Pronalaženje pravog mirisa je kao pronalaženje srodne duše – odmah znate da li vam prija, ali ne možete tačno da odredite zašto. Kako da, u mnoštvu parfema, kolonjskih voda i mirisnih nota pronađete svoj miris, onaj koji obuhvata nekoliko ključnih uloga – pomaže u formiranju vašeg identiteta, kao i u izražavanju sebe, širi se oko vas diskretno i informiše druge o vašem prisustvu. Na nivou mirisa odvija se nevidljiva komunikacija, a vaš miris treba da govori o vama ono što želite da kažete i pokažete.

Većina muškaraca prosto njuška toaletne vode, losione posle brijanja, kolonjske vode i parfeme, tražeći miris koji im se sviđa – ali u ta potraga treba da bude mnogo kompleksnija i temeljnija, jer je, na kraju krajeva, miris mnogo više od dobrog mirsa. Prema istraživanjima, miris može uticati na naše, kao i na raspoloženje svih oko nas, jer je njuh direktno povezan sa limbičkim sistemom, koji uključuje amigdalu i hipokampus, regione povezane sa emocijama i pamćenjem. On stvara veze u mozgu i povezuje se sa određenim trenucima u životu. Možda ćete želeti da ponekad korstite miris koji vam vraća prijatna sećanja iz detinjstva.

Miris takođe utiče na kognitivne funkcije, nivo stresa i našu sposobnost koncentracije i delotvornog rada – mirisna sveća na radnom stolu, ili par kapi određene kolonjske vode, mogu mnogo doprineti uspešnom radnom danu, kroz koji prolazite sa lakoćom.

Evo šta sve treba da znate, pre nego što odaberete svoj miris

Parfem

Mirisi se razlikuju po koncentraciji, odnosno jačini, a najsnažnije koncentrisan miris imaju parfemi. Sledeći po redu su parfemske vode, toaletne vode, kolonjske vode i losioni posle brijanja.

Parfem je najčistiji, najkoncentrisaniji oblik mirisa i namenjen je umerenom nanošenju na pulsne tačke (unutrašnji deo zgloba ruke, iza ušiju, u dnu grla, pregib laktova, iza kolena) na kojima je telesna toplota najintenzivnija i omogućava širenje mirisa.

Parfemska voda

To je novi koncept mirisa, koji sadrži nešto niže koncentracije čistih materija od parfema, što ga čini idealnim za prskanje na veće delove tela. Parfemska voda ima moćan efekat i dobar je izbor za one koji traže miris koji dugo zadržava intenzitet.

Pročitajte i ovo: Sva mesta na koja treba da naprskaš parfem kako bi mirisao celog dana

Miris toaletne vode

Najčešća vrsta mirisa je toaletna voda, koja ima nešto nižu koncentraciju od parfemske vode, ali pruža izdašnu količinu mirisa po pristupačnijim cenama. To ne znači da je toaletna voda manje kvalitetna, već da je namenjena onima koji žele lakšu količinu mirisa tokom dana.

Kolonjska voda

Opšti termin koji se koristi za opisivanje mirisa za muškarce takođe sadrži specifičnu koncentraciju, na granici između toaletne vode i losiona posle brijanja. Kolonjska voda je najdostupnija na tržištu i sadrži ogromnu mešavinu sastojaka, uključujući eterična ulja, aromu i fiksative. Kolonjska voda je miris koji se najčešće prska ili utapkava na pulsne tačke tela i odražva kompleksnost osnovnog parfema tokom većeg dela dana.

Miris losiona posle brijanja

Poput kolonjske vode, losion posle brijanja se takođe pravi od parfemskih ulja u hidroalkoholnom rastvoru, iako u mnogo nižoj koncentraciji. On se prska ili utapkava direktno na obraze i vrat posle brijanja, kako bi se ublažile posekotine i poderotine (zahvaljujući određenim sastojcima) i nije predviđen za prskanje po drugim delovima tela. Danas, kada su muškarci i posvećeniji nezi i edukovaniji po tom pitanju, losion posle brijanja nije više popularan, baš zbog alkohola, koji ima tendenciju da isušuje kože. Vaš izbor mirisa bi možda trebalo da bude usredsređen na kolonjsku vodu, dok ćete posle brijanja koristiti proizvode za umirivanje i hidrataciju, neutralnog mirisa.

