Brada je apsolutna i neprevaziđena muška moda koja ujedinjuje muškarce kroz vreme i prostor. Ako imate dobru genetiku, lako je pusiti bradu da poraste, dok je oblikovanje brade već nešto drugo i zahteva adekvatnu veštinu i alate. Način na koji stilizujete bradu zavisi od nekoliko faktora – tipa dlake, dužine, gustine, stepena ukovrdžanosti, a za to je potrebna odgovarajuća veština i alat. Pred vama su najbolji stilovi brade koji su obeležili 2022. godinu, a koji vas mogu inspirisati da pronađete, ili popravite svoj oblik brade.

Pronađite oblik brade koji vam najbolje pristaje

Svestrani klasik

Ako tražite jednostavnu, standardnu bradu koja izgleda sjajno, ovo je najbolji oblik brade za vas – kratak, moderan, uredno podšišan stil, koji se dobro uklapa sa gotovo svim tipovima kose i frizurama. Nema dlaka koje štrče, prirodna gustina brade naglašava deo oko usana, izgleda reprezentativno u svakoj prilici.

Gust i pun oblik brade

Mnogi momci imaju gustu i grubu bradu i oštru i gustu kosu – zašto ne uklopiti jedno i drugo, na najbolji način? Deblja dlaka ima i tendenciju da gušće raste, zato bez mnogo truda možete dobiti vrlo lep i ujednačen oblik brade, uz malo preciznog stilizovanja. Puna brada je najgušća oko usta, dok su strane kraće podšišane, a ovo „usmeravanje“ omogućava bradi da raste i da ne izlgeda neuredno ni kada dođe vreme za novo kraćenje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jordan O’Brien (@thejobrien)

Osenčena kozja bradica

Samostalnu kozju bradicu nije lako održavati, zato stilisti predlažu odražavanje senke na obrazima (jednodnevna ili dvodnevna brada, u zavisnosti od brzine rasta), iz koje se gustinom izdvaja kozja bradica. Ovim oblikom brade istovremeno postižete punoću i kontrast, ne izgleda tanko i neujednačeno i odgovara svakoj gustini brade.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tim Dessaint (@timdessaint)

Ležeran i robustan oblik brade

Želite gustu i bujnu bradu (koja dobro ide uz dužu kosu), a da ne izgledate kao pećinski čovek? Tajna brade srednje dužine i pune gustine je u urednom oblikovanju. Žbunastost koju stvara dužina daje vam robustnu vibraciju, a uredno šišanje sprečava da izgledate primitivno.

Pročitajte i ovo: Efekti puštanja brade potkrepljeni naučnim istraživanjima

Ekstra uredno

Volite kratku bradu i nosite kosu dovoljno dugu da popuni ukupni oblik lica? Stil u kome je područje brkova i kozije brade malo duži, dok su strane kratke, a obrazi obrijani (ili vam na obrzima dlake ne rastu gusto), čini da izgledate vrlo uredno, ali u neformalnom maniru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ethan M. Wong (@ethanmwong)

Oblik brade stila so i biber

Odličan izbor sa gospodu sa prosedom bradom i kosom, koje se međusobno dopunjavaju i ističu eleganciju i šarm. Stil sa malo održavanja, sa kojim ne možete pogrešiti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 40 Over Fashion (@40overfashion)

Zaobljena brada sa dugim brkovima

Ovaj stil deluje pomalo vikinški (naročito ako vam je brada riđa), nema oštrih linija i brkovi su dugi koliko i sama brada. Gotovo potpuno pokriva usta, ali odlično pristaje četvrtastim vilicama, jer ublažava tvrde linije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beardbrand (@beardbrand)

Oblik brade iz sredine devedesetih

Nostalgija za devedesetim godinama i dalje je u jeku, a ovo je stil brade koji prikazuje bezbrižnost generacija stasalih u poslednjoj deceniji dvadesetog veka. To je samo vrlo krakta i ne mnogo gusta brada, kojoj malo neravnomerno podrezivanje daje opušteni izgled. Najbolje se slaže sa gustom, oštrom i malo dužom kosom, ali sličan efekat će imati i sa većom finoćom kose.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrew Does Hair (@andrewdoeshair)

Otmeni pačji rep

Njeno ime tačno obisuje oblik brade – to je brada sa šiljatim krajem, koji podseća na pačji rep. Iako deluje ležerno, zapravo je potrebno dosta veštine u oblikovanju, da bi se postigao ovaj efekat. Elegantan izgled pačjeg repa sa zaobljenim vrhom, mogu odabrati gospoda sa srebrnom bradom, ali dobro oblikovana funkcionisaće sa bilo kojom bojom brade.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stylishly Rugged (@ericrnycstyle)

Brkata brada

Ne možete da odlučite između brade i brkova? Isprobajte oblik brade koji naglašava bujne brkove, dok je ostatak, i na obrazima i na bradi, ujednačeno kratak. Prekrivenost lica kratkom bradom daje utisak pune brade i ublažava linije vilice, dok raskošni brkovi ostaju u prvom planu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beardbrand (@beardbrand)

Oštro izvajan oblik brade

Ovaj stil omogućava da održavate znatnu dužinu brade, ali sa naglašenim ivicama i oštrinom, daje oštar i ozbiljan izgled. Poput pačjeg repa, brada je stanjena na obrazima (sa oštrim linijama duž vilice) i bujnost dostiže spuštanjem ka vrhu, koji ostaje zaobljen. Ako već imate dugu bradu, ovo je dobar način da je oblikujete i ukrotite, a vaša urednost će ostati na zavidnom nivou.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beardbrand (@beardbrand)

Kinki brada

Ovo je stil brade za vrlo guste i kovrdžave brade, jer ističe teksturu i zadržava oblik lica, odnosno, oblikovana je prema liniji vilice, iako je veoma dugačka. Strane su kratko ošišane, ali i dalje imaju debljinu i teksturu cele brade.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beardbrand (@beardbrand)

Puna brada sa „guvernalom“

Impresivna brada, odnosno brkovi izvijeni na gore u obliku guvernala za bicikl, dobar je oblik brade za one koji vole da ostave utisak neobičnim izgledom. Brkovi se moraju pustiti da izrastu dugački, a izvijeni oblik se postiže voskom. Iako su brkovi vrlo atraktivni, ostatak brade je takođe veličanstven – podšišana prema konturama lica, sa zaobljenim vrhom. Kao i u dosadašnjim predlozima, urednost je estetski ključ!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paul Chowdhry (@paulchowdhry)

Pročitajte i ovo: Da li će maljavost u budućnosti biti potpuno odbojna?

Naslovna fotografija: instagram.com/beardbrand

Đorđe Đoković

Comments