Prve vinograde u Herezu zasadili su Feničani oko 1100. godine pre nove ere, a Grci i Rimljani su ih kasnije poboljšali. Kada su Maori osvojili Andaluziju, proizvodnja vina nije prestala, bez obzira na to što Kuran ne odobrava konzumiranje alkohola. Upravo ovaj narod islamske veroispovesti je zaslužan za ime grada, kao i pića šeri što dokazuju neke stare mape na kojima je prvi put upotrebljena reč “serisime” od koje su nastali i naziv Herez i šeri.

burad serija Grad u kome je nastao šeri

Za vreme vladavine Maora, tokom 12. veka, šeri je počeo po prvi put da se izvozi u Englesku. Od tada je ona postala i do današnjih dana ostala zemlja sa najvećim brojem konzumenata ovog pića. Zato i ne čudi što ćete, na pomen njega, pre pomisliti na sredovečni britanski par koji ispija čašicu šerija u popodnevnim satima, nego na Špance dok uživaju u njemu.

Mnogi svrstavaju šeri u slatka vina, a zapravio nije tako. Ovo piće ima dosta alkohola, po prirodi je suvo, a po metodi pravljenja može da varira od veoma suvog, do veoma slatkog. U Herezu ga prave samo od tri sorte grožđa, od kojih je najpoznatija “Palomino“.

Comments