Herez nije slučajno postao kolevka ovog pića, već su na to uticali pre svega povoljni geografski uslovi, koji su preduslov za njegovu proizvodnju. Pre svega, s’ obzirom na to da se nalazi na jugu Španije u Andaluziji, godišnje je obdaren sa preko 300 sunčanih dana. Takođe, pod uticajem je Atlanskog okeana sa koga vetrovi stalno donose vlažan morski vazduh, jako važan za sazrevanje grožđa.

podrum serija Grad u kome je nastao šeri

Mesto koje “priča istoriju šerija” u Herezu zove se “bodega“. To je podrum u kojem se on čuva u posebno složenim buradima, obično u tri ili četiri reda. Mlado vino se sipa u burad u gornjem redu, a zatim ono postepeno silazi u niže redove, bojeći se na tom putu specifičnim bojama i ukusima. Ovaj put od vrha do dna buradi, naziva se “solera“. Danas su neka od ovih mesta najveće turističke atrakcije u kojima se može uživati u dobrom šeriju, ali i otkriti njegova zanimljiva istorija. Jedna od najpoznatijih zove se “Sandeman” koja je čak pretvorena u muzej ovog pića.

Zahvaljujući ovome, sigurno je da će svaki turista na proputovanju kroz Španiju, poželeti da zastane u Herezu i popije nekoliko “copita“, odnosno čašica za šeri. Ako se zateknete tamo…živeli!

Pročitajte istorijat šest pića koja su menjala svet.

Olivera Denčić

 

Comments