Pročitajte i ovo: Parfemi koje treba da probaš ove jeseni

Kako odabrati pravi miris

Za početak, odbacite zastarelu podelu na muške i ženske mirise. Ono što vam je privlačno i prijatno, sasvim je individualno. Miris koji je nekome ženstven, na vama može delovati vrlo muževno i vi sami to treba da procenite. Razmislite o tome kako želite da se osećate kada nanesete taj miris, u kojim prilikama želite da ga nosite i – koliko ste spremni da potrošite. A zatim se pozabavite drugim oblastima koje treba da razmotrite.

Miris i njegov profil

Profil mirisa klasifikuje kako on miriše, a ne šta sadrži. Ako znate sa kojim profilom se najviše identifikujete, lakše ćete moći da pronađete svoj poseban miris. Određeni mirisi su poznati po svojim afrodizijačkim svojstvima i u njih spada miris tuberoze, vanile, jasmina, ruže i mošusa, a ovo su glavni profili mirisa:

Citrusi – najstarija porodica mirisa, usredsređena je na mešavine citrusnih nota bergamota, limuna, grejpfruta. Obično ih doživljavamo kao čiste i sveže.

Fužeri – sadrže dašak lavande na površini, geranijum u srcu i kumarin kao baznu notu. Geranijum se klasifikuje kao ružičast, dok je kumarin slatki molekul sa mirisom vanile ili badema.

Cvetni mirisi – cvetni profil je jedna od najvećih porodica mirisa, zbog mnogih vrsta cveća koje ga čine. Najpopularniji su ruža i jasmin, kao i tuberoza, gardenija i cvet narandže. Cvetni miris može biti jednostavan, ili sastavljen od mešavine različitog cveća.

Kipar – predstavlja složenu mešavinu citrusnih nota na površini, cvetnih nota u srcu i hrastove mahovine i pačulija.

Drveni mirisi – ova porodica mirisa je jaka, moćna, sa izrazitim pečatom, poput kedra, sandalovine, vetivera i hrastove mahovine.

Amber – iako se pravi od mešavine citrusa, vanile i mekih smola, ova kategorija se često sreće u tandemu sa profilom slatkih nota.

Miris i njegova struktura

Svaki miris ima strukturu od tri nivoa sastojaka gonji (površina), srednji (srce) i donji (ostale note). Gornje note su ono što prvo osetite, ono što vas prilvači. Srce mirisa je njegov pečat, a donje note su sidro koje produžava miris i ublažava srednje note, ili predstavlja njihov kontrast. Važan deo struktura mirisa je sillage (siljaž), trag koji miris ostavlja za sobom. Neki mirisi imaju jači trag od drugih, a to ćete testirati tako što ćete naneti miris i proći pored prijatelja, da vidite da li ostavlja trag, da li ga osećaju. Ako vas često zaustavljaju i pitaju koji to miris koristite, znači da ste odabrali onaj sa dobrim i upečatljivim tragom.

I sada, kad sve ovo znate, jedino što treba da radite, jeste da se prepustite svojim instiktima i nastavite da njuškate različite mirise. Jedino što ne treba da radite, to je da žurite. Isprobavajte testere, nanesite ih na zglob, pa sačekajte do večeri, da vidite da li će se taj miris i dalje osećati, da li će biti drugačiji kad „izvetri“ i da li vam se i dalje sviđa. Naravno, možete i treba da imate više različitih mirisa za različite prilike, raspoloženja i godišnja doba.

Naslovna fotografija: instagram.com/best_men_perfume

Đorđe Đoković

Comments