“Uzgajanje” i nega brkova je zahtevno, bilo da uz njih imate i bradu, ili se dičite ovim jedinstvenim muževnim ukrasom. Može početi iz zabave ili radoznalosti – odlučite da obrijete bradu i brkovi dolaze na kraju, a onda razmotrite kako vam stoje i zaključite da je interesantno i nekako posebno.

Nega brkova nikada nije izašla iz mode, iako su brkovi – starinski. Na licu savremenog muškarca, ovaj ukras predstavlja izjavu o samopouzdanju.

Ali, da li možete tek tako pustiti brkove da izrastu i očekivati da se formiraju u jednistvenu izjavu muževnosti? Stručnjaci za negu će vas demantovati u startu – nega brkova je ozbiljan posao.

Kako da znate da li će vam brkovi odgovarati

Brkovi ne stoje dobro svakome, a osim toga i kvalitet dlake je kod svakog različit. Da biste videli da li su brkovi prikladni za vas, pustite dlake na licu da rastu tri do četiri nedelje, bez oblikovanja. Ako vam brada ravnomerno raste i ima dovoljno dlake iznad gornje usne, možete obrijati ostatak, da steknete utisak. I ako vam se čini da će još bolje izgledati kad još malo porastu, nega brkova može da počne.

pexels vadim birsan 2460488 1 Sve što treba da znate o nezi brkova   za svaki stil i oblik lica

Pročitajte i ovo: Brkovi – samo za prave muškarce

Nega brkova različitog stila

Lice kruškastog oblika

Brkove treba da podšišate i uobiličite, kako bi odgovarali vašem oblku lica, upotpunili ga ili istakli. Kruškasto lice je vrlo čest oblik i možda ćete želeti da kultivišete trouglaste brkove, kako biste napravili odgovarajući kontrast. Takođe, može vam dobro stajati kozja bradica u kombinaciji sa brkovima.

Nega brkova na okruglom licu

Okruglo lice može lepše izgledati sa tanjim brkovima, i onima čiji se vrhovi blago povijaju nadole. Nije dobra ideja da proširite brkove sve do brade ili da gajite one pune, guste, pa nega brkova može biti zahtevnija, ako nastojite da ih održite tankim i oblikovanim.

Četvrtasta i ovalna lica

To je „Bred Pit“ tip oblika lica, koje dobro izgleda sa bilo kakvom dužinom i gustinom dlaka na licu (i na glavi), kao i bez njih. Ako vam se upadljivost sviđa, vaša izjava o autentičnosti i samopouzdanju može biti drska. Možete nositi vrlo upadljive i neobično oblikovane brkove, ali i diskretni brčići će vam idealno stajati.

Nega brkova šišanjem

Prvo treba da znate šta želite da postignete – a par malih makaza bi mogao da vam bude sasvim dovoljan, da skratite brkove tako da ne prelaze ivicu gornje usne. Osim makaza, električni brijač može učiniti da nega brkova koje želite da održite u liniji bude mnogo jednostavnija – dovoljno je da njime samo lagano pređete preko brkova. Na nedelju ili dve, pet minuta sa makazicama i brijačem će biti dovoljno za redovno održavanje.

Održavanje gustih brkova

Brkove morate lepo oprati prilikom svakog umivanja, kako biste isprali mrtve ćelije kože i omogućili dlaci da neometano raste. Ako imate vrlo guste brkove, možda će vam biti potreban vosak da ih ukrotite i zadržite u određenom obliku. Pronađite proizvod koji će najviše odgovarati vašim potrebama – mekši vosak drži dlake zajedno, ali za oštre dlake vam može biti potreban i jači, da se brkovi ne bi razbarušili.

Ako su vam brkovi divlji i nepokorni, možete ih upariti sa bradom i kosom – ako volite da izgledate kao hipik ili umetnik. Ili se prosto možete dičiti njima, jer predstavljaju izjavu o vašem slobodnom duhu, koliko god pristojno i doterano izgledali i uklapali se u zadate društvene okvire.

Pročitajte i ovo: Kako da nosite bradu – kad nemate kosu

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments