Danas smo tu da odgovorimo na večno pitanje – kako vezati kravatu? Vezivanje kravate je najvažnija veština koju svaki muškarac mora da zna. Možda ste kao dete dobijali savete kako da to učinite, bilo da je od oca, majke, ili nekog trećeg. Svakako, to je samo početak, jer sve zavisi od vaše visine, građe, profesije i ličnog stila. Danas za vas izdvajamo 7 najboljih načina da vežete kravatu, kako biste pokazali da ste muškarac koji se ne plaši da uvek isproba nešto novo i razvije svoj lični stil!

Kako vezati kravatu?

Veoma je jednostavna stvar vezati kravatu. Ali uraditi to kako treba? To je važno. Spajanje adekvatnog “čvora” sa pravom prilikom – i kragnom košulje – ključno je za dobro izveden završni dodir svakog stajlinga. Ne, moćni čvor veličine pesnice se neće upariti sa vašom uskom košuljom i blejzerom. Muškarac sa stilom ima više od jednog ustaljenog “čvora”. Evo kako da vežete kravatu na prave načine!

Tri najvažnija načina za vezivanje su “uski čvor”, “polu-Vindzor” i “puni Vindzor”.

Uski čvor

Ovaj tip čvora je poznat i kao “školski čvor” – to je najverovatnije i prvi koji ste naučili da vezujete jer je najjednostavniji način za vezivanje kravate. Nesumnjivo je da je svestran i više nego dovoljan za svaki dan. Posebno se dobro slaže sa slim kragnama, košuljama sa razigranim printovima, i sa odevnim kombinacijama koje su na liniji između “smart” i “ležernog” stila.

Puni Vindzor

Da li želite moćan način da vežete kravatu? Evo ga. Puni Vindzor je možda i jedan od najtežih načina da vežete kravatu, ali ima najveći uticaj. Najbolje se kombinuje sa širokom ili raširenom kragnom i sakoom koji ima nešto deblji rever. Takođe, puni Vindzor je pravo “smart” oružje za muškarce sa debljim vratom, kako bi sve bilo proporcionalno.

Pročitajte i ovo: Saveti za negu kože i brade muškaraca u 2023. godini

Polu-Vindzor

Ovaj tip čvora je odličan izbor za deblje kravate, i kravate srednje dužine. Jedan je od najprilagodljivijih i najpopularnijih. Polu-Vindzor čvor je, takođe, sjajna opcija za sve one koji ne znaju da vežu kravatu, a žele da nauče. Pošto ovaj tip čvora ne zahteva da se iskoristi dužina cele kravate, kao puni Vindsor, dobra je opcija za krupnije i više muškarce koji žele da nose kravatu regularne dužine.

Jednostavni čvor

Ovaj čvor je, takođe, poznat kao i “orijentalni”, “Kent čvor” ili “Petit Noeud”. Jednostavni čvor sadrži najmanje koraka i veoma je lak za učenje. Uprkos svojoj jednostavnosti, retko se nosi na zapadu, ali je veoma popularan, recimo, u Kini. To može biti zbog toga što se ne odvezuje sam od sebe kada ga povučete, što ga čini težim za odvezivanje. Ovaj tip čvora je veoma dobar za kravate od debljeg materijala, ili za visoke muškarce kojima je potrebna malo veća dužina kravate.

Kako vezati kravatu ako volite da eksperimentišete?

Eldridž čvor

Eldridž je neobičan, složen i privlačan čvor kravate koji uključuje čak 15 odvojenih koraka. Izmislio ga je čovek po imenu Džefri Eldriž 2007. godine, i stekao je internet slavu već naredne godine. Za razliku od velike većine čvorova za kravate, Eldridž čvor se pravi korišćenjem malog kraja kravate kao aktivnog kraja. Kada se proces vezivanja završi, preostali kraj je sakriven iza kragne košulje. Čvor je veliki (veći od Vindzora) i stvara efekat sužene pletenice (riblje kosti).

Van Wijk čvor

Neverovatno visoki i cilindrični Van Wijk čvor izmislila je umetnica Lisa van Vijk u pokušaju da stvori najviši mogući čvor koji zapravo može da se nosi. Van Vijk je kompleksnija verzija “princ Albert” čvora, jer je dodato i treće okretanje aktivnog kraja. Kada je pravilno vezan, ovaj dugačak i tanak čvor stvara upečatljiv i nepogrešiv spiralni efekat.

Trinity čvor

Trinity, poput Eldridž čvora, relativno je nedavna inovacija. Gotovi čvor deli sličnost sa keltskim “Triquetra čvorom”. Vezan malim krajem kao aktivnim, ovaj čvor je u početku veoma labavo vezan, a čvrsto zategnut na samom kraju procesa vezivanja. Trinity čvor stvara zaobljen oblik koji je blago asimetričan, nešto veći od Vindzor čvora i vizuelno je veoma upečatljiv. Svi koji gledaju u ovaj trostruki čvor obožavaće ga na pravi pogled.

Bilo da volite nešto jednostavnije, ili da se eksperimentišete, postoji gotovo bezbroj načina kako vezati kravatu. Nadamo se da su vas ove vrste popularnih čvorova inspirisali da sledeći put za događaj, izlazak ili posao isprobate nešto novo i istaknete se sopstvenim stajlingom.

Pročitajte i ovo: Muški modni influenseri koji će vam pomoći da napravite najbolje odevne kombinacije

Naslovna fotografija: unsplash.com

Nenad Grubanoski

Comments