednost električnog brijača je u tome što ni na koji način ne oštećuje površinu kože, pa neće biti posekotina, uraslih dlaka i iritacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rafał Lipka (@lipka.rafal)

Pročitajte i ovo: Efekti puštanja brade – potkrepljeni naučnim istraživanjima

Nemojte zanemariti piling

Pilingom uklanjate mrtvu kožu i sprečavate zapušavanje pora, a takođe smanjujete i mogućnost pojave perutanja i gljivične proliferacije. Možete koristiti sredstvo za čišćenje sa pilingom, a povremeno koristite i hemijski piling.

Budite spremni na borbu protiv viška sjaja

Biće vam potreban jedan ili dva proizvoda protiv sjaja, a to je prajmer za matiranje, koji se nanosi pre hidratacije, ili hidratantna krema za matiranje. Po vrućem danu, vlažne maramice će ukloniti višak sjaja.

Koristite preventivno antigljivične preparate

Čak i ako ne patite od peruti, biće vam potreban antigljivični preparat. Ukoliko redovno obavljate piling, to bi trebalo da spreči svaki rizik od gljivica, ali dobro je da preventivno, jednom mesečno koristite šampon protiv gljivica. Poželjni sastojci su ketokonazol ili cink pirition – ovaj drugi takođe sprečava pojavu dermatitisa. Neka koža vaše obrijane glave bude čista i zdrava!

Naslovna fotografija: instagram.com/mr_wawer

Đorđe Đoković

Comments