Kada je muški stil u pitanju, Engleska je uvek bila lider. Bezvremena mešavina elegancije i ekscentričnosti, britanski je patent. Kao što je Oscar Wilde (počasni Londonac) jednom rekao: “Budi svoj, sve ostalo je već razuzeto.”

U drugim velikim prestonicama mode, Milanu, Parizu, Njujorku, pravilo je da se oblačite poput svojih vršnjaka, samo bolje. U Londonu međutim, kul je nastaviti svoje nasleđe stila bez premca – od plesača do džentlmena, preko modova i pankerskih grupa, od Ziggy Stardusta, Tinie Tempah… Vrhunski stručnjaci za mušku modu, u Reiss-u, znaju o tome više od većine – brend je započeo pre pola veka u East End-u i još uvek sve svoje linije dizajnira u Londonu.

Elegancija

Britanci su prilično izmislili odelo – najistaknutije kuće Savile Row-a bave se time već četvrt milenijuma. Ono što Britance izdvaja od evropskih i američkih sledbenika mode, jeste njihov nonšalantni stav prema eleganciji. Oni će savršeni sako, besprekorno krojen sa punom pažnjom na detaljima i tkanini i sa dvostrukim kopčanjem ležerno obući preko vunene rolke ili bele majice. Princ Charles je jedna od ikona stila Alex Field-a, uvek neverovatno elegantan i uvek džentlmen, ali na nenametljiv i sasvim individualan način, uz blagi nagoveštaj ekscentričnosti.

“Odelo je i dalje najbolji način prigodnog oblačenje, a još uvek nema ničeg boljeg za samopouzdanje i izgled”, kaže Field. “Kada sa ekipom Reiss-a govorim o eleganciji, ona obuhvata onaj nivo potcenjenog ukusa, koji je svojevrstan za Britance.”

Praktičnost

Britanski stil ne okleva da pomeri granice kada je to potrebno – povremena improvizacija se uvek zasniva na solidnoj rok osnovi (što znaju svi džezeri). Kao što je Cari Grant jednom rekao: “Potrebno je samo nekoliko jednostavnih odevnih predmeta. I postoji jedna tajna – što jednostavnije, to bolje.” Međutim, jednostavno ne treba mešati sa običnim. “Za mene je praktičnost zaista važna”, kaže Alex Field. “Izrada sjajnih komada koji podnose test vremena, glavni je fokus muške garderobe u Reiss-u. Sezonski i modni komadi su tu, ali momci često žele da prvo uspostave osnovu.”

A to svakako znači bela majica, merino rolka, dobro krojen mornarski sako. Želja Britanaca da se se istaknu na najbolje i najsuptilnije načine srećno se poklapa sa odzivom na modne zahteve, pa je održivost najvažnija i klijenti mogu na to da računaju.

Comments