Modna industrija nosi deo odgovornosti za zagađivanje životne sredine, a pošto je eko-frendli ulitamtivni modni trend savremenog sveta, vreme je da se pridružiš ekološki svesnim savremenim muškarcima (i ženama) i u oblasti autfita. Možeš da budeš uredan, da izgledaš doterano, zanimljivo i moderno, bez nanošenja ekoloških povreda životnoj okolini (i celoj planeti).

Da bi se stav kompanija i brendova promenio, konzumenti moraju da promene svoj stav – upozoravaju nas stručnjaci i ekološki aktivisti – a to je tvoja oblast. Jer, tvoj stav i način jesu nešto što sam biraš i na šta možeš da utičeš, a puno pojedinačnih uticaja donosi promenu. Evo koje su najčešće greške i kako da smanjimo uticaj naših garderobera na okolinu:

odeća 1 Savremen muškarac, ekološka svest i moda

Karbonski otisak nove odeće

Znate li šta je karbonski otisak? Najuprošćenije rečeno, to je skup gasova koji se emituju u atmosferu i izazivaju efekat staklene bašte, doprinoseći globalnom zagrevanju. Svaki novi komad odeće ima značajan karbonski otisak – mnogo veći nego onaj koji ima stara i nošena odeća. Naravno da modna industrija (kao i svaka druga) podstiče bacanje starog i kupovinu novog, ali industrije se rukovode profitom i neće rizikovati da ga umanje, dok ne pretrpe oštar pritisak javnosti. Niko ne kaže da treba da izgledate kao skitnica, ali ako izgradite sopstveni stil, koji se zasniva na autentičnom izrazu, a ne na modnom diktatu, vrlo lako ćete izbeći da postanete deo potrošačkog stada.

Comments