Da li ste nekada išli toliko daleko da ramišljate šta muški šalovi predstavljaju? Ako ne, danas smo tu da odgovorimo na to pitanje! Iako smo imali fluktuacije kada je u pitanju vremenska prognoza, čini se da nas je hladno vreme konačno sustiglo, polako ali sigurno – to znači da je konačno vreme za šalove i kape kako bismo osigurali da ćemo tokom hladnih dana imati optimalnu temperaturu tela.

Veliki kaputi su, naravno, odavno izašli iz ostave ili zaboravljenog dela garderobera, dok su se džemperi vratili punom parom u naše stajlinge. Međutim, tu se naš stajling ne završava, jer je vreme da obratimo pažnju i na druge dodatke – kao što su šalovi i kape.

Muški šalovi – šta zapravo predstavljaju?

Ako ste kao ja, onda vam je šal poslednja stvar koju zapravo stavljate na sebe, ali nakon što ste proverili aplikaciju za vremensku prognozu pre nego što ste otvorili vrata od kuće. Ipak, šal može biti mnogo više od toga.

Pored toga što šal predstavlja komad koji će vas štititi od hladnoće, može biti i definišući deo vašeg stajlinga, kao i da otkrije detalje o tome ko ste zapravo vi. Danas vam predstavljamo pet tipova šalova – kao i ličnosti koje ih nose – koje ćete sve više i više primetiti nakon što saznate sve detalje o njima.

Fan fudbala

Šalovi sa fudbalskim znamenjem su nekada bili pokazatelji najvernijih fanova određenog kluba, koji bi vas mogli smestiti u veoma nezgodnu situaciju ako ste ih nosili na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Svakako, fudbalski šalovi su bili sastavni deo muškog modnog spektruma, a privukli su “legiju” sasvim novih ljudi koji ih nose u svom procesu razvitka.

Prema tome, sledeći put kada vidite da neko oko vrata sa ponosom nosi ime svog tima, imajte na umu da postoji velika verovatnoća da nikada zapravo nisu bili ni na jednoj utakmici, i ne znaju nijednu navijačku pesmu, kao ni da ne poznaju igrače tog tima koji su nekada bili slavni. Ipak, boje šala su lepe na oko, zar ne?

Pročitajte i ovo: Muški modni influenseri koji će vam pomoći da napravite najbolje odevne kombinacije

Dendijevski look

Svi znaju da onaj dodatni nivo toplote koji pruži šal može biti ključan tokom hladnih meseci. Ipak, tome šal i služi. Uprkos tome, pojedini su odlučili da u potpunosti odbace te benefite. Kao i oni tipovi koji biraju da budu potpuno bez šalova, bez obzira na vremenske prilike, postoje i oni koji odluke donose isključivo na osnovu svojih modnih dodataka. Zamislite bandanu koja je opušteno vezana oko vrata ili veliki šal koji je labavo prebačen preko ramena. Briga o hladnoći nije baš toliko “kul” i “rokenrol”. Nije ni ni drhtanje na hladnoći, ali avaj.

Lenny Kravitz vibe

Pre više od deset godina, Lenny Kravitz je obavio sebe u ogroman šal, možda i najveći koji je svet video, nakon čega je odlučio da prošeta ulicama velikog Njujorka. Od tada, ovaj legendarni šal je postao internacionalni meme i predmet šale, koji uprkos tome, svake zime utiče na stvaranje novih varijacija u svetu mode.

Budimo realni, ako Lenny Kravitz, ultimativna stilska ikona, nije mogao da iznese ovaj šal, a da ne bude ismevan na internetu, koju šansu imamo i mi, ostali smrtnici? Istovremeno, veliki šal je iznenađujuće efektivan ako želite da se sakrijete od, recimo, mamurluka nakon žurke, ili jutarnje šetnje…

Planinar ili “gorp lik”

“Gorp” je zapravo akronim za “good old raisins and peanuts”, dakle, grickalice koje su bile i ostale najbolji prijatelji svih hajkera. Prema tome, već možete zamisliti da su ovi tipovi šalova bili upravo namenjeni njima. Iako su nekada bili glavni likovi na hajkerskim ekspedicijama, “gorp” likovi su postali neizbežni. Gotovo da ih možete videti svuda – u kancelariji, u prevozu, u kafiću – da ne nabrajam dalje…

Sada kad smo ustanovili ko su “gorp” likovi, vreme je da se posvetimo njihovom odevanju. Njima šal nije samo šal. To je komad funkcionalne opreme, dizajniran da štiti onoga ko ga nosi od svake moguće nepogode na putu do posla. U principu, to je poput “high-tech” odeće za spoljašnje aktivnosti.

Onaj koji igra na sigurno

Za sve različite istaknute izglede koje možete dati sa šalom, lik koji igra na sigurno je odlučio da ga uopšte ne daje. Možda je to bio poklon od njihove mame ili uspaničena kupovina u poslednjem trenutku kada je konačno došlo hladno vreme. U svakom slučaju, oni čine stvari jednostavnim svojim običnim šalom – možda, ako se osećaju smelo, biraju tartan print, i to pod pritiskom – i ko može da ih krivi? Na kraju krajeva, šal je samo šal. Ne mora da otkriva skrivenu dubinu ili da govori bilo šta o vama. Kada razmislite o tome, nije li pomalo smešno očekivati da će metar pletene tkanine savršeno obuhvatiti vašu ličnost?

Pročitajte i ovo: Style guide: Kako nositi bele patike

Naslovna fotografija: instagram.com/imdanielsimmons

Nenad Grubanoski

Comments