Poput redovnog vežbanja i dobre hrane, doterivanje se odnosi na očuvanje fizičkog izgleda, a pošto niko nema dovoljno vremena da se posebno posvećuje nezi, onda vam je potrebno samo znanje – stručni saveti koje je jednostavno primeniti, mogu vam pomoći da uvek imate dobar izgled.

Dobar izgled počinje od obrva

Ovo možda niste očekivali, ali obrve zaista ostavljaju utisak i imaju mnogo više moći da definišu i predstave vaše lice nego što mislite. Ako su previše blizu ili gotovo spojene, možete izgledati ljutito, ako su previše istanjene i izvijene, delovaćete iznenađeno – pravi oblik i gustina mogu da istaknu i pojačaju vaše crte lica. Možda imate sreće, pa je dobar izgled vaših obrva uredila majka priroda (a to ćete znati, jer će vam žene često govoriti da bi volele da one imaju tako lepe i guste obrve, a isto će vam reći i za trepavice), pa su guste, oštre i sjajne, ali možda vam je potrebno malo doterivanja. Ne morate čupati obrve (možda po nekoliko dlačica iznad korena nosa), a ako vam neke dlake štrče i obrve deluju raščupano i neuredno, uzmite makazice za nokte (bradu) i samo malo štricnite po površini (možete koristiti i češalj za obrve, kako biste ih ravnomerno podšišali). Prozirni gel za obrve može pomoći da ukrotite dlake koje štrče, a da zadržite prirodnu bujnost obrva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brandon Good (@goodbhavior)

Dobre naočare definišu dobar izgled

Kontaktna sočiva vas mogu osloboditi stalnog opterećenja na nosu i suženja vidnog polja, koje poznaju svi koji nose naočare. Ali, takođe možete primetiti kako naočare prosto organizju vaš dobar izgled na više načina – dobar okvir je isto što i dobar sat ili telefon, simbol ukusa i otmenosti. Ali postoji još jedna prednost nošenja naočara – one skrivaju podočnjake, pa čak i tanke bore u uglovima očiju. Ako imate sasvim dobar vid i naočare vam nisu neophodne, ipak ih možete koristiti, kada vam je potrebno da ostavite utisak, ili da sakrijete tragove neprosvane noći – nabavite dobar okvir sa običnim sočivima, koja mogu imati blagi preliv (ka sivkastom, plavičastom, zelenkastom), ili mogu biti bez preliva.

Pročitaj i ovo: Trikovi u nezi za koje treba da zna svaki muškarac

Potreban vam je sprej od morske soli

Za dobar izgled vaše kose, od multifunkcionalnih proizvoda za stilizovanje, sprej od morske soli može da ispuni sve zadatke. Finoj, proređenoj kosi daje gustinu i teksturu, na dužoj, talasastoj ili kovrdžavoj kosi deluje bolje od voska i ulja – kroti je, ali je ne opterećuje i daje onaj privlačan izgled sveže istuširanog muškarca, koji je kosu osušio na suncu. Kratka kosa dobija teksturu, a sprej od morske soli može kamuflirati masnu kosu (koju niste stigli da operete).

Negujte kožu glave isto kao lice

Rutina nege lica treba da se proširi i na skalp – posvetite mu malo pažnje, pa ćete uvek imati svež i dobar izgled. Koristite piling kože glave jednom nedeljno, da biste uklonili ostatke proizvoda koje ste koristili za negu i stilizovanje, kao i oljuštenu kožu. Sastojci pilinga poboljšaće hidrataciju vlasišta, podstaći cirkulaciju i poboljšati zdravlje folikula dlake, pa će vam kosa rasti lepša i sjajnija.

Unapred zakažite posetu frizeru (berberu)

Ako redovno posećujete berbernicu i volite da vam tamo prirede pun tretman – vruće brijanje i šišanje – sledeći termin zakažite dok ste tu. To znači biti organizovan i ne gubiti vreme – uđite u rutinu (verovatno ćete dolaziti na tri ili četiri nedelje) i držite se zakazanog rasporeda.

Dobar izgled brade

Možda mislite da je praktično imati vrlo kratku bradu, koju onda možete pustiti na raste i ne brinuti se oko potkresivanja, ali stručnjaci savetuju da izaberete stil i dužinu brade koji vam odgovaraju i da je redovno održavate. Pitajte berbera, ili frizera koji vam podrezuje bradu, šta i kako možete sami da uradite, da bi vam brada duže bila uredna.

Pročitajte i ovo: Muška kozmetika i nega: Šta sve treba da imaš u neseseru

Poštujte svoj mikrobiom

Naše razumevanje mikrobioma (kolekcije mikroba koji žive u nama, ili na nama) i kako da ga očuvamo, značajno je evoluiralo u poslednjih nekoliko godina. Vaš mikrobiom je odbrambeni sistem vaše kože, koji je takođe i hidrira, održava, upravlja osetljivošću, usporava starenje. Zdrava koža je ključna za dobar izgled, a za zdravu kožu je potreban zdrav mikrobiom. To znači da treba uvek da koristite oštar i čist brijač, da se umivate neutralnim proizvodima, koristite hidratantnu kremu i jednom nedeljno blag piling.

Dobar parfem za dobar izgled

Razmišljajte o parfemu, odnosno, kolonjskoj vodi, kao o nečemu što se nosi u odgovarajućim prilikama – kao što ne biste nosili crnu kravatu na ručku, ili odelo na plaži, tako ne biste hteli ni da pogrešite sa mirisom. U jednoj situaciji može biti pogodno ono što u sledećoj nije, dakle, imajte na umu da vam je potreban neutralan, svež miris za svaku priliku, kao i dobar parfem za specijalne prilike, a napravite razliku i između težine mirisa koje ćete koristiti uveče, preko dana, zimi i leti.

Naslovna fotografija: instagram.com/jan_stuehmer

Đorđe Đoković

Comments