Godina je započela jako za mušku modu – u Milanu i Parizu, predstavljene su nove kolekcije za jesen/zimu 2024/2025. Koji su ključni trendovi sa nedelja muške mode 2024?

Videli smo mnogo odvažnosti na pistama – muški modeli samouvereno su izneli no pants trend, ostavljajući tradiciju u prošlosti. Boje su takođe bile bitan aspekt mnogih kolekcija, donoseći statement momenat u odevanje. Teksture igraju vodeću ulogu, od suptilnog svetlucanja do “teških” materijala.

Trendovi sa nedelja muške mode 2024.

Color-block

Piste u Milanu pretvorile su se u spektakl boja, koje potvrđuju svoju dominaciju u različitim nijansama i gradijentima. Najjednostavniji put za redefinisanje stila, bez drastične promene siluete, jeste upravo kroz infuziju živih nijansi u odevanje.

Boja u Prada kolekcijama je uvek tema interesovanja, jer su Miuccia Prada i Raf Simons često spremni da eksperimentišu sa color-block tehnikama. Ova sezona nije bila ništa drugačija – smele kombinacije boja unele su novi život klasičnim komadima. Vedre boje videli smo i u Dsquared2 kolekciji, ispunjenoj Y2K siluetama.

No pants

Prošle sezone je došlo do značajnog porasta no pants trenda u ženskoj modi. Sada, na Nedelji muške mode u Milanu, videli smo isto, ali je pitanje koliko će ovi komadi zaista zaživeti.

Fendi se odlučio za kratke pantalone koje liče na suknje, a takođe podsećaju na kiltove – mada je brend imao i klasične suknje u kolekciji. MSGM je samouvereno dizajnirao komade koji podsećaju na viralne Miu Miu gaćice, dok je JW Anderson prikazao hulahopke koje razbijaju tradicionalnu ideju o muškosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MSGM (@msgm)

Duboki izrezi

Uprkos tome što smo videli kolekcije za jesen/zimu, na mnogim revijama su prikazane majice niskog izreza, koje otkrivaju grudi, a nose se uz formalnije komade, poput kaputa i blejzera. Majice niskih, kružnih izreza će verovatno biti veliki prolećni trend u muškoj modi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GUCCI (@gucci)

Dok su na Gucci reviji bile deo slojevitih autfita, atlet majice su zauzimale centralno mesto u Dolce&Gabbana kolekciji, a uglavnom su bile u crnoj boji.

Svetlucave teksture

Tekstura je igrala vodeću ulogu ove sezone, poput šljokica koje smo videli na mnogim komadima. Uprkos tradicionalnoj sklonosti muškaraca da izbegavaju svetlucave i krznene materijale, u modernoj eri mode je sve dozvoljeno i treba pomerati granice.

Emporio Armani je predstavio outerwear i večernju odeću ukrašenu i optočenu mnoštvom perli, dragulja i cirkona; Dolce&Gabbana su monohromatskim autftima dodali prozirnost, čipku i volane; a Gucci kolekcija se fokusirala na dekolte, kreativno dodajući sjaj kragnama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue Italia (@vogueitalia)

Grafički printovi

Grafički dizajn je privukao pažnju na Nedelji muške mode u Milanu, gde je raznovrsna upotreba printova na odevnim predmetima naglasila ravnotežu između luksuza i ekscentričnosti. Težnja da budete avangardni, a ne da izgledate prenapadno, postaje mantra sezone – jer ovi vizuelni izrazi na odeći imaju za cilj prefinjenu estetiku, koja je istovremeno cool.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JW ANDERSON (@jw_anderson)

JW Anderson crpi inspiraciju iz filma Kubricka, Eyes Wide Shut, sa printovima iz intimnog porodičnog života Christiane Kubrick na odeći. MSGM na odeći prikazuje dinamične oblike voza koji brzo prolazi kroz stanicu, unoseći fluidno kretanje u njihove kreacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JW ANDERSON (@jw_anderson)

Pročitajte i ovo: Pharrell nas u novoj Louis Vuitton kolekciji vodi na američki Divlji zapad

Naslovna fotografija: instagram.com/antirassberries

Božica Luković

Comments